Nedovršeno remek djelo koje su nazivali i „najružnijom građevinom na svijetu“: Sagrada Familia intrigira simbolikom i neobičnim izgledom

Sagrada Familia, crkva u Barceloni
Foto: Mistervlad, Shutterstock
piše Putni Kofer

Jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Barcelone je neobična crkva sa šiljastim, izrezbarenim tornjevima – Sagrada Familia, odnosno bazilika Svete Obitelji. Iako impresivne veličine, ova katolička crkva u katalonskoj prijestolnici nema status katedrale. Njezina izgradnja počela je 1881. godine, stala je 1935. zbog građanskog rata, a radovi su intenzivnije nastavljeni tek sedamdesetih godina prošlog stoljeća nakon pada Francova režima. Autor ovog remek djela je arhitekt Antoni Gaudi, čija su brojna arhitektonska čuda razbacana diljem Barcelone. Donosimo zanimljivosti i nekoliko manje poznatih činjenica o crkvi Sagrada Familia, simbolu Katalonije koji će vas sigurno nagnati da ovu zemlju čim prije posjetite.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

GRADI SE DUŽE OD KINESKOG ZIDA, EGIPATSKIH PIRAMIDA I TAJ MAHALA I JOŠ NIJE GOTOVA

Da Sagrada Familia nije dovršena uglavnom je poznata činjenica, no manje je poznato da će, kad jednom napokon bude gotova, ukupno vrijeme njezine izgradnje biti 124 godine duže nego što se gradio Taj Mahal, deset puta duže od egipatskih piramida i 50 godina više Kineskog zida! Gaudi je započeo rad na crkvi u tridesetima, a od 1914. fokusirao se samo na taj projekt. U trenutku kad je veliki arhitekt 1926. godine poginuo u naletu tramvaja bila je dovršena tek četvrtina projekta. Danas je gotovo oko 70 posto crkve. Procijenjeni termin dovršetka trenutno je 2026. godina, na stotu godišnjicu Gaudijeve smrti, no i nakon toga trebat će još nekoliko godina da se dovrše svi ukrasi.

GRADNJU JE POKRENUO TRGOVAC KNJIGAMA, A GAUDI SE TEK KASNIJE UKLJUČIO U PROJEKT

Trgovac knjigama Josep Maria Bocabella preko svog je vjerskog društva kupio zemlju u tad rubnoj četvrti Barcelone i privatnim je novcem započela gradnja crkve prema projektu arhitekta Francisca Paula del Villara. Da je napravljena prema njegovom projektu, izgledala bi poput svake druge gotičke crkve u Europi. No godinu dana nakon početka de Villar daje ostavku i posao preuzima Antoni Gaudi koji je kompletno promijenio nacrte i projekt te započeo gradnju onoga što danas znamo kao Sagrada Familia. U tom je trenutku imao 31 godinu.

NAIŠLA JE NA BROJNE KRITIKE, DIO POBUNJENIKA ČAK JE PROVALIO I SPALIO GAUDIJEVE NACRTE

S obzirom na neobičan i prilično hrabar dizajn, ne čudi što je Sagrada Familia naišla i na brojne kritike. Pisac George Orwell nazvao je crkvu „jednom od najružnijih građevina na svijetu“ a britanski povjesničar Gerald Brenan smatrao je da se „u europskoj arhitekturi ne može naći ništa drugo tako vulgarno i pretenciozno“. Grupa pobunjenika čak je 1036. godine provalila u crkvu i zapalila modele i nacrte koje je iza sebe ostavio Gaudi. Arhitekti su poslije morali od preostalih nacrta slagati i povezivati kockice kako bi nastavili rad prema Gaudijevoj viziji.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

TORNJEVI SA ŠILJCIMA SIMBOLIZIRAJU APOSTOLE I EVANĐELISTE, A CENTRALNI TORANJ ISUSA KRISTA

Ono što ovu katalonsku crkvu razlikuje od većine katoličkih crkvi su neobični tornjevi sa šiljcima. Svaka se od tri fasade sastoji od četiri tornja, njih je ukupno 12 i predstavljaju Kristove apostole. U sredini je još šest viših tornjeva, od kojih su četiri iste visine i predstavljaju evanđeliste, jedan manji simbolizira Djevicu Mariju, a u sredini svih je toranj koji predstavlja Isusa Krista.

Kad bude dovršen, centralni toranj bit će visok 170,5 metara što će Sagradu Familiu smjestiti na vrh liste najviših crkvi u Europi. No Gaudi je vjerovao da ništa stvoreno ljudskom rukom ne smije biti više od onog što je stvorio Bog pa će tako toranj biti za jedan metar niži od vrha Montjuica, brda u Barceloni, koji je ujedno najviša točka u gradu. Na crkvi je i niz manjih“ šiljaka“ koji su ukrašeni motivima žita, grožđa i slično, što simbolizira euharistiju.

U KRIPTI SAGRADA FAMILIE ČUVAJU SE OSTACI SAMO DVA ČOVJEKA, NAJZASLUŽNIJA ZA NJEZINO POSTOJANJE

U kripti Sagrada Familie pokopana su samo dva čovjeka: trgovac Bocobella zahvaljujući kojem je gradnja započela i sam Antoni Gaudi. Njegovi se ostaci nalaze na podzemnoj razini i posjetitelji mogu obići njegovo posljednje počivalište. Kripta je okružena kapelicama, od kojih je svaka posvećena drugoj osobi. Gaudijeva grobnica smještena je u kapelici Djevice Karmen.

GRADNJA SE U POTPUNOSTI FINANCIRA OD ULAZNICA I DONACIJA PA SU TURISTIČKI POSJETI DRAGOCJENI

Izgradnja crkve u potpunosti ovisi o privatnim donacijama. Kompletan budžet za gradnju i održavanje prikuplja se iz ulaznica i donacija te doseže oko 25 milijuna eura godišnje. Oko tri milijuna turista obiđe crkvu svake godine i svojom kupnjom ulaznice i eventualnom dodatnom donacijom pomažu u dovršetku ovog remek djela. Ako ste bili u ovoj crkvi ili posjet tek planirate, možete reći da ste pomogli u izgradnji remek djela. Nije li to cool?

View this post on Instagram

A post shared by Visit Barcelona (@visitbarcelona)

PODIJELI ČLANAK