Tajne izgubljenih gradova, skrivene duboko pod zemljom, razotkriva dokumentarac koji je revolucionarizirao arheologiju

Stonehenge
Stonehenge (Foto: Unsplash)
piše Putni Kofer

Zanima vas povijest, neistražene civilizacije i nikad do kraja otkrivena djela koja su iza njih ostala? Ako ste se prepoznali u ovom opisu svidjet će vam se dokumentarni serijal Izgubljeni gradovi u kojem Albert Lin, znanstvenik i istraživač koji radi za National Geographic, istražuje povijesne građevine, cijele izgubljene gradove i kulture o kojima danas ne znamo mnogo.

Do jedne od najljepših i najlakših staza na Sljemenu možete stići i tramvajem, duga je, ali strmih uspona gotovo da nema

DOKUMENTARNI SERIJAL IZGUBLJENI GRADOVI

Uz pomoć arheologa i povjesničara Lin pokušava rekonstruirati kako su ta mjesta nekada izgledala, u istraživanju koriste radare koji prodiru duboko pod zemlju, lasersku tehnologiju i 3D mapiranje, a njihovi pronalasci u dokumentarcu su vizualno atraktivno prikazani. Nevjerojatan je osjećaj doznati što je sve skriveno ispod slojeva zemlje po kojoj danas hodamo!

U dvije sezone, od kojih se druga još prikazuje, Lin je pokušao približiti tajne vitezova templara u Izraelu i izgubljenog kraljevstva u pacifičkoj Mikroneziji, istražiti misteriju “zlatnog grada”, El Dorada u Kolumbiji i slavnog Stonehengea… Za ovu seriju već se govori da će zauvijek promijeniti i revolucionarizirati arheologiju diljem svijeta, a ljudima približiti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti o kojima se ne zna puno.

Dokumentarni serijal Izgubljeni gradovi (Lost cities with Albert Lin) dostupan je na streaming platformi Disney+ i programima National Geographica.

Idealne lokacije u Hrvatskoj za jesenske vikend izlete: otkrijte prirodne ljepote, dvorce i tvrđave, šarmantne gradove i zelena izletišta
PODIJELI ČLANAK