Mala Champagna nadomak Zagreba: slavni dvorac, najfinije vinske kapljice i nevjerojatna priroda mame na izlet u Jastrebarsko

Što posjetiti u Jastrebarskom, hrvatskoj Champagni nadomak Zagreba
piše Putni Kofer

Zvuk ptičica koje skakuću s grane na granu, prijateljski nastrojeni i nasmiješeni mještani, impozantni dvorac koji s lakoćom vraća u daleku povijest, prirodni rezervati, slikoviti vrhovi, svjetski poznati vinogradi, najfinije vinske kapljice, domaća hrana, bogata ponuda aktivnog odmora… Sve je to Jastrebarsko, maleni gradić nedaleko od Zagreba koji zrači nekom posebnom energijom. Ako vam je potreban mir, odlazak u prirodu i odmak od svakodnevice, u ovom životopisnom gradiću možete pronaći baš sve što će nahraniti vaše srce i dušu. Evo što sve posjetiti u Jastrebarskom, hrvatskoj Champagni koja će vas osvojiti na prvi pogled!

Znate li da postoji država s tri potpuno ravnopravna glavna grada? U jednom stoluje Vlada, u drugom parlament, a treći je sudsko sjedište

IDILIČNO PUTOVANJE KROZ POVIJEST: UPOZNAJTE BROJNE KULTURNO-POVIJESNE ZNAMENITOSTI I LAGANOM ŠETNJOM ISTRAŽITE GRAD

Posjet povijesnim znamenitostima i spomenicima oduvijek je izazivao emocije divljenja među posjetiteljima. Podsjećaju nas da je čovjek u određenim etapama povijesti bio ispred svoga vremena te je stvorio impresivne građevine koje i danas privlače poglede svojim izgledom i strukturom. Neke su smještene na vrhu planine, druge naizgled plutaju iznad jezera ili mora, a neke leže na malenoj zelenoj uzvisini u povijesnim jezgrama gradova. Upravo je jedna takva dojmljiva atrakcija smještena u bajkovitoj Jaski – dvorac Erdödy.

Ovo najstarije arhitektonsko zdanje nalazi se u prekrasnom starom parku koji je hortikulturni spomenik, a izgradio ga je ban Matija Gereb u 15. stoljeću, nakon čega je ubrzo pao u ruke velikaške obitelji Erdödy. Iako trenutno nije moguće posjetiti dvorac jer je u lošem stanju, uskoro mu slijedi obnova pa će zasjati u svom punom sjaju. Mir i tišina prožimaju ovaj dragulj zelenog zagrebačkog prstena koji kao da je ispao iz neobične bajke, u kojoj glavnu riječ vode kraljevi i carevi s čuvenih engleskih dvoraca. Prošetajte parkom u čijim ljepotama je uživao i grof Erdödy, napunite baterije među autohtonim stablima hrasta lužnjaka, javora, bukve i graba te uživajte u zvukovima žuborenja potoka i opuštajućem cvrkutu ptica. U blizini dvorca nalazi se i preslatko jezero s pješačkim stazama koje ga povezuju s nekoliko otočića.

Obilazak nastavite prema Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko koji će vam na najbolji mogući način prikazati utjecaj velikaške obitelji Erdödy na ovo pitoreskno mjesto. Smješteni su u preuređenoj zgradi stare gradske vijećnice građenoj 1826. godine i čuvaju bogatu arheološku i etnografsku baštinu. Otputujete u 13. stoljeće kada je Jaska dobila status slobodnog kraljevskog grada i upoznajte glasovitu ”bulu” – povelju kralja Bele IV, razgledajte razne tradicijske predmete i namještaj iz starog seljačkog života, tradicionalnu jaskansku nošnju iz 18. stoljeća te bogatu zbirku iz povijesti slavnih grofova.

Šarmantni slovenski grad na Dravi dom je najstarije vinove loze na svijetu, prekrasnog dvorca i vrhunske suvremene umjetnosti

Vožnju i šetnju nastavite prema Mlinarevoj iži, crkvi sv. Marije i Franjevačkom samostanu, crkvama sv. Nikole i sv. Petra te kapelici Blažene Djevice Marije Snježne (Volavske). Bit će to najljepše putovanje kroz stotinama godina dugu jaskansku povijest!

RAJ ZA LJUBITELJE PRIRODE: SLIKOVITI VRHOVI I VINOGRADI S NAJLJEPŠIM POGLEDIMA I AKTIVNOSTI NA OTVORENOM ZA SVE UZRASTE

Život se u Jaski ipak malo razlikuje od života u velikim gradovima kojeg karakterizira buka automobila, gužve i užurbana svakodnevica, a već na prvom koraku susrećemo stanovnike koji kažu da svoj gradić ne bi mijenjali ni za što na svijetu. Želite se penjati na slikovite vrhove koji kriju simpatične domove i čudesne poglede, mirisati raznobojno cvijeće i disati punim plućima u prirodnom okružju? Ispresijecano osunčanim vinorodnim brežuljcima, gustim šumama i kristalno čistom izvorskom vodom, ovo je mjestašce idealno za aktivnosti na otvorenom. Kroz jaskanski kraj proteže se više od 250 kilometara označenih biciklističkih staza, a s njihovom aplikacijom Jaska Bike moguće je provozati se kroz 8 različitih biciklističkih ruta. Tu su i brojni sadržaji poput letećih sportova, lova, ribolova, mogućnosti za planinarenje i šetnje…

Za mnoge je najbolje iskorišten vikend onaj koji provedu aktivno, a ljubiteljima prirode najdraže i najpoznatije izletište zasigurno je Japetić. Zbog svoje očuvane ljepote proglašen je i posebnim rezervatom šumske vegetacije, nalazi se na 879 metara nadmorske visine, a na visini od 815 metara smjestio se prekrasni Planinarski dom Žitnica. S njihove terase pucaju nevjerojatni pogledi na obližnje vrhove Sljemena, Oštrca, Okića, Kleka pa i Bjelolasice, a za lijepa vremena vide se i Alpe. Na samom vrhu nalazi se i piramida za razgledavanje, jedinstvena atrakcija visoka 12 metara koju obožavaju planinari, ujedno i najčešći gosti ovog brdovitog područja. Japetić je i poznato odredište za paraglajding pa ako poželite letjeti poput ptice uz vodstvo stručnih trenera, vaši snovi će se ostvariti.

Prije nego što krenete na Japetić, provjerite vrijeme i panoramski pogled s vrha prema Jaski putem livestreaming kamere i ne zaboravite se u prirodi ponašati odgovorno. Uz laganu aktivnost napunite se energijom za nove radne pobjede i ostavite iza sebe samo otiske svojih cipela!

VINSKE CESTE I PODRUMI ZBOG KOJIH ĆETE SE ZALJUBITI U OVAJ KRAJ

Ako ste ljubitelj dobre kapljice, volite degustirati najbolja vina u kombinaciji s boravkom u prirodi i razgledavanjem prekrasnih vizura, opet ste na pravom mjestu. Tradicija uzgoja vinove loze u Jastrebarskom postoji stotinama godina, vinarstvo ima dugu tradiciju pa tako iz plešivičkih podruma izlaze savršeno izbalansirana vina poput najboljih hrvatskih rizlinga, graševine, traminca, bijelog pinota, chardonnayja… Topli dani i hladne noći daju im idealan omjer šećera i kiseline, a kad jednom probate elegantne kapljice s hrskavim okusima limete, zelene jabuke i breskve, zauvijek ćete im se vraćati.

U Jaski se proizvode i najbolji hrvatski pjenušci, a prema riječima domaćina, teško ih je svrstati u kategorije, baš kao i nas ljude. Svaki se pije u drugoj prilici ili uz drugačije jelo, a postoje četiri osnove kategorije: pjenušci s duhom, s tijelom, sa srcem i s dušom. Jaskanski vinari su prvi u Hrvatskoj krenuli i s proizvodnjom orange vina, odnosno maceriranih vina koja se ostavljaju po nekoliko tjedana u različitim tipovima posuda, od drvenih bačvi do glinenih amfora. Ovim postupkom dobivaju se punija, tamnija, bogatija vina, s narančastim nijansama i intenzivnijeg mirisa i okusa.

Plešivička vinska cesta otvorena je 2001. godine i u kratkom je vremenu postala omiljena izletnička destinacija na kontinentu. Uz mnogo pažnje, znanja i strpljenja, ovdje preko četrdesetak brižnih vinara naporno rade na vrhunskim buteljama koje postaju sve prepoznatljivije, a iz godine u godinu osvajaju i brojne nagrade diljem svijeta. Osim degustacije imaju i ugostiteljsku ponudu te je moguće kušati domaće sireve, mesne nareske, copanjek, zapečene štrukle, purice, patke i brojne druge specijalitete.

Među magičnim brežuljcima Plešivice duž kojih se prostiru kilometri vinograda i stotinjak autohtonih vrsta grožđa svoj dom su pronašle mnoge vinarije. Kolarić, Šoškić, Korak, Šember, Kurtalj, Ivančić samo su neke od njih koje morate uvrstiti na svoju ‘bucket listu’. Osim vrhunske kapljice vinarija Kolarić nudi i smještaj, a sve ih veže ljubav prema vinima, finim domaćim proizvodima vrhunske kvalitete i Jaski, malenom gradiću velikog srca koji će vas osvojiti već na prvi pogled.

Uronite u smireno ozračje božanstvene Jaske i nahranite vaše srce i dušu!

PODIJELI ČLANAK