Ovaj veličanstveni grad pravo je umjetničko djelo i arhitektonska poslastica, vrvi životom, pun je boja, parkova i fantastične hrane

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Najenergičniji i najvibraniji grad Španjolske, drugi po veličini u toj zemlji, te jedno od najnapučenijih urbanih područja Europske unije. Grad nevjerojatne arhitekture, kulture, umjetnosti, UNESCO lokaliteta, plaža i gastronomije. Godišnje ga posjeti nevjerojatnih 27 milijuna ljudi. Upravo radi toga najposjećeniji je španjolski grad, ali i osmi najposjećeniji u Europi. Raj je za bicikliste sa 180 kilometara biciklističkih staza… Mogli bismo nabrajati i dalje, no pretpostavljamo da imate naznaku o čemu se radi. I da, u pravu ste: riječ je o veličanstvenoj Barceloni. Bez imalo sumnje Barcelona je grad koji bi trebalo barem jednom posjetiti u životu. Ako se pitate što posjetiti u Barceloni, u nastavku teksta donosimo naš izbor najvažnijih stvari koje biste tijekom boravka tamo, ako još niste bili, trebali vidjeti, iskusiti ili probati.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

GLAVNI GRAD PONOSNE KATALONIJE I ‘PRIJEPOR’ OKO OSNUTKA GRADA

Barcelona je glavni grad Katalonije, autonomne španjolske pokrajine, no kako je točno nastala i dan danas je predmet polemika. Međusobno su suprotstavljene dvije legende – prema jednoj, Barcelonu je, i to 400 godina prije nastanka Rima, osnovao Herkul. Prema drugoj, osnovao ju je u 3. st. pr. Kr. kartažanski Hamilcar Barca, Hanibalov otac, te je nazvao ‘Barcino’ u čast svoje obitelji. Kako god bilo, današnje urbano područje Barcelone proteže se na oko 803 kilometara četvornih te ono broji više od 4,2 milijuna stanovnika.

VELIČANSTVENA ARHITEKTURA KOJA ODUZIMA DAH

Jedna od najpoznatijih obilježja Barcelona svakako je njezina nevjerojatna arhitektura. Grad je, slažu se svi, arhitekturno remek djelo, svojevrsno urbanističko prazno platno za inovaciju i umjetnički izričaj. No, najznamenitije mjesto na tom arhitekturalnom igralištu drže nevjerojatna zdanja Antonia Gaudíja, među kojima su najpoznatija La Sagrada Familia, Park Güell i Casa Batllò. Koliko je grad arhitekturno jak dokazuje i činjenica da je to jedini grad na svijetu koji je dobio zlatnu medalju za arhitekturu koji dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje od 1848. godine, kao priznanje za pojedinačni ili pak grupni doprinos međunarodnoj arhitekturi. Barcelona je vrlo poznata i po svom jedinstvenom urbanističkom planu. Iza njega stoji Ildefons Cerda, progresivan urbanist i, uostalom, tvorac riječi ‘urbanizam’, a čija je prepoznatljiva vizija vidljiva u dijelu gradu pod imenom Eixample, njegovu planu proširenja Barcelone u 19. stoljeću. Eixample čine uniformirani i vrlo uredno raspoređeni blokovi zgrada ‘odrezanih kutova’. To je bio ‘trik’ kojim se osiguralo više otvorenog prostora, bolja ventilacija i više svijetla.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

LA SAGRADA FAMILIA NAJPOSJEĆENIJA JE ZNAMENITOST ŠPANJOLSKE

La Sagrada Familia neizostavno je odredište praktički svake osobe koja kroči u Barcelonu. Iako je ona jedno od najpoznatijih Gaudíjevih djela, on ipak nije bio prvi arhitekt koji je na njoj radio. Naime, prvi koji je bio zadužen za dizajniranje crkve bio je Francisco de Paula del Villar, po čijim je nacrtima i započela izgradnja kripte 19. ožujka 1882. godine. Gaudí je na projektu počeo raditi tek 1883. godine, u ožujku, nakon što se Villar umirovio. Kako je preuzeo odgovornost za dizajn tako je i brutalno promijenio dotadašnje planove.

Bazilika, najbolje o svega, ni dan danas nije dovršena, no unatoč tome ne samo da je najslavnija atrakcija Barcelone, nego je i najposjećenija znamenitost Španjolske. Godišnje je posjeti čak 4,5 milijuna ljudi! U njoj je pokopan i sam Gaudì.

FAMOZNI PARK GÜELL ZAPRAVO JE PROPALA VIZIJA ‘ARISTOKRATSKOG NASELJA’

Park Güell, jedna od najpoznatijih barcelonskih atrakcija zapravo je propali stambeni projekt. Park, čiju je izgradnju naručio bogati industrijalista Eusebi Güell, trebao je biti stambeni kompleks za barcelonsku elitu, preciznije 60 obitelji. No, zbog vrlo visokih troškova izgradnje, dovršene su samo dvije kuće i sam park, a na projektu se radilo od 1900. do 1914. godine. Park Güell nalazi se na brdu Carmel, a s glavne terase parka pruža se odličan pogled na grad. Ovaj je atraktivni vidikovac sav u Gaudìjevu stilu i iznimno popularan, no ima još nekoliko mjesta s kojih se isplati razgledati stvari iz ptičje perspektive.

Jedno je primjerice krov barcelonske katedrale, zdanja čiji je kamen temeljac položen davne 1298. godine, ili pak s Mirador Torre Glòries, vidikovaca u staklom ‘obučenom’ neboderu. Platforma s koje se može razgledati grad u tom zdanju nalazi se na visini od 125 metara. Preporučuje se, za odlične vizure grada, posjetiti i brdo Turó de la Rovira i tamošnje bunkere iz 1937. godine, i to najbolje za vrijeme zalaska sunca.

CASA BATLLÒ POZNATA JE KAO ‘KUĆA KOSTIJU’

Ovo zdanje definitivno je jedno od najpoznatijih u Barceloni. U biti je riječ o stambenoj zgradi, koju lokalci zovu ‘kuća kostiju’. Sama zgrada izgrađena je 1877. godine, nekoliko desetljeća kasnije kupila ju je obitelj Batlló, a 1904. godine Gaudíju je povjeren redizajn fasade i interijera. Rezultat je ono čemu se danas milijuni dive, a jednako kao i eksterijer (krov primjerice podsjeća na leđa zmaja) neobičan je i interijer. Zdanje danas služi kao muzej. Kad smo već kod Gaudíja, svakako bi trebalo skoknuti i do njegove Casa Milàe (poznata i kao La Pedrera), a u kojem se danas nalazi kulturni centar.

BARCELONA SE MOŽE POHVALITI NEKIM OD NAJSLAVNIJIH PLAŽA NA SVIJETU

U Barceloni praktički niste bili ako niste posjetili neku od tamošnjih poznatih plaža. Naime, nerijetko ju se smatra ‘najboljim gradom na plaži’ na svijetu, odnosno barem ju je takvom svojedobno prozvao National Geographic. No, zanimljivo je da te sada svjetski poznate plaže nisu postojale, barem u svijetlu u kakvom ih danas znamo, sve do 1992. godine. Naime, do tada su bile ‘rezervirane’ za industriju, a ne uživanje i zabavu. Presudile su pripreme za Olimpijske igre te godine – industrija je izmještena, dvije postojeće plaže su poboljšane, a napravljeno je još pet novih.

Barcelona se danas tako može pohvaliti sa sedam plaža, među kojima se posebno ističe Barceloneta, koju je Discovery Channel svojedobno nazvao najboljom urbanom plažom na svijetu te trećem najboljom plažom na svijetu općenito. Kad ste na nekoj od tamošnjih plaža, svakako svratite do nekog od barova (chiringuitos). No, iako je naglasak na plažama, nemojte zaboraviti ni brda. Preporučuje se odlazak na Tibidabo ili Montjuïc, do kojih vode žičare.

ŽIVAHNA LA RAMBLA NAJPOZNATIJA JE ULICA U BARCELONI

Najpoznatija ulica u Barceloni zove se La Rambla, no ona se u biti sastoji od pet bulevara (ramblas) koji su spojeni u promenadu dugačku dva kilometra: Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins i Rambla de Santa Mònica. No, općenito govoreći, La Rambla počinje na Katalonskom trgu (Plaça de Catalunya), a završava kod 60 metara visokog Kolumbova spomenika. Prometno je to mjesto – tisuće prolaznika, ulični umjetnici, mjesta za kavicu i hranu. Slovi čak i za najpoznatiju promenadu u cijeloj Španjolskoj, iako sama po sebi ipak nije najprometnija pješačka ulica u Barceloni. Tu titulu nosi Portal de l’Àngel u četvrti Ciutat Vella (stari grad), a u prosjeku njome svaki dan prođe 150 tisuća ljudi.

BARRI GÒTIC, JEDNA OD NAJSLAVNIJIH ČETVRTI U BARCELONI

Po pitanju živopisnih četvrti, Barcelona se doista ima mnogo čime pohvaliti, no jedna od najkarizmatičnijih nalazi se u centru grada i zove se Barri Gòtic. Tu četvrt, koja je dio barcelonskog starog grada (uz Born, Raval i Barcelonetu), krase uske srednjovjekovne uličice, živopisni trgovi i skrivena dvorišta. Primjerice, upravo ta četvrt skriva 2000 godina stare stupove iz rimskog doba, a koji se nalaze unutar kompleksa zgrade organizacije  Centre Excursionista de Catalunya.

Kao neka od mjesta koje bi trebalo posjetiti u tom dijelu grada navode se već spomenuta barcelonska katedrala, ali i Plaça del Rei, Plaça Sant Jaume te židovska četvrt. Svakako se zaustavite i na Plaça de Felip Neri. Od ostalih četvrti izdvojit ćemo i četvrt po imenu Gràcia koja se svake godine u kolovozu, u sklopu sedam dana duge Feste Major de Gràcia, okiti u niz boja. Svaka od tamošnjih 20 ulica postaje svijet za sebe te se ‘natječu’ za najbolje okićenu.

ODLIČNA KULINARSKA SCENA ZAHVALJUJUĆI KOJOJ NITKO NE OSTAJE GLADAN

Barcelona je definitivno grad u kojem nećete ostati prazna želuca. Poznata je po svojoj nevjerojatnoj kulinarskoj sceni, tržnicama i vrhunskim restoranima. Naime, grad se može pohvaliti s desecima restorana koji su ‘okićeni’ Michelinovom zvjezdicom, a na glasu je i njezina ‘kultura tapasa’. Neka od tradicionalnih katalonskih jela koje bi u Barceloni svakako trebalo probati su ‘pa amb tomàquet’ (kruh s rajčicom i maslinovim uljem), botifarra (katalonska kobasica) i calçots (grilani mladi luk). Posebnu pažnju valja posvetiti i tržnicama koje su raj za ljubitelje hrane.

Jedna od najslavnijih nalazi se kod La Ramble, a zove se La Boqueria. Na njoj ćete pronaći sve od svježeg voća i povrća do začina i delikatesa, dok se najbolja paella (iako to jelo potječe iz Valencije) može pronaći u četvrti Barceloneta. Što se tiče deserta, ističu se crema catalana (slična crème brûléeu) te xuixos, pecivo punjeno upravo tom kremom.

U BARCELONI ĆE BITI ZADOVOLJNI I LJUBITELJI MUZEJA

Barcelona je grad kulture i umjetnosti pa je kao takva prepuna i galerija i muzeja. Jedan od najslavnijih je svakako Museo Picasso u kojem je izloženo 3500 djela Pabla Picassa, što taj muzej čini svjetskim rekorderom po pitanju veličine kolekcije kubističkih umjetničkih djela. Picasso se inače rodio u Malagi, ali je svoje formativne godine proveo u Barceloni gdje je pohađao i Školu likovnih umjetnosti. Svakako vrijedi posvetiti vremena i Muzeju povijesti Barcelone, kojeg je dio i sklonište 307 (Refugi 307). Riječ je o jednom od 1000 skloništa koji su izgrađeni u gradu tijekom španjolskog građanskog rata.

GRAD U KOJEM ĆE NA SVOJE DOĆI LJUBITELJI NOGOMETA

Osim za ljubitelje povijesti, umjetnosti, hrane, arhitekture, Barcelona je raj i za zaljubljenike u nogomet. Taj je sport nekako utkan u barcelonsko tkivo, a grad je dom jednog od najuspješnijih nogometnih klubova na svijetu – FC Barcelone. Naravno, Barcelona je i dom svjetski poznatog stadiona Camp Nou, u sklopu kojeg se nalazi i najposjećeniji muzej u Barceloni, FC Barcelona Museum, kojeg svake godine posjeti 1,5 milijuna ljudi, Camp Nou je inače najveći stadion u Europi i može primiti 99,354 gledatelja.

NAJVEĆI URBANI PARK NA SVIJETU

Što se tiče ‘pluća grada’, zelena područja čine oko 3,5 posto površine Barcelone, koja broji oko 90 parkova i vrtova. Polovica tog postotka odnosi se pak na Parc de Collserola, koji je čak 22 puta veći od njujorškog Central Parka te slovi kao najveći park na svijetu koji se nalazi u nekom metropolitanskom području. Površina mu je 8000 hektara. U kategoriji ‘najstariji park’ pobjeđuje Parc del Laberint d’Horta, vrt na kojem je rad počeo davne 1791. godine.

KATALONSKI PLES SARDANA, DAN LJUBAVNIKA I SLAVLJE U ČAST ZAŠTITNICE GRADA

Barcelona je poznata i po slavljima i festivalima. Iako je flamenco popularan, Katalonija ima svoj vlastiti tradicionalni ples koji se zove sardana. Što se tiče slavlja, 23. travnja Barcelona slavi sv. Jurja, zaštitnika Katalonije. Tradicija nalaže da si parovi na taj dan izmjenjuju darove – muškarci na poklon dobivaju knjige, a žene ruže pa se stoga taj dan naziva i El Día de los Amantes (Dan ljubavnika). No, najpoznatije je slavlje ipak Fiestas de La Mercè, petodnevno slavlje u čast zaštitnice Barcelone, gospe od milosti. 

FONTANA S PRAVOM ŽIVOM, SUPERKOMPJUTOR I JEDAN OD NAJSTARIJIH BUVLJAKA U EUROPI

Barcelona skriva niz neobičnosti. Među njima pak se definitivno ističe fontana s pravom živom (doduše, posjetitelje danas od njezine toksičnosti štiti staklo), koja se nalazi u muzeju Fundacio Joan Miro. Ako tražite nesvakidašnje tu je i bivša crkva Torre Giron, koja se nalazi na kampusu Politehničkog sveučilišta, a koja je od 2005. godine dom MareNostruma, jednog od najmoćnijih superkompjutora u Europi. Ljubitelji second handa mogu pak posjetiti tržnicu Els Encants Vells, jedan od najstarijih buvljaka u Europi.

PODIJELI ČLANAK