Uživajte na sjeveru Hrvatske: 5 mjesta koja morate posjetiti u Međimurju

Koja mjesta posjetiti u Međimurju
Foto: TZMŽ
piše Putni Kofer

Najsjevernija hrvatska županija po mnogočemu je jedinstvena. Površinom je najmanja (ako ne računamo Grad Zagreb), ali ponudom nimalo ne zaostaje za turistički najrazvijenijim krajevima naše zemlje. Na području Međimurske županije postoji 60 kulturnih dobara, četiri specijalizirana centra za interpretaciju baštine, tri zaštićena prirodna lokaliteta, više od 70 sportskih igrališta, bazena, dvorana i stadiona… Uređeno je više od 800 biciklističkih i pješačkih staza, tu se nalaze jedne od najpoznatijih hrvatskih toplica, a njihova vina osvajaju nagrade na najvažnijim svjetskim natjecanjima. Jesmo li vas zainteresirali? Evo što svakako treba posjetiti i doživjeti u ovom zanimljivom kraju.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ČAKOVEC

Mali grad za velike emocije, tako mještani tepaju svom gradu. I zaista, Čakovec površinom nije velik, taman da ga cijelog možete upoznati i upiti njegov duh i atmosferu. Sam grad ima bogatu povijest koju je obilježila obitelj Zrinski, iz čijeg je vremena gradu ostala najveća znamenitost. Stari Grad Zrinskih smješten je u centru grada, a taj nekadašnji utvrđeni dvorac danas je kulturno dobro od nacionalnog značenja. Na Franjevačkom trgu razgledajte samostan i crkvu, a nedaleko od njih Trgovački kasino, raskošnu zgradu s početka 20. stoljeća podignutu prije više od sto godina za udruženje trgovaca.

ŠTRIGOVA I VINSKA CESTA

Prije dvije godine, međimurska su vina osvojila najviše Decanter nagrada u odnosu na površinu vinograda na kojem se uzgajaju! Naime, u ovu je županiju stiglo 11 Decantera, a površina na kojoj se uzgaja loza iznosi tek 600 hektara, što je svjetski fenomen.

A međimurska ćete vina najbolje upoznati ako se uputite u Štrigovu, gdje se nalaze vinogradi i podrumi vrijednih međimurskih vinara. Ovaj je kraj uvijek bio poznat po slatkastijim, pitkim bijelim vinima. Ne propustite probati međimurski muškat, ali ni autohtonu međimursku sortu pušipel. U svakom od brojnih podruma vinari će vas rado ugostiti, pokazati što rade i prezentirati vam svoja vina.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

MAĐERKIN BRIJEG

Nalazi se u Štrigovi, ali je atrakcija za sebe i jedan od najpoznatijih fotografskih motiva Međimurja. Vidikovac Mađerkin breg ističe se svojim prirodnim terasama na kojima su zasađeni vinogradi te mame svojom prirodnom ljepotom i pogledom koji ostavlja bez daha. Vidikovac je dobio ime po Mađarici Emiliji Krauthaker, balerini, koja je svoj život odlučila provesti upravo ovdje.

MLIN NA MURI

Nekada davno, početkom 20. stoljeća, na Muri je radilo gotovo 90 mlinova. Godina po godina, desetljeće po desetljeće, tehnologija je napredovala i mlinovi su jedan po jedan padali u zaborav. Posljednji je zatvoren osamdesetih kod Žabnika, u blizini Svetog Martina na Muri. Upravo je on kasnije obnovljen i postao je interaktivni spomenik nekadašnjem načinu života. Mlin je uređen u Centar za posjetitelje i posvećen je Francu Žalaru, posljednjem mlinaru međimurskog kraja. U preuređenom starom mlinu možete vidjeti kako je izgledao njegov život i zakoračiti u prošlost. U vrijeme kad su drveni kotači mlinova hranili cijelo Međimurje.

GRAD LABIRINTA

U maloj šumi u Badličanu, mjestu smještenom između Nedelišća i Štrigove, uređen je neobičan sustav labirinata od kojih svaki ima drugačiji naziv i značenje. To su Labirint moći, Labirint osjećaja, Labirint energije, Labirint povezanosti, Labirint mudrosti, Labirint ljubavi, Labirint života i smrti, Labirint preobrazbe, Labirint slobode, a svaki od njih predstavlja jedan od planeta u Sunčevu sustavu. Građeni su kamenjem koje je pronađeno u obližnjem kamenolomu, a svaki je kamen pomno i s promišljanjem smješten na svoje sadašnje mjesto. Mnogi vjeruju da šetnje labirintima daju posebnu energiju i snagu.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI ČLANAK