Umjetnost u zagrljaju mora: ovo su najljepši podvodni muzeji na svijetu

Umjetnost u zagrljaju mora: ovo su
piše Ana Kolarić

Ronjenje je možda jedini sport koji se može pohvaliti time da vas doslovce vodi u drugi svijet. A podvodni je svijet oduvijek bio sinonim za mir, tišinu i mistiku. U novije vrijeme na tu listu možemo dodati još i povijest, arheologiju pa čak i modernu umjetnost. Diljem svijeta sve su popularniji podvodni muzeji – neki od njih ostaci su brodova i građevina, neki instalacije moderne umjetnosti, a neki oboje. Mnogi su postavljeni zahvaljujući britanskom kiparu i roniocu Jason de Caires Tayloru koji neumorno radi na očuvanju podmorja. U nastavku vam donosimo pet nevjerojatnih podvodnih muzeja. Ne brinite, čak i ako niste ronilac – većinu možete posjetiti i sa snorkeling opremom ili na brodićima sa staklenim dnom.

MUSEO SUBACUÁTICO DE ARTE (MUSA), MEKSKO

Ovaj nevjerojatan muzej suvremene umjetnosti broji više od 500 skulptura koje su prikaz stvarnih ljudi. Protežu se između Cancuna, Isla Mujeresa i Punta Nizuca, a jedan od zaslužnih za njihovo postavljanje od 2009. i kasnije upravo je spomenuti Britanac Taylor. Na otprilike 10 metara dubine i pričvršćene za morsko dno, skulpture predstavljaju povezanost mora i ljudi. Ljudskog su oblika, no napravljene od posebnog materijala, dijelom industrijskog, a dijelom organskog. Cilj mu je poticati rast koralja i privlačiti morski svijet. Muzej se može posjetiti noću i danju.

MUSEO ATLÁNTICO LANZAROTE, ŠPANJOLSKA

Inspiriran meksičkom MUSA-om, ovaj muzej sadrži preko 300 skulptura ljudi iz stvarnog života, a autor svih njih upravo je Jason deCaires Taylor. Osnovan s ciljem da se osvijesti značenje brige o okolišu i klimatskih promjena, ovaj je muzej ujedno i dodatno morsko stanište koje pomaže očuvanju podmorja u Kanarskim otocima. „Prelazak Rubikona“ jedna je od instalacija u muzeju, a prikazuje 35 figura koje hodaju prema zidu i ulazu. Riječ je o simboličnom prikazu dviju stvarnosti, pri čemu ulaz simbolizira upravo ulaz u Atlantski ocean. Ovaj se muzej može razgledati samo s ronilačkom opremom.

BAIA UNDERWATER PARK, ITALIJA

U napuljskom zaljevu, nedaleko od luke Pozzuoli, leži potopljeni grad Baia. Nekada popularno kupalište i odmaralište, danas je dom nekoliko atraktivnih lokacija koje ronioci mogu posjetiti. Dodirnite podni mozaik iz 8. stoljeća, pogledajte mramorne skulpture nimfi i obiđite ruševine Ville a Protiro. Naravno, ruševine i mozaici su originali, no skulpture su replike. Originali se čuvaju u dvorcu-muzeju ponad podvodnog parka, koji možete obići nakon ronjenja, snorklanja ili ture u čamcu prozirnog dna.

Skriveni kutak Gorskog kotara: Lokvarsko jezero je idealno mjesto za provesti slobodan dan u prirodi

MUSÉE SUBAQUATIQUE DE MARSEILLE, FRANCUSKA

Inspirirani meksičkom MUSA-om, Francuzi su odlučili poduprijeti podvodni život vlastitim muzejima skulptura. Osim Canessa i Korzike, i Marseille je postavio instalacije koje privlače morsku floru i faunu. Napravljene su od posebnog cementa koji ne sadrži željezo, ali sadrži supstrate koji hrane ribe. Na samo pet metara dubine, muzej je pogodan i za plivače, iako se preporučuju maske. Posjetite Posejdona i njegove morske nimfe ili razgledajte zanimljive skulpture riba te promotrite koji su se sve oblici života pod vodom nastanili na njima te tako stvorili jednu posve novu i neobičnu umjetnost.

FLORIDA KEYS SHIPWRECK TRAIL, SAD

Nekoliko kilometara od popularnog Florida Keysa, ali još uvijek u plitkom moru, Shipwreck Trail nudi lekciju iz povijesti koja se proteže kroz nekoliko stoljeća. Devet olupina predstavlja tri perioda povijesti Florida Keysa: europsko kolonijalno, američko i moderno. Najstariji je brod „San Pedro“ koji je napustio Havanu i krenuo prema Španjolskoj. Prenosio je srebrne kovanice i fini kineski porculan, no nikada nije stigao na odredište jer ga je potopio uragan. Najmlađi od brodova je Thunderbolt, izgrađen tijekom Drugog svjetskog rata i namjerno potopljen 1986.

SAZNAJ VIŠE: Virtualni muzeji – otputujte u svijet najbolje svjetske umjetnosti

Naslovna fotografija: Musa Mexico

PODIJELI: