Pogledajte kako izgledaju najneobičniji muzeji na svijetu. Među njima se nalazi i jedan sa zagrebačkom adresom!

Najneobičniji muzeji na svijetu koje morate posjetiti
piše Lara Žučko

Muzeji su oduvijek bili zaštitni znak svake kulture te ih kao takve nikada ne preskačemo u svojim turističkim avanturama. Premda su nekima možda suhoparni i nezanimljivi, danas se ipak stvari mijenjaju dolaskom novih trendova te činjenicom da sve više istražujemo o stvarima koje su se donedavno činile banalne ili pak neadekvatne kao postav u muzeju. Tradicionalne izložbe poprimile su novi značaj i njima se uvelike može upravljati na licu mjesta, sve su više interaktivne i kao posjetitelji smo dobili sve veću ulogu. Moderni muzeji su postali mjesta u kojima se rađaju i prikazuju genijalne ideje te ljudska kreativnost kroz jedinstvene i neobične izložbene predmete i priče. U nastavku pogledajte kako izgledaju najneobičniji muzeji na svijetu, među kojima se našao i jedan sa zagrebačkom adresom!

PODVODNI MUZEJ, CANCUN

Intrigantan i pomalo mističan muzej nalazi se u Meksiku, točnije u Cancunu. Zapravo se radi o sjedištu neprofitne organizacije koja je posvećena očuvanju umjetnosti, a kolaboracijom biologa i umjetnika Jason deCaires Taylor nastala je jedna od najkreativnijih muzejskih postava u svijetu. U nastojanjima da podignu svijest o utjecaju čovjeka na planetu, osnovan je podvodni muzej u kojem živi raznolik morski svijet u društvu preko 500 skulptura, od kojih je većinu napravio već spomenuti britanski kipar.

Ovu sretnu suradnju prati priča koja je započela na koraljnom grebenu Manchones koji su mnogi ronioci i avanturisti oštetili u svojim podmorskim avanturama. Budući da ekološka pitanja zahtijevaju hitnu reakciju, tako su se u javnu akciju uključile brojne lokalne civilne organizacije i inicijative uključujući škole i muzeje. Podvodni muzej u Cancunu je zato ovaj gorući problem adresirao putem nevjerojatne vizualne reprezentacije interakcije čovjeka i okoliša. Kroz ovakav rad vidljiva je vizija i misija Podvodnog muzeja u Cancunu, a to je očuvati okoliš i okolne koraljne grebene koje su turisti tijekom godina oštetili te im nudi alternativno rješenje i zabavu kroz edukativnu, a opet izuzetno zanimljivu izložbu pod morem.

PLASTINARIUM, GUBEN

Gunther Von Hagens na čelu je najpoznatijeg instituta za plastinaciju u kojem posjetitelji mogu gledati očuvana ljudska tijela postavljena u zanimljive i kreativne položaje koja nam pokazuje kompleksnost, ali i mogućnosti našeg tijela. Ovaj je genijalni znanstvenik usavršio je svoju tehniku plastinacije, odnosno postupka kojim se ljudsko tkivo može očuvati pomoću polimera, nakon 39-godišnjeg obrazovanja u medicini i kemiji. Oni koji se nađu u gradu Guben u Njemačkoj imat će priliku naučiti nešto više o ljudskoj i životinjskog anatomiji, a također će moći svjedočiti nevjerojatnom procesu same plastinacije.

Svjetski poznate i spektakularne Body World izložbe u nekim krugovima izazivaju kritike javnosti i struke te moralne debate o tome koliko je etički na ovakav način tretirati ljudsko tijelo nakon smrti. Kao i u mnogim slučajevima, moraliziranja će uvijek biti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da na ovakav način možemo puno toga naučiti o anatomiji te ljudskoj i životinjskoj vrsti, a i sami znate kako se kaže – sve za znanost!

INTERNACIONALNI MUZEJ TOALETA SULABH, INDIJA

U New Delhiju nalazi se jedan od najneobičnijih muzeja na svijetu, a radi se o Internacionalnom muzeju toaleta Sulabh. U njemu je izložena rijetka zbirka predmeta koji pričaju povijesnu priču o evoluciji higijene od 2500 pr. Kr. pa sve do danas. Također, ovdje možete vidjeti razne predmete i saznati mnoge informacije vezane uz naprednu tehnologiju, društvene običaje, sanitarne uvjete te zakonske legislative vezane uz održavanje higijene jedne od najvećih nacija na svijetu.

Ne samo da možete saznati puno o indijskoj povijesti iz „toaletnog kuta“, već možete pronaći i zbirku pjesama posvećenih toaletima i njihovoj upotrebi. Šalu na stranu, ali oni koji posjete muzej Sulabh mogu dobiti uvid u to kako su nekada ljudi živjeli i obavljali svakodnevne obaveze te aktivnosti bez izvora vode u neposrednoj blizini te koji smo sveukupni napredak doživjeli kao civilizacija. Predmeti poput zlatnih i srebrnih rimskih noćnih posuda te replike srednjovjekovnog mobilnog toaleta u obliku sanduka s blagom približit će nam neke stare običaje za koje dosad zasigurno nismo znali.

MUZEJ MUČENJA, AMSTERDAM

Premda zvuči bizarno, Muzej mučenja u Amsterdamu jedan je od najpoznatijih europskih muzeja čiji bi postav zaista bila šteta ne vidjeti. Osim što ima morbidan prizvuk, ovaj muzej u sebi nosi i veliki povijesni značaj jer, osim sprava za mučenje, razotkriva i svakodnevno traži nove informacije o europskoj povijesti, zakonodavstvu i starim običajima. U sjevernom Amsterdamu, u blizini cvjetne tržnice, nalazi se ovaj izuzetno popularan muzej čija stalna izložba prikazuje živopisne prikaze mračne europske prošlosti.

Prijeteće skele i vješala možete vidjeti na samom ulazu, a cjelokupna zbirka uključuje cijelo more predmeta za mučenje, od inkvizicijske stolice do giljotine. Svaki predmet na sebi ima istaknut opis kroz povijest i to na osam jezika. Mnogi školarci i studenti često posjećuju Muzej mučenja uz turističko vodstvo koje je svima dostupno. Čak postoji i intrigantni edukativni paket za srednjoškolce koji priča povijest mučenja i praksi smrtne kazne u cijelom svijetu. Osim što priča o turbulentnoj prošlosti našeg kontinenta, ova intrigantna kulturna ustanova educira i potiče mlade na kritičko razmišljanje, a nije li to zapravo poanta svega?

MUZEJ PREKINUTIH VEZA, ZAGREB

Isprva putujuća izložba, a danas svjetski poznati muzej koji je svoju stalnu adresu pronašao u Zagrebu. Ekipa koja stoji iza ove uspješne muzejske priče već preko 10 godina istražuje ljudske odnose i ljubavne veze, a dok ga i sami istražujete možete saznati puno o raznim aspektima ljudskih odnosa. Naime, cijela izložba se sastoji od predmeta i priča koje su s ovom kulturnom ustanovom podijelili anonimni donatori iz cijelog svijeta. Iako će vas možda neke stvari rastužiti, naći će se i pokoja duhovita zgoda.

Na ovom mjestu imate priliku uvidjeti da je svačija ljubavna priča specifična te da se svatko oporavlja na svoj način. Muzej i danas prima osobne predmete i anegdote koje idu uz njih, tako da ako se sjetite neke neobične priče dok ugledate predmet iz nekog svog prošlog života, možda se upravo on nađe u vitrinama Muzeja prekinutih veza.

PODIJELI: