Čaj iz Bridgertona, dvorci iz Outlandera, bomboni iz Squid Gamea… Na ovim mjestima možete doslovno ušetati u svoju omiljenu seriju

piše Putni Kofer

Nakon što je filmski hit „Nemoguća misija 2“, još 2000. godine kada je izašao, proslavio Nacionalni park Kamay Botany Bay u Sydneyu, australske vlasti zabilježile su porast broja posjetitelja za vrtoglavih 200 posto. Još je bolje prošao Wallace monument, odnosno nacionalni spomenik škotskom heroju iz 13. stoljeća nakon filma „Hrabro srce“ koji je namamio čak 300 posto više posjetitelja. Svi su htjeli posjetiti Škotsku nakon ekranizacije povijesne priče o Sir Williamu Wallaceu, s Mel Gibsonom u glavnoj ulozi… Fascinantni turistički rezultati. A to je bilo nekad, u prošlom stoljeću, prije Netflixa i opsjednutosti filmskim TV likovima i njihovim sudbinama. Prekomjerno gledanje televizije posebno je poraslo u vrijeme pandemije. Sada, kada su se granice ponovno otvorile u većini zemalja svijeta, turistički radnici susreću se sa sve popularnijim zahtjevima – ljudi traže impresivne itinerare s TV temom koji putnicima omogućuju da prožive priče svojih omiljenih serija. Filmski turizam doživio je pravi procvat!

ČAJEVI NA TEMU LADY WHISTLEDOWN IZ HIT SERIJE “BRIDGERTON”

U Britaniji, gdje su sada ukinuta sva ograničenja putovanja, hoteli u Londonu su se udružili s Netflixom kako bi ponudili čajeve na temu Lady Whistledown inspirirane visokim društvom iz hit serije “Bridgerton”. U Nacionalnom parku Yellowstone u Wyomingu, turisti ne dolaze kako bi vidjeli spektakularni gejzir Old Faithful, koji eruptira vruću vodu svakih 90 minuta, već kako bi imali priliku maskirati se kao John Dutton iz hit drame “Yellowstone” ili unajmiti kolibu identičnu onoj iz serije.

A u Južnoj Koreji, gdje cijepljeni putnici sada mogu ući bez karantene, ulični prodavači hrane na otoku Jeju prodaju dalgona bombone, karamele u obliku saća koje su se proslavile u seriji “Squid Game”. Filmski turizam, koji ne uključuje samo hodočašća na lokacije snimanja, već i obilaske studija i posjete zabavnim parkovima kao što je Čarobnjački svijet Harryja Pottera, trajni je trend. Obiteljska putovanja u London više ne mogu proći bez posjeta filmskom studiju popularnog čarobnjaka.

HOTELI SA DNEVNIM BORAVKOM IZ STRANGER THINGS

Osjećajući nove trendove među gostima, deseci hotela tijekom prošle godine izbacili su tematske apartmane inspirirane popularnim serijama. Graduate Hotels ima apartman s temom “Stranger Things” na svojoj lokaciji u Bloomingtonu, gdje nude dnevne sobe dizajnirane baš poput onih kakve su imali Byerovi.

Škotska se također ponovno vraća u modu, gotovo 30 godina nakon Hrabrog srca. Ovaj put je to zbog “Outlandera”, burne drame o Claire Beauchamp, medicinske sestre prebačene 200 godina u prošlost, koja putuje kroz vrijeme. Turistička tura s temom “Outlandera” uključuje dvorac Midhope te obiteljsku kuće lika Jamiea Frasera. Atrakcije poput Glencoea, koji se pojavljuje u uvodnoj špici serije, posjetilo je više od 1,7 milijuna posjetitelja između dvije sezone. Sadržaj vezan uz “Outlander” na web stranici Visit Scotland generirao je više od 350.000 pregleda, više od sadržaja vezanog uz snimanje filmova o Harryju Potteru i Jamesu Bondu.

I HRVATSKA NA FILMSKOJ KARTI

Na filmskoj karti ekraniziranih turističkih destinacija nalazi se, dakako, i Hrvatska. Ali puno prije serije Igra prijestolja ili snimanja franšize Mamma Mia. Hrvatska je kao lokacija za strane produkcije prepoznata još u prvoj polovici 20. stoljeća, posebno su se ovdje snimali njemački filmovi. Primjerice, Financije velikog vojvode (Dalmacija, 1924.) i Na plavom Jadranu (1937.), ali filmove su snimali i Česi –  film Bijela jahta (1939.) te Rusi – U planinama Jugoslavije (1946.). Čak je i Orson Welles šezdesetih snimao u Zagrebu ekranizaciju Kafkinog romana Proces, a u Istri su Clint Eastwood i Donald Sutherland tih godina snimali ratnu komediju „Zlato za odvažne“.

U današnje vrijeme turistima iz Njemačke su posebno atraktivne lokacije na kojima je sniman Winnetou, film napravljen prema predlošku njemačkog književnika Karla Maya – tako će tura „putevima Winnetoua“ uključivati Gorski kotar, spilju Vrelo, park-šumu Golubinjak, ali i Nacionalne parkove Krku i Paklenicu, kao i kaubojski gradić Roswell nedaleko od Fužina.

Zapanjujuća arhitektonska postignuća koja će vas odvesti u svijet mašte: ovo su najpoznatije svjetske znamenitosti

DUBROVNIK MEĐU 18 NAJPOPULARNIJIH FILMSKO-TURISTIČKIH DESTINACIJA

No jedan od najuspješnijih primjera filmskog turizma u domaćim okvirima je nesumnjivo američka znanstvenofantastična serija „Igra prijestolja“, koja je snimana u filmskom studiju u Belfastu te na lokacijama Sjeverne Irske, Malte, Škotske, Hrvatske, Islanda, SAD-a i Maroka. Hrvatska se kroz Dubrovnik, ali i tvrđavu Klis, splitsku Dioklecijanovu palaču te Nacionalni park Krka, pridružila lokacijama koje su doživjele veliki procvat nakon emitiranja serije. Portal BuzzFeed, koji ima više od 80 milijuna posjeta mjesečno, svrstao je Dubrovnik među 18 najpopularnijih filmsko-turističkih destinacija.

Serija je inače u četvrtoj sezoni postigla rekord od 18,4 milijuna gledatelja po epizodi, a Hrvatskoj je u periodu od 2013. do 2018. donijela ukupan prihod od 180,7 milijuna eura, odnosno 30,1 milijun eura godišnje. Istražili su to za potrebe svog članka „Filmski turizam u Hrvatskoj – studija slučaja „Igra prijestolja“, Martina Vukašina i Josip Miočić iz Zadra te Mirela Brechelmacher iz Slavonskog Broda, kojeg su objavili u časopisu Oeconomica Jadertina Sveučilišta u Zadru.

ZARONITE U MEDITERANSKOM RAJU GDJE SE SNIMALA MAMMA MIA

Netaknuti dragulj Jadrana zasigurno je i otok Vis, čiju je ljepotu prepoznao redatelj filma Mama Mia 2. „Zaronite u mediteranskom raju, odmorite dušu i tijelo u napuštenim uvalama s pogledom na otvoreno more. Posjetite setove iz filma s vodičem koji će otkriti tajne prizore.“, kaže tako oglas koji mami posjetitelje na Vis gdje je 2017. sniman nastavak popularne franšize, koja je na otok dovela velike holivudske zvijezde, među kojima su najzvučnija imena bila Meryl Streep, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried i Colin Firth.

Sniman je kod nas i Robin Hood, ali i prošle godine Hitman’s wife’s bodyguard, koji je također doveo neke holivudske face s A liste, poput Ryana Reynoldsa, Samuela L. Jacksona i Salme Hayek, a u filmu možete prepoznati panoramski pogled s mora na Rijeku i Rovinj te Modru špilju na Biševu. Možemo reći da su strani redatelji konačno ponovo otkrili čari naše obale te da je filmski turizam u posljednjih desetak godina uistinu doživio pravi procvat.

PODIJELI: