Samo jedan pogled dovoljan je da se zaljubite u Podravinu. Evo zašto je obožavaju ljubitelji aktivnog odmora!

Aktivni odmor u Podravini
piše Putni Kofer

Iznimno guste šume, moćna rijeka i nepregledna ravnica ovog dojmljivog kraja najljepše su u rano jutro. No, iako je Podravina predivna u svako doba dana i godine, upravo je jesen idealno vrijeme za aktivan odmor i istraživanje skrivenih kutaka ove regije koja s nestrpljenjem čeka da vam ispriča svoje najljepše priče. Uz toplinu malog podravskog mjesta, dodir netaknute prirode, bogatu ponudu aktivnosti i jedinstvena gastronomska iskustva – područje Dravski peski zaista ima sve! Neovisno o tome jeste li ljubitelj pješačenja, bicikliranja, raftinga, paintballa ili tražite neki drugi oblik uzbuđenja, ovdje ćete lako zaboraviti na sve obaveze i užurbanu svakodnevicu. Provjerili smo što sve raditi na sjeveru Hrvatske!

GUŠTI NA DVA KOTAČA KROZ PITOMI PODRAVSKI KRAJ

Kao što je uvale na moru najbolje istražiti brodom, tako je i lijepe krajolike na kontinentu najljepše obići biciklom. Uz to, vaše će vam tijelo biti zahvalno jer su koristi bicikliranja za zdravlje brojne i znanstveno dokazane. Kako vam zvuči pedaliranje s vjetrom u kosi ususret zelenoj livadi ili uz poglede na europsku Amazonu u jednoj od najljepših kontinentalnih regija u Hrvatskoj – neotkrivenoj Podravini?

Na prostoru Turističke zajednice područja Dravski peski koja obuhvaća općine Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete pronaći ćete brojne biciklističke rute od kojih je svaka atraktivna na svoj način – Dravska ruta, Nova Prekodravska ruta i Bilodravska ruta. Daleko od gradske vreve, gužve, naporne i napete svakodnevice, vožnja na dva kotača kroz prekrasnu prirodu uz rijeku Dravu, Bilogoru i pitoreskne vinograde pružit će vam jedinstveno i nezaboravno iskustvo te potpuno novi doživljaj odmora! Kako bi vam olakšali putovanje, domaćini su osmislili mobilnu aplikaciju Explore Dravski peski koja će vam omogućiti lakše snalaženje putem GPS signala. Tako ćete jednostavnije doći do restorana, etnografskih zbirki, izletišta te kompletne turističke ponude i atrakcija koje ne smijete propustiti.

TOP 3 planinarske staze by Hiking Croatia

LJEPOTA DIVLJINE: ISPROBAJTE RAFTING I KANUING NA RIJECI DRAVI

Ako ste u potrazi za uzbudljivim izletom i istraživanjem divljine podravskog kraja, rijeka Drava svakako je odredište koje se ne smije zaobići. Spuštanje gumenim čamcem ili kanuom niz rijeku omogućit će vam da upoznate sve tajne i ljepote prirode te stvorite doživljaje koje niti jedna pjesma i niti jedna slika ne može opisati. Staza je duga oko 12 km, a kreće iz mjesta Brodić u Ferdinandovcu do posljednjeg panonskog otoka – Križnice u Pitomači.

Zanimljivost ove rute je da ćete čak tri puta proći kroz mađarsku granicu, a kada ovaj izlet upotpunite s domaćom trpezom i dobrom kapljicom, sigurno ćete se poželjeti vratiti. Dolazak je potrebno najaviti preko turističkog ureda, a za vožnju vam ne treba prethodna priprema i iskustvo veslanja, samo malo dobre volje i slobodnog vremena.

UŽIVAJTE U PAINTBALL BORBI U UGODNOM PRIRODNOM OKRUŽENJU

Prepun adrenalina i brzih odluka, paintball je jedna od najzabavnijih aktivnosti za druženje s prijateljima i cijelom obitelji. Ovaj dinamičan sport namijenjen je igračima bez obzira na spol i dob te je izvrsna fizička aktivnost za dodatno stvaranje kondicije, razvoj timskog duha i oslobađanje od stresa. Odvezite se prema Ferdinandovcu, pitomom podravskom selu koje će vam pružiti adrenalinsku zabavu u prirodi na terenu s prirodnim zaprekama. Osim malenih kapsula napunjenih bojama, ovdje ćete pronaći odbojkaško i malonogometno igralište te prostor za roštiljanje. Dobra zabava je zagarantirana!

Parenzana – put zdravlja i prijateljstva koji povezuje 33 mjesta i 3 države

NEZABORAVAN IZLET NAKON KOJEG ĆETE NAHRANITI SVOJU DUŠU I ZAVOLJETI PODRAVINU

Samo jedan dan, jedan bicikl i jedan brod biti će dovoljni da se zaljubite u ovaj kraj. Jednodnevni izlet Bike & Boat Podravina idealna je prilika da zadovoljite svoj avanturistički duh, upoznate najljepše atrakcije te iznenadite svoje nepce i nahranite dušu čarolijom okusa. Dan započinje u Đurđevcu kod utvrde Stari grad uz kušanje poznate svetojanske zlevanke i nastavlja se vožnjom na dva kotača prema Batinskama, rodnom mjestu poznatog umjetnika Ivana Lackovića Croate gdje biciklisti na predivnom jezeru mogu kušati zavodljivu kapljicu vina te domaće sireve obitelji Imbrišić.

Nakon kraćeg predaha kreće se prema Brodiću gdje se nalazi prekrasno Etno imanje obitelji Karlovčan. Iskusite seoski način življenja u mjestu gdje se isprepliće ruralna arhitektura, očuvani tradicijski uporabni predmeti, podravska umjetnost i impozantna priroda. U nastavku izleta očekuje vas vožnja brodom na kojem ćete imati priliku kušati tradicionalnu podravsku trpezu, a prije samog završetka upoznat ćete Ekološki vrt mira u Podravskim Sesvetama i razgledati još jedan neobičan prirodni fenomen – hrvatsku Saharu. Riječ je o pravoj pustinji u kojoj možete bosi hodati po pijesku ili se valjati po visokim dinama. Više informacija o ovom nezaboravnom izletu nakon kojeg ćete sigurno zavoljeti Podravinu potražite ovdje.

LJUBITELJI ADRENALINA I SPORTSKOG SPEKTAKLA UŽIVAT ĆE U UZBUDLJIVOJ MOTOCROSS UTRCI U KOZAREVCU

U malenom podravskom mjestu Kozarevac svake se godine u rujnu okupi preko tisuću posjetitelja koji dolaze pogledati Otvoreno prvenstvo Hrvatske u motocrossu. Tako će i ove nedjelje, 12. rujna, svi ljubitelji adrenalina i sportskog spektakla moći uživati u utrci te bodriti najbolje domaće vozače. Staza je specifične podloge i uvijek odlično pripremljena za natjecanje, a većini je jedna od najdražih u Hrvatskoj. Dođite u Kozarevac i uživajte u vratolomijama najboljih vozača motocrossa!

Proljeće u zelenilu i prirodi: ovih je pet gora i planina idealno ako tek počinjete planinariti

Samo jedan pogled dovoljan je da se zaljubite u Podravinu. Vidimo se na Dravskim peskima već ovog vikenda!

Kako biste u poptunosti uživali u svemu što nudi podravski kraj, rezervirajte aktivnosti na: tzp.dravski.peski@gmail.com // +385 99 334 7733

PODIJELI: