Visoke, moćne, prekrasne: dubrovačke gradske zidine mjesto su neizmjerne ljepote i burne povijesti

Fotografije: Unsplash
piše Putni Kofer

Pogled na njih iz zraka jedna je od najprepoznatljivijih razglednica Hrvatske i prizor koji oduzima dah. Visoke, moćne, ponosne i snažne – sve su to dubrovačke zidine, koje grle grad i stoljećima ga čuvaju od neprijatelja. Njihova je ljepota neizmjerna, baš kao i bogata i burna povijest koja je utkana u svaki njihov kamen. Koliko god bile prekrasne iz daljine, poseban je doživljaj prošetati njima, uživati u prekrasnim prizorima na sve četiri strane svijeta – u ta dva kilometra možda i najljepše šetnice na svijetu uživat ćete u pogledima na more, na Stradun, na staru gradsku jezgru povijesnog grada pod zaštitom UNESCO-a i zelene otočiće daleko na morskoj pučini. Cijeli Dubrovnik je spomenik na otvorenom, svaka uličica, uski prolaz i kamene stepenice u starom gradu prepuni su šarma i ljepote, ali šetnja zidinama većini je vrhunac posjeta ovom bajkovitom gradu. U nastavku donosimo nekoliko zanimljivosti o dubrovačkim zidinama koje će vam dobro doći prije obilaska.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

ZIDINE SU JAKO, JAKO STARE, ALI USPJEŠNO ODOLIJEVAJU VREMENU

Dubrovačka republika osnovana u 14. stoljeću obuhvaćala je grad i njegovu okolicu i bila je gospodarski iznimno važna, razvijena te potpuno neovisna. Iako je veći dio zidina kakve danas znamo oblikovan u 15. i 16. stoljeću, njihov prvi oblik seže još dalje u povijest. Smatra se da je prvi zid podignut još u osmom stoljeću kako bi štitio grad, a nekoliko stotina godina kasnije fortifikacija je ojačana i takve zidine, u više manje integralnom obliku, stoje na istom mjestu do danas. Njihova cjelovitost traje već 700 godina, što ih čini jednim od najstarijih očuvanih obrambenih sustava u Europi!

PREŽIVJELE SU NAPADE NEPRIJATELJA, ALI I PRIRODNE KATASTROFE

U travnju 1667. godine Dubrovnik je pogodio snažan potres koji je uvelike promijenio lice i povijest grada. Poginulo je 3000 ljudi i ogroman dio grada je srušen, no zidine nisu bitnije oštećene što je bio još jedan dokaz njihove snage i kvalitetne gradnje. Dubrovnik se uspio oporaviti i doslovno „dići iz pepela”, još sigurniji u svoj obrambeni sustav.

ŠETNICA ZIDINAMA DUGA JE OKO DVA KILOMETRA, A ZID JE PONEGDJE DEBEO I DO 6 METARA

Dugačke su 1940 metara, a, kako se navodi na službenim stranicama TZ Dubrovnika, zid je na pojedinim mjestima visok 22 metra, njegova je debljina kopnene strane od četiri do šest metara, a s morske strane jedan i pol do tri metra. Glavni zid ima 14 četverouglastih kula, dvije okrugle kule, dvije ugaone utvrde i četiri bastiona. Sastavni dio zidina su kula Minčeta na kopnenom uglu i tvrđava Svetog Ivana s morske strane zidina. Tvrđave Lovrijenac i Revelin nisu fizički povezane sa zidinama, no u neposrednoj su blizini i s njima čine povezan obrambeni sustav.

PRIJE PANDEMIJE GODIŠNJE IH JE POSJEĆIVALO 1,2 MILIJUNA LJUDI

Dubrovačke zidine jedna su najposjećenijih turističkih atrakcija ne samo Hrvatske, već i zemalja u okolici. Prije pandemije, 2019. godine, posjetilo ih je milijun i 250 tisuća ljudi! Naredne godine, iz već poznatih razloga, nije došlo ni deset posto tog broja, no već u 2021. stanje se malo oporavlja i ovim je veličanstvenim spomenikom prošetalo oko 400 tisuća ljudi. Od početka ove godine poskupila je ulaznica za obilazak te ona sad iznosi 250 kuna za odrasle osobe, no stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ih obići besplatno.

ZIDINE, ALI I CIJELI STARI DIO GRADA POD ZAŠTITOM SU UNESCO-A. I DANAS SU PUNE ŽIVOTA I LOKALACA

Dubrovačke su zidine pod zaštitom UNESCO-a, no manje je poznato da su taj status stekle među prvima na svijetu, kad ga nije imalo ni sto lokaliteta. Prestižnu titulu mjesta svjetske baštine dobile su 1979. i bile su 95 na listi koja danas broji preko 1500 lokacija. Osim što je jedan od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova u Europi, Dubrovnik osvaja posjetitelje i činjenicom da je stari grad i danas pun lokalnog stanovništva i života. U šetnji zidinama ćete tako vrlo lako vidjeti umirovljenice koje vješaju odjeću na štrik, podno moćnog kamena mladi će dječaci igrati nogomet… Ovdje život ne staje zbog turista, i turisti to posebno cijene.

ZBOG IGRE PRIJESTOLJA DANAS ZA NJIH ZNAJU I MLAĐE GENERACIJE

Dubrovnik je oduvijek bio jedna od najpopularnijih i najposjećenijih turističkih destinacija u ovom dijelu Europe, no otkako je u njemu snimana hit serija Igra prijestolja za njega znaju i oni manje zainteresirani za geografiju i baštinu. U slavnoj seriji Dubrovnik je „utjelovio” Kraljev Grudobran (King’s Landing), glavni grad Sedam kraljevstava u kojem se odigravaju mnoge za radnju ključne scene. Brojni posjetitelji hrle u grad kako bi uživo vidjeli lokacije na kojima su snimane te scene, a to mogu sami ili u sklopu neke od brojnih „Game of thrones tura” koje se nude diljem grada.

View this post on Instagram

A post shared by Agafya Sanina (@agafyushka)

KORISNI SAVJETI ZA POSJET: IZBJEGNITE ŠPICU LJETA I UZMITE SI DOVOLJNO VREMENA ZA UŽIVANJE

Prekrasne su u svako doba godine, no ovaj ćete povijesni dragulj najbolje doživjeti ako ga posjetite izvan glavne ljetne sezone, odnosno u srpnju i kolovozu. Naime, osim što je velika šansa da ćete se zateći u gužvi i mimoilaziti se hrpom drugih turista, na zidinama zna biti jako vruće. Stoga, ako je jedina opcija da ih posjetite ljeti oboružajte se strpljenjem i svakako ponesite šešir i bočicu vode. Na jednom dijelu naići ćete na kafić s prekrasnim pogledom. Odlučite li se na pauzu za okrjepu i uživanje na tom mjestu, morate biti spremni na malo izdašniji račun.

Tri su ulaza na zidine: na Stradunu kod vrata od Pila, kod Tvrđave svetog Ivana i kod Tvrđave svetog Luke. Na samom ulazu možete kupiti kartu, a ako ostajete duže u gradu i želite obići više atrakcija vjerojatno vam se isplati kupiti Dubrovnik Pass koji uključuje i ulaznice za muzeje i javni prijevoz. Ulaznica za zidine stoji 250 kuna za odrasle i 100 kuna za djecu, no javite li se najmanje jedan dan unaprijed na mail: gradske.zidine@gmail.com i zatražite popust za Hrvate, velika je šansa da ćete ga i dobiti. I za kraj, najvažnije: za zidine si ostavite dovoljno vremena. Ne želite samo projuriti tom ljepotom, želite zastati i diviti se pogledu, upijati polako povijest i potpuno se prepustiti trenutku.

PODIJELI ČLANAK