Kakva ljepota! Upoznajte područje Dravski peski koje će vas šarmirati na jedan potpuno drugačiji način

Dravski peski
piše Putni Kofer

Zatvorite oči na trenutak i zamislite se u srcu prirode, okruženi laganim povjetarcem i mirisima domaće tradicionalne kuhinje. Oko vas je tajnovita rijeka Drava, ljepotica koja skriva nevjerojatne zanimljivosti, šarenilo jeseni u bilogorskim šumama, svježi zrak, divne tople boje i sunce koje vas grije. Tu su i drevni običaji koji su uspjeli odoljeti zubu vremena, šarm starih vremena i srdačni domaćini koji se svakom gostu vesele. Dobro došli u područje Dravski peski – podravsku oazu mira kao stvorenu za sve one koji traže životni balans, povratak prirodi i aktivni odmor uz dozu hedonizma.

POSJETITE OSTATKE JEDINE HRVATSKE PUSTINJE, ISTRAŽITE ŠARENILO JESENI U BILOGORSKIM ŠUMAMA I UDAHNITE SVJEŽINU PRIRODE UZ RIJEKU DRAVU

Kad spomenemo pustinju, obično pomislimo na neplodni krajolik pješčanih dina lišen života i vegetacije poput onog saharskog, no jeste li znali da i u Hrvatskoj možete pronaći pustinju? Nakon posljednjeg ledenog doba, nabujala Drava donijela je čestice pijeska s Alpi, a u periodu sušnih razdoblja vodostaj rijeke bi bio nizak pa je jaki podravski vjetar raznosio čestice pijeska te stvorio pravu pravcatu pustinju. Ova pješčana atrakcija poslužila je i za snimanje kadrova za popularne domaće filmove, reklame i glazbene spotove te je pravi dokaz da se egzotika ne mora uvijek tražiti samo u dalekim i teško pristupačnim krajevima. Poznatija kao Hrvatska Sahara, pustinja Peski se proteže od Đurđevca preko Kalinovca pa sve do Kloštra Podravskog te je 1963. godine proglašena posebnim geografsko-botaničkim rezervatom. Lokalno stanovništvo se voli našaliti da je ovo vjerojatno jedina pustinja na svijetu u kojoj nitko nikada nije ostao žedan!

Nakon posjeta ostacima jedine hrvatske pustinje, istražite šarenilo jeseni u prekrasnim bilogorskim šumama u kojima caruje jedinstveno bogatstvo prirode, brojne biljne i životinjske vrste te šumski puteljci koji zovu na istraživanje. Bez obzira volite li biciklirati, šetati ili jednostavno promatrati ptice i čarobno okruženje, izlet u prirodu na svježem zraku pružit će vam unutarnji mir i svakim korakom ćete uživati u ruralnim ljepotama tajanstvene Bilogore. Na njenim obroncima nalaze se i brojne klijeti te vinogradi marljivih ljudi koji mukotrpno rade cijelu godinu kako bi njihovi gosti i posjetitelji mogli uživati u kapljicama rajskog nektara – vina.

Vikend u Italiji: izdvojili smo 5 manje poznatih mjesta koja su idealna za proljetna putovanja

Na prostoru područja Dravski peski prolazi i rijeka Drava, takozvana „hrvatska Amazona”, koja je sa svojim tokom i velikom snagom stoljećima mijenjala obalu i poplavljivala naselja te plodnu zemlju. Kao žila kucavica i simbol ovog pitomog kraja, povijesno su njene obale i rukavci pričali najljepše priče o životu starih Podravaca, od vrlo ranog vremena potvrđeni su mlinovi na rijeci, riba je bila vrlo važna namirnica, a ovdje su se rađale ljubavi, obavljalo kućanske poslove i pronalazilo osvježenje i mir u njenom raskošnom smiraju. Danas je obala Drave idealno utočište za sve ljude željne mira, bijega od stresa užurbane svakodnevice i aktivnog odmora.  

ETNO KUĆA OBITELJI KARLOVČAN, GALERIJA IVAN LACKOVIĆ CROATA, EKOLOŠKI VRT MIRA

Želite li se na trenutak vratiti u povijest i vidjeti kako se nekad živjelo u Podravini? Bogata povijest, tradicija i šarm starih vremena glavne su odlike ovog područja, a to će vam najbolje dočarati etno kuća obitelji Karlovčan – mjesto gdje se isprepliće ruralna arhitektura, starinski namještaji i alati, podravska umjetnost i prekrasna priroda. Etno imanje smjestilo se u malenom, ljupkom mjestu Brodić, a sa svojim ugođajem izgleda kao da je ostalo zarobljeno u nekoj staroj priči u kojoj ne postoje riječi kao što su gužva, stres i buka automobila. Na imanju možete vidjeti konje, svinje, kokoši, stari mlin i puno alata kojima su se Podravci koristili u poljoprivredi. Dolazak je potrebno najaviti, a gostoljubivi domaćini će vam pripremiti delicije po starinskim receptima i od domaćih sastojaka. Od sadržaja valja istaknuti i dječje igralište, odbojkaško igralište, ljuljačke i mali nogometni teren zbog kojih će klinci poželjeti na imanju ostati – zauvijek.

Osim zanosnih prirodnih ljepota i impresivne povijesti, pitoreskno područje Dravski peski može se pohvaliti i velikim umjetničkim ostvarenjima koji su osvojili cijeli svijet! Naime, poznati slikar svjetskog glasa, Ivan Lacković Croata, rođen je u selu Batinske pokraj Kalinovca, a njegove slike i crteži nalaze se u mnogim uglednim svjetskim galerijama i privatnim zbirkama. Upravo mu je ovo područje poslužilo kao inspiracija što je vidljivo u njegovim djelima u kojima se zrcali doživljaj prirode i života u rodnom mu kraju. Današnja galerija Ivan Lacković posjeduje tristotinjak radova koje je slikar darovao svome mjestu, uređena je u zgradi nekadašnje područne škole, a osim Lackovićevih djela ovdje se na prikladan način odaje počast i još nekim velikanima poput hrvatskog književnika Petra Grkca, kiparice Ljubice Matulec i drugih umjetnika. Nezaobilazno odredište za sve ljubitelje umjetnosti i dizajna!

Ako ovo ljeto planirate na otok Krk, nemojte zaobići ovih 5 plaža!

Još jedna velika atrakcija ovog područja je i Ekološki vrt mira koji se smatra prvim takvim vrtom u svijetu. Naime, u njemu se nalazi 21 drvena skulptura koja prikazuju likove osoba koji simboliziraju prirodu, vodu i život te jedan spomenik posvećen vodi. Sve se počelo događati početkom 2003. godine kada je poznati hrvatski mirotvorac i graditelj svjetske kulture mira Milorad Kovačević predložio Općini Podravske Sesvete izgradnju ove atrakcije u samom centru mjesta s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite i gospodarenja svježom vodom. ‘Bez obzira tko smo, gdje smo i što radimo, svi smo ovisni o vodi’ – govorio je Kovačević prilikom predlaganja projekta, a neke od poznatijih postavljenih skulptura su Magellan, Isus, Odisej, Noa, Mojsije, Franjo Asiški i Beethoven. Volimo često reći kako se neke od najljepših atrakcija nalaze daleko u svijetu, no ovaj unikatni park u prelijepom podravskom selu zasigurno može stati uz bok atrakcijama svjetskog glasa. Dođite i uvjerite se sami!

ZIMI ILI LJETI, U PROLJEĆE ILI JESEN – U SVAKO DOBA GODINE OČEKUJE VAS PODRUČJE DRAVSKI PESKI SA ZANIMLJIVOM PONUDOM AKTIVNOG ODMORA

Neovisno o tome jeste li ljubitelj pješačenja, bicikliranja, raftinga, paintballa ili tražite neki drugi oblik uzbuđenja, aktivni odmor u Podravini zadovoljit će sve uzraste. Sjednite na bicikl i istražite neku od atraktivnih biciklističkih staza na području Dravski peski. Dravska ruta, Nova Prekodravska ruta i Bilodravska ruta samo su neke od njih, a pedalirajući kroz prekrasnu prirodu uz rijeku Dravu, Bilogoru i pitoreskne vinograde pružit će svakom ljubitelju prirode neopisivi doživljaj. Sve biciklističke rute unesene su i u mobilnu aplikaciju pod nazivom Explore Dravski peski, a pomoću nje možete jednostavnije doći do restorana, etnografskih zbirki, izletišta te kompletne turističke ponude i atrakcija koje ne smijete propustiti. Uz to, brojna su istraživanja pokazala kako samo 20 minuta bicikliranja dnevno može doprinijeti smanjenju nesanice te ćete zaspati puno brže i spavati bolje.

Iako jesen možda nije najbolje vrijeme za rafting i uživanje u vodenim sportovima, ljubitelji adrenalina svoju snagu, brzinu, spretnost i sposobnost mogu testirati uz paintball – jednu od najzabavnijih aktivnosti za druženje s prijateljima i cijelom obitelji. Raspon boja koje se u jesen pojavljuju u prirodi doista je fascinantan, a u kombinaciji s malenim kapsulama napunjenim bojama popravit će vam raspoloženje i napuniti baterije za novi radni tjedan.

Najljepša kupališta u okolici Zagreba do kojih nećete putovati duže od sat vremena!

OKUSI PODRAVINE: UŽIVANJE U BOGATOJ PONUDI AUTOHTONIH JELA I VRHUNSKIH VINA

Gastronomija je oduvijek bila dio čovjeka te egzistencijalna potreba u svakodnevnom životu, a plodna Podravina itekako ima što za ponuditi kada je u pitanju dobra gastronomija. Jedan od najvećih aduta područja Dravski peski kao destinacije za odmor upravo je hedonizam i uživanje u bogatoj ponudi autohtonih i modernih jela, domaćeg sira i vrhunskih vina.

Ovdje možete kušati niz jela koji se naslanjanju na stare tradicije iz doba austrijske i mađarske vladavine, a kad sjednete na podravsku trpezu – na početku će vas dočekati široka paleta nadaleko čuvenih suhomesnatih proizvoda kao što su domaći špek, šunka, sušeni dimljeni jezik i hladetina. Bilo da volite podravske štrukle, krpice za zeljem, zlevanke, mazanice, kotlovinu, fiš, jela ispod peke ili s ražnja, sva ova jela garantiraju odlične gastronomske uspomene, a posebice zbog toga što se pripremaju onako kako su Podravci učili od svojih mama, baka i prabaka – s puno ljubavi i pažnje.

U samom centru Kloštra Podravskog smješten je restoran Royal koji najviše njeguje tradicionalnu domaću kuhinju, a velika posebnost ove lokacije je i kapelica posvećena svetomartinskim običajima u kojoj se izvodi jedinstveni obred krštenja mošta – martinjska meša. Ako mislite da je za finu i ukusnu pizzu dovoljno na tijesto staviti malo sira, šunke i umaka od rajčice te ispeći u pećnici, debelo se varate. Pizzeria Harly u Kloštru Podravskom i pizzeria La – Lu koja se nalazi u samom centru Kalinovca osvojit će vas okusima i načinom izrade ovog omiljenog jela. Priprema pizze za njih je prava umjetnost, a toga su svjesni i domaćini koji sa svojom podravskom pizzom izazivaju najveće oduševljenje među velikim i malim gurmanima.

Nezaobilazni gost veselih druženja u Dravskim peskima je i zavodljiva vinska kapljica, a ovdje ćete moći kušati jednu od najstarijih sorti vina na svijetu – plemenku. Smješten u vinogradarskom predjelu Veseli breg na cesti između Kloštra Podravskog i Kozarevca, seosko gospodarstvo Šipek krasi tradicija koja se piše punih 40 godina, a svoja ukusna i kvalitetna vina baziraju isključivo na ekološkoj proizvodnji. Uvijek dobro raspoloženi domaćini ugostit će vas i u vinariji Ban u Sekiljima koji proizvode vrhunska i višestruko nagrađivana vina poput Sauvignona i Kernera, mala obiteljska vinarija Topolovčan koja se može pohvaliti prvom nagradom „Zlatna vina Alpe Adria“ za Pinot bijeli te Villa Ančica koja u svom vinskom podrumu na nekadašnjem imanju grofa Getza proizvodi izvrsna domaća vina obitelji Koren čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade.

Vjerojatno ste svi čuli za zlatno pravilo sljubljivanja sira i vina – ‘Laki sirevi sljubljuju se s lakšim vinima, teži sirevi s težim vinima’. I točno, ništa ne može biti tako dobro kao kad se složi dobra kombinacija sira i vina. Potražite siranu i kušaonica sira Imbrišić u Kozarevcu i saznajte kako se i na koji način pravi domaći sir, vrhnje, kiselo mlijeko i putar, zakoračite nekoliko koraka u prošlost i doživite kako se uzgajaju krave i teladi na privatnom gospodarstvu i pronađite svoju savršenu kombinaciju. I zapamtite, iz područja Dravski peski nitko se ne vraća gladan (i žedan)!

Naslovna fotografija: autor Ivan Nemet

PODIJELI: