Izgradnju su pratile brojne kontroverze, a danas je jedan od najljepših parkova na svijetu koji obožavaju filmaši i rekreativci: ove stvari o Central Parku možda niste znali

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Čarobni Central Park je jedan je od najpoznatiji parkova na svijetu i zelena pluća New Yorka. Posjetitelji ga vole zbog idilične slikovitosti, a stanovnici „Velike jabuke“ zbog svakodnevne rekreacije i odmaka od gradske vreve. Od 1908. godine pojavio se u više od 240 filmova, što ga čini najatraktivnijom i najčešće snimanom svjetskom javnom lokacijom. Dizajniran u 19. stoljeću kao prostor za zajedničko druženje svih stanovnika, bez obzira na rasu, vjeru ili društveno porijeklo, ovaj prekrasni krajolik je srce grada i morate ga posjetiti ako putujete u New York. Od fascinantne povijesti do nevjerojatne bioraznolikosti, u nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o Central Parku koje (možda) niste znali!

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

CENTRAL PARK JE BIO PRVI UREĐENI JAVNI PARK U SAD-U

Central Park bio je prvi uređeni javni park u Sjedinjenim Američkim Državama. Zagovornici njegovog stvaranja, prvenstveno bogati trgovci i zemljoposjednici, divili su se javnim površinama Londona i Pariza i tvrdili da New Yorku nedostaje elegantan, rekreacijski prostor.

View this post on Instagram

A post shared by Central Park (@centralparknyc)

Javni park, tvrdili su, ponudio bi njihovim obiteljima atraktivno prirodno okruženje za vožnju kočijom i pružio Njujorčanima radničke klase zdravu alternativu. Nakon tri godine rasprave o lokaciji i cijeni, 1853. državno zakonodavno tijelo ovlastilo je grad New York da upotrijebi ovlasti za stjecanje više od 500 hektara zemlje u središtu Manhattana.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

PARK JE VEĆI OD VATIKANA I MONAKA

Izgradnja Central Parka bila je jedan od najmasovnijih projekata javnih radova u New Yorku devetnaestog stoljeća. U gradnji je sudjelovalo oko 20.000 radnika, od inženjera, vrtlara pa sve do klesara. Posađeno je oko 5 milijuna stabala, a današnja površina cijelog prostora iznosi 340 hektara. Time je ova najpoznatija zelena gradska oaza veća od Vatikana i kneževine Monako. Procjenjuje se da 42 milijuna posjetitelja dolaze u park svake godine, što ga čini jednom od najposjećenijih turističkih atrakcija na svijetu.

View this post on Instagram

A post shared by Central Park (@centralparknyc)

IZGRADNJU SU PRATILE BROJNE KONTROVERZE

Park se nalazi na mjestu nekadašnjeg sela zvanog „Seneca Village” u kojem je živjelo oko 1600 siromašnih stanovnika, uključujući irske uzgajivače svinja i njemačke vrtlare. Činjenica da su stanovnici sela nemilosrdno raseljeni kako bi izgradili veliki park je mrlja koju NYC ne može izbrisati do danas. Kada je odluka o velikom gradskom parku finalizirana njihovo je zemljište zaplijenjeno, a kuće sravnjene sa zemljom.

ZA UREĐENJE PARKA BILO JE POTREBNO MNOGO BARUTA

Central park je izgrađen na području s velikom kamenom podlogom, što je prvim dizajnerima zadalo dosta problema kada su počeli uređivati njegove dijelove. Gotovo pola milijuna kubičnih metara stijene moralo je biti dignuto u zrak, iskopano i uklonjeno, a za ovaj epski zadatak bilo je potrebno više baruta nego što je korišteno u bitci za Gettysburg!

LIVADE, JEZERA, FONTANE, MUZEJI, BROJNE VRSTE BILJAKA I ŽIVOTINJA…

Park je dom slikovitim brežuljcima, livadama i klizalištima, a sadrži i tridesetak igrališta za odrasle i djecu, nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, staze za šetnju, jahačke staze, fontane, muzeje… U njemu je omogućeno iznajmljivanje bicikala, čamaca i gondola, ali i razgledavanje preko 200 vrsta ptica i nekoliko životinjskih vrsta koje su tamo otkrivene. Prema tome, jasno je zašto je park posebno važan za životinje koje u gradu gotovo da i nemaju prirodni životni prostor.

View this post on Instagram

A post shared by Central Park (@centralparknyc)

NEKI CENTRAL PARK ZOVU SVOJIM DOMOM

Na posljednjem popisu stanovništva u SAD-u 25 tajanstvenih osoba proglasilo je Central Park svojim stalnim prebivalištem. Nitko ne zna tko su oni, a predstavnici parka negiraju da komunalni radnici žive na tom području. Jedno od objašnjenja je da su beskućnici poštom poslati obrasce za popis stanovništva.

PODIJELI ČLANAK