„Zemlja u kojoj svatko ima psihijatra”: ovih 8 stvari niste znali o državi s kojom Hrvatska igra u polufinalu Svjetskog prvenstva

Argentinski tango
Fotografije: Pexels, Unsplash
piše Putni Kofer

Kada pomislite na Argentinu, prvo što vam pada na pamet su slike parova koji strastveno plešu tango na kamenim uličicama ili odraslih muškaraca u suzama na nogometnim utakmicama. Možda i pokoja čašica domaćeg crnog vina i komad ukusne govedine koja se pirja na roštilju. Slažemo se svi, zemlja nogometa, mesa i plesa je jedna od najljepših na svijetu, a dok svi nestrpljivo čekamo polufinalnu utakmicu u kojoj će Messi i ekipa boriti protiv naših Vatrenih, donosimo vas nekoliko zanimljivosti o Argentini koje (možda) niste znali. Međutim, ako planirate putovati morate znati da je ova prekrasna zemlja puno više od toga!

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

TANGO JE ROĐEN U BORDELIMA BUENOS AIRESA

Tango postoji od početka 20. stoljeća, a svijetom se proširio kao senzualni, argentinski ples ljubavi. Međutim, nije oduvijek bio široko prihvaćen jer u trenutku kada je nastao plesali su ga isključivo muškarci iz radničke klase i prostitutke. Tek kada ga je Pariz prihvatio i učinio popularnim diljem Europe, postalo je društveno prihvatljivo plesati tango.

CHE GUEVARA JE PORIJEKLOM IZ ARGENTINE

Slavni revolucionar Ernesto Che Guevara obično se povezuje s Kubom i kubanskom revolucijom, no on je porijeklom iz Rosarija u Argentini! Odrastao je u ovoj zemlji i pohađao medicinsku školu u Buenos Airesu. Nakon medicinskog fakulteta putovao je Latinskom Amerikom i svjedočio ekstremnom siromaštvu i nejednakosti Argentine i okolnih zemalja, pa se tako zainteresirao za politiku i marksističke ideale.

ARGENTINA JE DOBILA IME PO PLEMENITOM METALU

Ime Argentina potječe od latinske riječi „argentum”, što znači srebro. Također je jedina zemlja na svijetu koja je dobila ime po metalu, a nazvana je tako jer su prvobitni doseljenici Argentine vjerovali da je zemlja puna srebra, iako nijedan nikada nije pronađen.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

NAJVIŠA PLANINA NA SVIJETU IZVAN AZIJE NALAZI SE U ARGENTINI

Aconcagua je najviši vrh Južne Amerike, ujedno i obiju Amerika te južne hemisfere. Visina planine je 6960,8 metara, vrh je planinskog lanca Anda, a nalazi se u pokrajini Mendoza. Okolica planine je dio zaštićenog prirodnog krajolika, okružuju ju doline Valle de las Vacas i Valle de los Horcones Inferior.

„ZEMLJA U KOJOJ SVATKO IMA PSIHIJATRA”

Vjerovali ili ne, Argentina ima najveći broj psihijatara po glavi stanovnika u cijelom svijetu! U posljednjem istraživanju koje je provedeno, stručnjaci su otkrili da 145 od 100.000 ljudi u Argentini ima psihijatra. Ovo možda ne zvuči tako mnogo, ali Danska je na drugom mjestu sa samo 85 od 100 000 – što znači da Argentina ima gotovo dvostruko više!

PRVA ZEMLJA U SVIJETU KOJA JE KORISTILA OTISKE PRSTIJU ZA RJEŠAVANJE ZLOČINA

Još 1890. godine, izbezumljena žena po imenu Francisca Rojas tvrdila je da je netko brutalno na smrt izbo njezino dvoje male djece u njihovoj ruralnoj kući u Argentini. Njezin susjed, u kojeg je bila sumnjičava, brzo je uhićen i mučen kako bi priznao zločin. Držao je jezik za zubima, pa su istražitelji morali tražiti druge načine da otkriju ubojicu. Nadležni detektiv vratio se na mjesto zločina kako bi još jednom pogledao dokaze te je otkrio krvavi otisak prsta. Zatražio je kopiju majčinih otisaka i brzo su pronašli podudaranje. Zahvaljujući njihovom istraživanju otisaka prstiju majka je odmah pukla i priznala ubojstvo njenog sina!

ARGENTINA JE NADALEKO POZNATA PO SVOJIM SOČNIM ODRESCIMA

Argentina je poznata po proizvodnji odreska, pa kao što možete pretpostaviti, lokalno stanovništvo jede puno mesa. Zapravo, donedavno je Argentina jela najviše crvenog mesa po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svijetu. No, tu titulu sada drže njihovi susjedi – Urugvaj! Ali to ne sprječava Argentince da uživaju u finom, sočnom odresku u jednoj od tisuća svojih parilla diljem zemlje.

JESTE LI ZNALI DA JE ARGENTINA OSMA NAJVEĆA DRŽAVA NA SVIJETU?

Argentina je najveća zemlja španjolskog govornog područja, s populacijom od preko 45 milijuna ljudi. Također je 8. najveća država na svijetu koja se prostire na čak 2.780.400 km²! Cijelo je to područje uglavnom nenaseljeno, ali ima prilično impresivnu raznolikost i nevjerojatne prirodne ljepote.

PODIJELI ČLANAK