Od pustinjske luke do jednog od najrazvijenijih gradova na svijetu: kako je nastao Dubai

piše Putni Kofer

Teško je zamisliti svijet bez najblistavijeg emirata, ali priča o Dubaiju je zapravo relativno kratka. Nadaleko je poznat po svojim ekstravagantnim znamenitostima kao što su Burj Khalifa i Palm Jumeirah, ali sve to po čemu je poznat napravljeno je unatrag samo pedesetak godina. Koliko je zapravo dugo trebalo da se izgradi Dubai i pretvori iz pustinjske luke u užurbanu svjetsku metropolu, jedan od najrazvijenijih gradova na svijetu? Koliko je trajala izgradnja grada i što se sve krije iza njegovog imena? U nastavku donosimo nekoliko manje poznatih zanimljivosti o Dubaiju koje (možda) niste znali!

London u vrijeme adventa postaje čarobna zimska bajka: klizališta, skulpture od leda, vidikovci, sajmovi... Evo zašto ga zaista vrijedi posjetiti!

KOLIKO JE STAR MODERNI DUBAI?

Priča modernog Dubaija zapravo počinje otkrićem nafte 1966. godine. Ono je transformiralo Dubai iz male skupine naselja, koja su se oslanjala na danas sve manju trgovinu biserima –  u modernu luku i trgovačko središte. Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i emir Dubaija, glavni je idejni kreativac iza ovih golemih projekata, čiji je cilj potaknuti turizam i proširiti obalu Dubaija.

KAKO JE GRAD POSTAO TAKO BOGAT?

Od 18. stoljeća do 1930-ih, industrija bisera bila je najveći izvor prihoda Dubaija. Ali kada je Japan izumio umjetne bisere, industrija je bila posve narušena. Pedesetih godina prošlog stoljeća Dubai i Abu Dhabi bili su upleteni u niz graničnih sporova u potrazi za naftom. Tisuće su se iz Dubaija preselile u druga odredišta u Gulu, uključujući Abu Dhabi koji je napredovao. Godine 1958. šeik Rashid bin Saeed Al Maktoum izgradio je prvu zračnu luku u Dubaiju i počeo ulagati u infrastrukturu za potporu naftnoj industriji uz zajmove vrijedne desetke milijardi dolara. Rizici su se isplatili i 1966. su izvukli naftu. Dubai je počeo isporučivati ​​naftu 1969. i stekao je neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1971. Između 1968. i 1975. stanovništvo grada poraslo je za više od 300 posto.

KOLIKO JE DUGO TRAJALA IZGRADNJA DUBAIJA?

Grad je svoj prvi neboder izgradio 1979. Dubai Trade Centre visok 149 metara, koji je dizajnirao John R Harris & Partners, bio je najviša zgrada u cijela dva desetljeća. No najveće promjene na horizontu dogodile su se tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih. Godine 1985. Dubai je otvorio prvu ‘slobodnu zonu’ na Bliskom istoku u Jebel Aliju. Ratovi u Afganistanu i Iraku podigli su cijenu nafte i učinili Dubai privlačnijim trgovinskim partnerom. Dobili su mnogo novca i osigurali velik građevinski razvoj. Procijenjeno je da je Dubai 2007. imao 20 posto svjetskih građevinskih dizalica.

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

ZGRADE SUPERZVIJEZDE I UMJETNI OTOCI

Burj Al Arab bila je prva zgrada superzvijezda u Dubaiju. Otvorena 1999., još uvijek je jedna od najpoznatijih zgrada na svijetu. Nalazi se na vlastitom ručno izrađenom otoku 280 metara od obale, koji je dizajnirao Tom Wright u obliku jedra broda.

Dubai se može pohvaliti najvišom zgradom na svijetu (Burj Khalifa), najvećim zatvorenim tematskim parkom i uskoro prvim rotirajućim neboderom, ali najimpresivniji su gradski arhipelazi koje je napravio čovjek: Palm Jumeirah, Deira Islands, Palm Jebel Ali, The World i Bluewaters Island.

KAKO SU NAPRAVLJENI OTOCI?

Umjetni otoci napravljeni su zahvaljujući procesu koji se zove melioracija zemljišta, a koji uključuje jaružanje pijeska s dna Perzijskog i Arapskog zaljeva. Pijesak je zatim raspršen i zbijen u oblik pomoću GPS tehnologije za preciznost te potom okružen milijunima tona stijena za zaštitu.

Možda najprepoznatljiviji otok u skupini, Palm Jumeirah ima oblik palme, sastoji se od debla i 17 listova, a okružen je gotovo 11 kilometara dugim otokom u obliku polumjeseca. Projekt je pokrenuo Nakheel Properties 2001., a na kraju je dodao još 65 kilometara plaža!

KOLIKO DALEKO MOŽEMO PRATITI PORIJEKLO DUBAIJA?

Dubai se prvi put spominje 1095. godine u Knjizi zemljopisa Abu Abdullaha Al Bakrija. Venecijanski trgovac biserima Gaspero Balbi također ga spominje još 1580. godine. U to vrijeme Dubai se uvelike oslanjao na ribolov i ronjenje bisera.

ŠTO SE KRIJE IZA IMENA DUBAI?

Nitko zapravo ne zna odakle je riječ ‘Dubai’, ali postoji mnogo teorija. Jedna sugerira da je stara riječ za souq (tržnica), drugi teoretičari tvrde da riječ dolazi od arapske riječi daba, što znači ‘došli su s mnogo novca’. Susjedne su nacije vjerovale da ljudi iz Dubaija imaju puno novca zbog svog statusa prosperitetnoga trgovačkog središta. Pjesnik i učenjak Ahmad Mohammad Obaid tvrdi da to zapravo znači ‘baby locus’, pri čemu misli na obilje skakavaca u tom području prije dolaska doseljenika. Dakle, stvarno, ne znamo.

View this post on Instagram

A post shared by Dubai (@dubai)

IMA LI JOŠ PUNO NAFTE U DUBAIJU?

Nafta je činila 24 posto BDP-a Dubaija 1990., ali je pala na samo 7 posto BDP-a do 2004. Danas se Dubai može pohvaliti rastućom industrijom tehnologije, putovanja i turizma, nekretnina i dijamanata.

ŠTO NAM NOVO STIŽE IZ SPEKTAKULARNE TVORNICE DUBAI?

Pa recimo to ovako – od najnovije zgrade talijanskog arhitekta Davida Fishera koja je upravo krenula s izgradnjom – moglo bi vam biti muka. Ne zato što je neatraktivna, već zato što se okreće oko svoje osi! Prvi rotirajući neboder, Dynamic Tower, na vlastiti pogon imat će 80 katova i biti visok 420 metara. Svaki kat rotira se neovisno, što će stvoriti zgradu koja stalno mijenja oblik i jedinstvenu arhitektonsku strukturu koja se stalno razvija. Dynamic Tower je ekološki prihvatljiv, generira dovoljno električne energije za sebe, kao i za druge zgrade u blizini, što ga čini prvom zgradom dizajniranom za samostalno napajanje. To se postiže pomoću vjetroturbina postavljenih između svakog rotirajućeg kata. Zbilja zapanjujuće!

PODIJELI ČLANAK