Skriveni kutak Gorskog kotara: Lokvarsko jezero je idealno mjesto za provesti slobodan dan u prirodi

Skriveni kutak Gorskog kotara: Lokvarsko jezero je idealno mjesto za provesti slobodan dan u prirodi
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

U srcu Gorskog kotara smjestilo se jezero koje desetljećima privlači izletnike, šetače, bicikliste i ribiče. Lokvarsko jezero nalazi se, kako mu ime i govori, uz mjesto Lokve i odlična je destinacija za vikend izlet, u koji može biti uključeno malo, ali i puno aktivnosti – ovisno o vašim željama i raspoloženju.

LOKVARSKO JEZERO SU GRADILI OMLADINCI, A UKLOPLJENO JE U PRIRODU KAO DA JE ODUVIJEK DIO NJE

Jezero je nepravilnog, duguljastog oblika, dugo je dva i pol kilometara, a staza koja ga okružuje proteže se na 17 kilometara. No samo aktivniji rekreativci i hodači prolaze cijelu stazu, većina odabire samo manji dio koji je prikladan i za izlet s djecom i ljubimcima.

Iako je savršeno uklopljeno u okoliš i djeluje kao da je oduvijek dio njega, zapravo je riječ o umjetnom jezeru. Nastalo je kada je radnim akcijama od 1952. do 1955. zaustavljena rijeka Lokvarka, a u čast omladinaca koji su radili na njemu, njih više od 25 tisuća, nekada je nosilo ime Omladinsko jezero. Danas je mjesto okupljanja biciklista i šetača, a cijele su mu godine vjerni ribiči. Bogato je, naime, slatkovodnom ribom, klenom, šaranom, karasom… A zabilježeno je i da je upravo u njemu 1973. ulovljena najveća riječna pastrva u svijetu, teška čak 25,40 kilograma.

IDEALNO MJESTO ZA JEDNODNEVNI IZLET: OD JAKOG SUNCA CIJELIM ĆE VAS PUTEM ŠTITITI GUSTA CRNOGORIČNA ŠUMA

Ako se uputite na izlet na Lokvarsko jezero, možete biti sigurni da ćete uživati u prekrasnoj prirodi, svježem zraku, aktivnostima i ukusnim gorskim specijalitetima. Na stazu se možete priključiti, naravno, gdje god želite jer je kružna. Najbolji je izbor dio koji prolazi uz samo vodu, kod mjesta Lokve, gdje ćete naći i dvije kuće za odmor i restoran Eva. Druga je mogućnost parkirati u selu Mrzla vodica, zatim kod kupališta ili kod lokvarske brane. Sve ovisi koliko planirate hodati, želite li u restoran nakon šetnje ili ćete napraviti negdje uz stazu piknik…

Najvažnije je odabrati pravo vrijeme za izlet jer za kišnog i hladnog vremena dijelovi staze od blata postaju gotovo neprohodni. Idealni su topli i suhi dani, a kako je većina staze u lijepom hladu koji stvara okolna šuma, nećete pogriješiti ni ako odaberete neki pravi ljetni vikend. U tom slučaju imate i bonus doživljaj, a to je osvježenje u ugodnoj jezerskoj vodi!

Dio staze koja okružuje jezero vodi kroz prekrasnu šumu, ima ponešto uzbrdica i nizbrdica, no uglavnom nije teška i ugodna je za hodanje. Markacije se nalaze na drveću, kao i natpisi POJ (put oko jezera) pa je snalaženje jednostavno. Na nekoliko mjesta uz jezero postavljene su drvene klupice na kojima se možete odmoriti i napraviti predah.

Kamo na medeni mjesec? Odmor na ovih pet europskih destinacija pamtit ćete cijeli život

LOKVARSKO JEZERO POVEZANO JE S JEZEROM BAJER TUNELOM DUGIM 3,5 KILOMETRA

Šetnju oko jezera, bilo da se odlučite na dužu ili kraću, idealno je nadopuniti posjetom drugim obližnjim atrakcijama i produžiti svoj odmor u ovom biseru Gorskog kotara. Možete uživati u goranskim specijalitetima u restoranu Eva na obali jezera, kušati jela od divljači, štrudle s bobičastim voćem, jela od sira i krumpira. Posjetite i obližnju park šumu Golubinjak, a u neposrednoj blizini nalazi se i poznata špilja Lokvarka. U blizini su Fužine i jezero Bajer, koje je s Lokvarskim jezerom povezano tlačnim tunelom Lokvarka – Ličanka dugim 3456 metara.

U samo nekoliko kilometara udaljenosti nalazi se niz prirodnih ljepota i turističkih atrakcija uz koje će svaki posjet Gorskom kotaru postati prava avantura za pamćenje.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: