Čarobna ljepota Gorskog kotara: potražite mir u intimi veličanstvene prirode, gorske svježine i pristupačnih domaćina

Izlet u Gorski kotar: potražite mir u intimi veličanstvene prirode
piše Lara Žučko

Gorski Kotar već je dugo jedna od top destinacija za aktivan odmor u Hrvatskoj, otkrivanje starih legendi, etno zanimljivosti i istraživanje nevjerojatne prirode koja goste ostavlja bez daha. Zimi se ovaj kraj pretvara u snježnu bajku koja pruža bezbroj mogućnosti za uživanje u zimskim radostima, a ljeti je okupan ugodnom svježinom koja je idealna za razne aktivnosti u prirodi te razgledavanje kulturnih znamenitosti. Zbog svog geografskog položaja na raskrižju kontinentalne i morske Hrvatske, ova regija idealna je destinacija za jednodnevne vikend izlete, ali i za dugotrajniji odmor u intimi veličanstvene prirode, gorske svježine i pristupačnih domaćina. U nastavku nam se pridružite u avanturi otkrivanja čari Gorskog kotara!

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

MJESTO GDJE ŽIVE MISTIČNA BIĆA ČIJI SE DUH OSJETI NA SVAKOM KORAKU

Gorski kotar nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji čiji je kraj poznat po svojim brežuljcima, jezerima i šumama u kojima vlada neopisiv mir. Mnoge od prirodnih ljepota Gorskog kotara uz sebe vežu stare legende i priče o njihovom mističnom nastanku, što ovaj kraj čini nevjerojatno bajkovitim.  Tako je, primjerice, Jagodina stijena dobila ime po djevojci koja se zbog nesretne ljubavi bacila s litice i tako zaustavila izvor rijeke Jezerke. U Mužekovoj hižici su pak stanovali tzv. muževi koji su izlazili iz špilje kako bi stanovnicima javljali da je došlo vrijeme za sjetvu. Mnogo je takvih legendi koje se prenose s koljena na koljeno i koje pokušavaju objasniti mnoge ljepote Gorskog kotara: od Risnjaka koji se proteže prema nebu, visokim jelama na mističnom Golubinjaku gdje je živio opasni div Polnoćnjak pa sve do neobične špilje Lokvarke.

Štoviše, u Lokvama su vjerovali da u blizini živi Vodenjak koji je plašio djecu kako ne bi upala u lokvarska jezera, a susjedi su im bili i mala bića zvana svjećice koja su plovila rijekom kada bi netko preminuo. Premda su ovakvi narodni običaji nastali davnim maštanjima, mnogi tvrde kako su kao djeca svjedočili raznim neobjašnjivim događajima i susretima s tim nadnaravnim bićima. U svakom slučaju, narodne legende samo su još jedan razlog zašto posjetiti ljepote Gorskog kotara i pronaći mir u središtu  šumovite prirode.

IZLET U GORSKI KOTAR: AKTIVAN ODMOR, AVANTURISTIČKI SPORTOVI I UŽIVANJE U NETAKNUTOJ PRIRODI

Gorski kotar pravi je raj za ljubitelje aktivnog odmora, a oni će ljeti moći bezbrižno planinariti, šetati i biciklirati šumovitim stazama i lokalnim cestama te se kupati u obližnji rijekama i jezerima. Zimi će pak mnogi guštati u dnevnom i noćnom sanjkanju, klizanju u Delnicama, nordijskom skijanju u Ravnoj Gori ili naprosto šetnji u snijegu i razgledavanju znamenitosti. Budući da svatko od nas ima ideju o idealnom izletu ili odmoru, Gorski kotar nudi široku paletu sadržaja i mogućnosti na lokacijama koje se nalaze uz gorske, jezerske i riječne ljepote. Jahanje, biciklizam, lov, planinarenje ili pak neki od adrenalinskih sportova – na vama je samo da odaberete.

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

KANJON KAMAČNIK I RISNJAK: GORSKE LJEPOTE ZAŠTIĆENIH PODRUČJA I NACIONALNIH PARKOVA

Početak lagane staze prema kanjonu Kamačnik počinje u Vrbovskom, a u njoj mogu uživati svi koji su raspoloženi za laganu i bezbrižnu šetnju prirodom. Ovaj šumski put je izgrađen još 1961. godine, a usputni mostići pružaju kanjonu još veću čar. Sedam kilometara opuštajuće šetnje uz rijeku Kamačnik napunit će svačije baterije, ali i želuce onih koji će šetnju prekinuti pauzom za ručak u obližnjem restoranu.

Pravi ljubitelji prirode i planinarenja zaputit će se i u Nacionalni park Risnjak, koji je baš kao i kanjon Kamačnik prilagođen za šetače koji ne pate od ekstremnih staza, već guštaju u laganoj šetnji okruženi prirodnim ljepotama. Na Risnjaku se definitivno neće razočarati i oni željni uspinjanja na veće uzbrdice koji će se uz malo više kondicije i planinarskih sposobnosti moći diviti pogledu na Gorski kotar, Kvarnerski zaljev i Alpe u Sloveniji, kada dostignu sam vrh kamenih masiva Risnjaka na 1528 metara i Snježnika na 1506 metara.

Risnjak je poznat i po tome što na svojoj površini ugošćuje čak 14 vrsta šumskih zajednica, a 70 posto njegove površine nalazi se pod strogom zaštitom. U nižim dijelovima parka nalazi se i riječni put Kupe koji privlači mnoge prirodoljupce, a u dolini Leske prošetajte poučnom stazom koja je ujedno i prvi zaštićeni objekt takve vrste u Hrvatskoj. Njome se samostalno možete kretati i upoznati se s prirodnim i kulturnim bogatstvima Nacionalnog parka Risnjak.

UPOZNAJTE ZNAČAJNI KAJOBRAZ ZELENI VIR I VRAŽJI PROLAZ TE NEVJEROJATNU ŠPILJU MUŽEKOVA HIŽA

Nedaleko od Skrada nalaze se Zeleni vir i Vražji prolaz, dvije nezaobilazne lokacije u Gorskom kotaru. Ovo je područje zbog svoje iznimne ljepote i geološkog značaja proglašeno posebnim geomorfološkim rezervatom 1962. godine. Vražji se prolaz ubraja u jedne od najljepših prirodnih fenomena Hrvatske te je jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dug oko 800 metara i na nekim mjestima širok svega 2 metra. Svoj specifičan izgled može zahvaliti djelovanju vode koja je tisućama godine oblikovala kamen i sebi napravila put.

Kroz kanjon prolazi i potok Jasle iznad kojeg se nalazi otvor u stijenu, točnije ulaz u prekrasnu špilju Mužekova hiža, poznatu i zanimljivu iz nekoliko razloga. Osim što je stanište čovječje ribice, temperatura iznosi 8 stupnjeva kroz cijelu godinu, a u jednom su jezercu pronađena dva čamca za koja se nikad nije otkrilo kako su se tamo našla. Špilja je dugačka dvjestotinjak metara, a dom je zaštićenoj vrsti šišmiša potkovnjaka koje je strogo zabranjeno uznemiravati tijekom posjeta špilji.

Još jedna zanimljivost u blizini nalazi se između dva šumovita obronka, 70 metara visoka stijena s čijeg se vrha obrušavaju dva potoka. Jedan od njih se ruši u obliku slapa koji pada pred otvor špilje s jezercem i ulijeva se u potok Curak. Jezerce je magične, smaragdnozelene boje po kojem je Zeleni vir i dobio ime.

UMJETNO JEZERO LOKVE SAVRŠENO SE UKLAPA U PRIRODNO OKRUŽENJE CRNOGORIČNIH ŠUMA

Zaista bi bila šteta zaobići ova bajkovita i mistična mjesta, a isto vrijedi i za poznato jezero Lokve koje se, premda umjetno nastalo, savršeno uklapa u prirodno okruženje prepuno crnogoričnih šuma. Lokvarsko jezero je omiljeno među sportašima i rekreativcima, a tamo je održano i prvo svjetsko prvenstvo u podvodnoj orijentaciji. Osim toga, ovdje se od kasnih 70-ih godina održavaju i brojne regate te razni tradicionalni susreti planinara, biciklista i ostalih ljubitelja aktivnog odmora u prirodi. Ribići su česti posjetitelji jezera Lokve gdje je ulovljena i najveća riječna pastrva u svijetu 1973. godine, a težila je skoro 26 kilograma. Za one koji bi se ipak držali šetnje i istraživanja prirode mogu to učiniti na šumskoj stazi dugoj 17 kilometara, a ako im je cijeli krug oko jezera prenaporan, mogu se prevesti Čačinom splavi.

GORSKI KOTAR JE PRAVI LIJEK ZA DUŠU I TIJELO

Bajkoviti kraj mističnog duha nalazi se vrlo blizu, na samom susretu kopna i mora pored kojeg tako često prolazimo, a zaboravljamo. Zvuk povjetarca u zelenim šumama i neopisivi mir nešto su što svakamo dobro dođe nakon stresnog dana i naporne godine. Bilo da se odlučite na izlet ili višednevni odmor u Gorskom kotaru, možete biti sigurni da ćete se uvijek vraćati ovom kraju koji je lijek za dušu i za tijelo. 

Naslovna fotografija: kanjon Kamačnik, autor: Mladen Lovrić

PODIJELI ČLANAK