Na planinama je, dokazano, sve manje snijega: ova dva europska skijališta sigurna su opcija za one koji ne žele riskirati

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

U cijelom svijetu pada sve manje snijega, pokazuje istraživanje koje se provodi od 1973. Podaci koje prikuplja Copernicus, služba EU za klimatske promjene, otkrivaju da najuočljiviji pad pogađa sjevernu hemisferu, u kojoj je i Europa. Prošle je godine nekoliko europskih skijališta nenadano zatvoreno zbog neuobičajeno visokih zimskih temperatura, piše CNN.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

U nekim je skijaškim područjima pak učinak bio još drastičniji. CNN navodi primjer bolivijske Chacaltaye, koja je svojedobno bila najviše skijalište na svijetu smješteno na nadmorskoj visini od 5180 metara, koje je danas zatvoreno i napušteno zbog nedostatka snijega nakon što se obližnji ledenjak otopio. Zbog svega toga, planiranje skijaškog odmora zahtijeva pažljivo razmatranje uvjeta na pojedinom skijalištu. CNN posebno preporučuje dvije europske destinacije na kojima ne bi trebalo biti problema sa snježnim pokrivačem.

DAJTE PREDNOST SKIJALIŠTIMA NA VEĆOJ NADMORSKOJ VISINI

List za ovu zimu preporučuje skijanje na više svjetskih destinacija, od Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, koja bi trebala imati siguran snijeg. Nama je ipak zanimljivije koja su europska odredišta izdvojena. Navode kako je općenito pravilo tražiti skijališta na što većoj nadmorskoj visini, iako ni to nije jamstvo dobre prognoze. Brojna skijališta sad imaju i uređen sustav zasnježivanja, pa je i to kriterij kojeg treba uzeti u obzir pri odabiru. Međutim, stvaranje umjetnog snijega sve je češće pod udarom kritika zbog zagađenja, pa će se u njemu u narednim godinama vjerojatno sve više pričati i propitivat će se ta praksa.

ZERMATT U ŠVICARSKOJ IMA STABILAN SNIJEG I TIPIČNI ALPSKI ŠARM

CNN-ov sugovornik za ovu zimu predlaže mjesta kao što su Zermatt u Švicarskoj, te Val Thorens, Val d’Isère i Méribel u Francuskoj. To su mjesta koja imaju šarmantna sela, te pristup snježnim padinama na višim nadmorskim visinama. Dakle, ako želite mjesto na kojem vjerojatno neće nedostajati snijega, uputite se u švicarski Zermatt. Tamo je snijeg prilično pouzdan, a samo mjesto ima obilje elegantnog alpskog šarma. Riječ je o jednom od najvećih skijaških područja na svijetu, a tu se nalazi i najviša stanica žičare u cijeloj Europi, smještena na oko 3870 metara.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Na vrhu ledenjaka u Matterhorn Glacier Paradiseu može se skijati gotovo cijele godine, a sa staza se pružaju prekrasni pogledi na legendarni Matterhorn i neke od najviših planina Francuske, Italije i Švicarske. Poseban šarm zimskom odmoru daje selo bez automobila, u kojem je smještaj moguće naći samo nekoliko koraka od žičare.

VAL THORENS, UZ DOBRO SKIJANJE, IMA SADRŽAJE ZA GASTRONOMSKI, SPA I OBITELJSKI ODMOR

Drugo europsko skijalište koje CNN izdvaja u članku je francuski Val Thorens. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 2285 metara i ima dobre izglede za pouzdan snijeg. Dio 3 Vallées najveće je povezano skijaško područje na svijetu, a Val Thorens nosi titulu najvišeg skijališta u Europi. Ovdje staze obično ostaju otvorene do svibnja, s prosječnom visinom snijega od više od pola metra i više od 145 kilometara skijaških staza. Samo mjesto nudi niz mogućnosti za gastronomski, spa i obiteljski odmor, te brojne dobre hotele s dodatnim sadržajima.

PODIJELI ČLANAK