Nerazvikani seoski raj nadomak Zagreba: obitelj Braje već godinama proizvodi domaću hranu i vrhunsku kapljicu u opuštajućem zelenilu prirode

Vinogradarska kuća Braje, seoski raj nadomak Zagreba
piše Putni Kofer

Umjesto buke automobila, oko vas pjevaju ptičice, šire se opojni mirisi prirode i domaće hrane, vizuru krase raštrkani vinogradi na zelenim brežuljcima, tu je prekrasno imanje s tradicionalnom, drvenom kućicom koju čuva umiljati pas. Samo par desetaka metara od vas nalaze se patkice i koke, vrtovi s voćem i povrćem iz domaćeg uzgoja, vinski podrum, a iznad vas čisto plavo nebo i sunce koje grije dušu i tijelo… Iako sve zvuči kao još jedan lijepi san, upravo sve ovo možete doživjeti u neposrednoj blizini Jastrebarskog, na adresi Lokošin dol 1 u bajkovitoj Vinogradarskoj kući Braje.

U ovoj školi dječaci uče šivati, peglati košulje i kuhati jednostavna jela kako bi naučili da je održavanje domaćinstva zajednički posao! Reakcije su zasad odlične

TRADICIJA DUŽA OD 12 GODINA: OBITELJ BRAJE NA SVOM IMANJU UZGAJA DOMAĆE PROIZVODE I PRAVI JEDINSTVENE SPECIJALITETE S KOJIMA NEĆETE POGRIJEŠITI

Samo tridesetak minuta vožnje od Zagreba, u srcu Plešivičko-okićkog vinogorja obitelj Braje više od 12 godina svojim gostima nudi pravi doživljaj seoskog načina života. Drvena kućica kao iz bajke smještena je na zelenim brežuljcima, oko nje su zasađeni bujni vinogradi, ali i sve ono što će vam donijeti na stol uvijek nasmiješena gazdarica Sanda. Krumpir, luk, mrkva, peršin, sezonsko povrće, patke, koke… U svom vrtu uzgaja domaću hranu i životinje, a poštujući tradicionalne recepte, jelovnik kombinira s modernim tehnikama. Ovdje nema roštilja, zagrebačkog i bečkog odreska, a nećete ih se ni sjetiti kada na stol dođe specijalitet kuće – domaća patka u umaku od portugisca i krušaka.

Nerazvikano izletište Braje je pravi seoski raj za sve ljubitelje netaknute prirode i gurmane, a jednom kad ga posjetite, sigurno ćete se vratiti i prepustiti u ruke domaćina i uživati u gastronomskim čudima. „Ne pokušavamo razviti masovnu proizvodnju jer se tad gubi kvaliteta, sama pripremam sve u kuhinji i mogu se posvetiti svakom gostu. Većina posjetitelja se vraća i na samom ulazu uzvikne „Prepuštamo se vama”, kaže nam Sanda prisjećajući se stare šikare koju su ona i Robert preuredili i krenuli se baviti turizmom.

„Suprug je kupio četiri stare kuće koje smo uredili, a zbog vinograda u okolici prvotno je imanje bilo namijenjeno kao kušaona vina. Ljudi su dolazili, no htjeli su jesti pa smo naknadno uveli kuhinju. S obzirom na to da je bilo teško naći kuhara vikendom, sama sam se prihvatila kuhinje, od početka sam učila sve.” Inspiraciju za jela veže uz jaskanski kraj, a dolazak je potrebno dogovoriti i telefonski provjeriti što je danas svježe u vrtu i na meniju.

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

Na stolu će vas uvijek dočekati Copanjek, autohtoni slani prhki kolač s Plešivice. Ovo jednostavno jelo žene pripremaju već stoljećima, a kako nekada sve namirnice nisu bile dostupne, potrebno je bilo iskombinirati sve ono što su imali u trpezi. Vrhnje, mast, jaja i brašno za tijesto, sir i zeleni dio luka za nadjev – vaše će nepce biti više nego zadovoljno.

UZ DOMAĆU HRANU, OVDJE SE PROIZVODE I VINA VRHUNSKE KVALITETE. POSEBNO ĆE VAS ODUŠEVITI PJENUŠAVA VINA PET NAT

Sve što jedna bajka trebati imati je tu. Pogled na zelene brege i vinograde prilično je umirujuć, nekoliko starih predmeta u minimalističkom uređenju bude onaj starinski duh, sve je sagrađeno od drva i cigle. Osim domaće hrane, Vinogradarska kuća Braje njeguje i neke zaboravljene vinske sorte, ali i pjenušava vina Pet Nat koja posljednjih nekoliko godina uživaju zaista poseban status. „Pjenušci su postali veliki trend, mladi ih sve više prihvaćaju, a nudimo ih kao piće dobrodošlice i nakon ručka”, započinje priču Robert Braje o svoja dva vrhunska pjenušca koja se proizvode „novom” metodom.

Uz pomoć sina Patrika, studenta četvrte godine agronomije koji je posvetio svoj preddiplomski rad upravo pjenušavim vinima, Robert proizvodi vrhunski Pet Nat koji među hrvatskom vinskom publikom izaziva odušveljenje. Ovo prirodno pjenušavo vino puni se u boce prije nego se završi proces fermentacije pa se stvara ugljični dioksid od prirodnog šećera iz grožđa (metoda ancestral). Metoda je to koja se koristila početkom 16. stoljeća na jugu Francuske, a nikome do danas nije jasno kako su Francuzi to uspjeli u vremenu kada tehnologija nije bila dovoljno razvijena.

„Plešivica je predvodnica pjenušavih vina u Hrvatskoj, brojni utjecajni vinari na tržište plasiraju upravo Pet Nat, no nije ga lagano proizvesti. Moraš se stalno educirati, ne uspijevaju svi proizvesti dobar pjenušac, potrebno je tu puno znanja i ulaganja u tehnologije”, kaže nam ovaj vinski stručnjak navodeći kako je prošlo ljeto Pet Nat na otoku Hvaru bio prava senzacija. Osim pjenušavih vina, Robert proizvodi i druga crna vina kao što su pinot crni, portugizac i veltlinac crveni, a od bijelih rajnski rizling i pinot sivi. Raj za sve ljubitelje dobre kapljice!

OKUSITE SVE ČARI ŽIVOTA NA SELU

Generacijama obitelj Braje marljivo radi te su stalnim ulaganjem stvorili idealno mjesto za odmor, poslovni ručak, romantičnu večeru, krstitke, svadbe i rođendane. Dolazak je potrebno najaviti, a jednom kad kročite na ovo imanje – uvijek ćete se vraćati Sandinim domaćim specijalitetima i Robertovim vrhunskim vinima. Nedaleko od vinogradarske kuće žive i Robertovi roditelji koji brinu o životinjama, a iako su u početku bili skeptični oko turizma, danas su ponosni i sretni na svoju bajkovitu, seosku priču.

Ne preostaje vam ništa drugo nego da dođete, prošećete ovim divnim imanjem i okusite sve čari života na selu u kojeg ćete se vrlo brzo zaljubiti!

Autor fotografija: Domagoj Sever

PODIJELI ČLANAK