Nema joj ravne: kako je Plešivica postala svjetska vinska oaza i zašto više ne trebate putovati u Toskanu i Provansu za potpuni gastro užitak

Foto: TZGJ
piše Putni Kofer

Malo je onih koji nisu čuli za Plešivicu, regiju koja svojom bogatom vinskom tradicijom i beskompromisnom kvalitetom svojih pjenušaca zasluženo nosi nadimak “hrvatske Champagne”. Ova prekrasna zelena oaza koja bdije nad Jaskom postala je središte vrhunskih pjenušaca u Hrvatskoj, a njeni vrijedni vinari, uzimajući u obzir svjetske trendove, svake godine osvajaju brojna priznanja i nagrade. Posljednji dragulj u nizu priznanja stigao je iz uglednog Michelinovog vodiča. Nedavno su proslavili i 30. “Dane vina”, što je bio povod za veliku proslavu. No, to nije kraj ambicioznim planovima. Plešivica je najavila imenovanje prve hrvatske ceste pjenušaca. I nije trebalo dugo da svi shvate – Plešivica je postala svjetska vinska destinacija o kojoj će se još mnogo pričati!

Europska unija daje 35 tisuća besplatnih karata za putovanje vlakom po Europi! Evo tko se sve može prijaviti i koji su uvjeti

DANI VINA: MANIFESTACIJA KOJA VEĆ 30 GODINA PRIČA NAJLJEPŠE PRIČE O PLEŠIVIČKIM KAPLJICAMA

Najpoznatija manifestacija u ovom dijelu Hrvatske prvi put je održana davne 1992. godine na Strossmayerovom trgu u Jastrebarskom. Tijekom godina je mijenjala lokaciju, da bi ove godine pronašla dom u perivoju prekrasnog dvorca Erdödy, koji će zbog obnove uskoro zablistati u potpuno novom sjaju. Baš poput zrna grožđa i tehnika proizvodnje vina, i ova je manifestacija rasla i sazrijevala kroz godine, te je pridonijela promociji vinskog turizma u regiji te stavila Plešivicu na kartu nezaobilaznih svjetskih destinacija za uživanje u najfinijim kapljicama.

Grad Jastrebarsko i Turistička zajednica grada Jastrebarskog razvili su novi modernistički koncept vinskih manifestacija koje poput magneta privlače posjetitelje svih dobnih skupina, a s nama je svoje dojmove o tome što se je promijenilo zadnjih 30 godina od početka održavanja manifestacije “Dani vina” podijelila direktorica Turističke zajednice Petra Masnec.

“Dani vina su evoluirali zajedno s našim vinarima. U početku je sve bilo skromnije, no ove godine je manifestaciju posjetilo više od 7.000 ljudi iz cijele Hrvatske, Slovenije, pa čak i iz Italije. To me iznimno veseli i pokazuje da sav trud uložen u promociju i organizaciju na terenu donosi rezultate. Sve što se tiče vina i pjenušca želimo prezentirati na poseban, kreativan i jedinstven način, što je publika očito prepoznala i nagradila nas velikom posjećenošću”, objasnila nam je Masnec. Također, istaknula je da je ovogodišnje izdanje Dana vina posebno i po tome što naglašava ekološku proizvodnju i povratak prirodi.

Ove nerazvikane i neobične atrakcije u Istri potpuno će vas oduševiti: od tragova dinosaura, kosog tornja i pijane pruge do slapa koji inspirira pjesnike

“Ovogodišnje izdanje Dana vina održano je u novom, ekološkom konceptu. U najljepšem parku u Hrvatskoj, naravno u onom pokraj dvorca Erdödy, postavili smo organski paviljon od 1.200 metara kvadratnih koji je prvi takve vrste i veličine postavljen u Hrvatskoj, a tek peti u cijeloj Europi. Osim naglaska na ekološku proizvodnju naših vinara, cijeli festival je bio usmjeren na ekološke vrijednosti. Poseban naglasak bio je na smanjenju otpada i izbjegavanju jednokratnih proizvoda i plastike”, dodaje Masnec.

Kao vrhunac ovogodišnjeg izdanja ”Dana vina” istaknule su se vinske radionice koje su privukle ogromnu pažnju posjetitelja. Na ovim kreativnim radionicama, vinoljupci su imali jedinstvenu priliku prodrijeti duboko u tajne i karakteristike plešivičkih vina. Osim teoretskog znanja, mogli su se prepustiti čarima praktičnog iskustva degustacije izvanrednih vinskih kapljica. Sve to odvijalo se u predivnom okruženju koje je stvorilo nezaboravno iskustvo za sve prisutne na manifestaciji.

PRVA CESTA PJENUŠACA U HRVATSKOJ VIJUGA KROZ BAJKOVITE KRAJOLIKE I SPAJA NAJBOLJE PROIZVOĐAČE PJENUŠAVIH VINA

S Plešivice već više od trideset godina stižu ponajbolji hrvatski pjenušci koji osvajaju i europsko i svjetsko tržište, a vinari su nedavno odlučili napraviti korak dalje najavivši prvu hrvatsku cestu pjenušaca. “Ovaj projekt ima za cilj zaštititi ugled Plešivice i njezinih pjenušaca, kao i nagraditi trud vrijednih vinara koji su se educirali od najboljih proizvođača šampanjaca u Europi. Poseban naglasak bit će na izvornosti grožđa uzgojenog na Plešivici, čime će se zadržati i zaštititi, ali i podići kvaliteta”, objašnjava direktorica Turističke zajednica grada Jastrebarskog. Nadalje, ističe kako će prva cesta pjenušaca u Hrvatskoj sigurno privući veliki broj stranih turista, ali i domaćih zaljubljenika u pjenušce koji su već postali prepoznatljiv simbol Plešivice.

NAGRAĐIVANA MANIFESTACIJA PJENUŠCI I JAGODE PRIVLAČI NOVE, MLAĐE POSJETITELJE

Nije tajna ni da broj ljubitelja pjenušaca kontinuirano raste, a zelena Plešivica predstavlja savršeno mjesto za njih. To je jasno vidljivo iz uspješne i nagrađivane manifestacije “Pjenušci i jagode”, koja se već nekoliko godina održava krajem svibnja u predivnim dvorištima poznatih vinarija.

Za one koji možda još nisu upoznati s čarima ovog događanja, tijekom uzbudljiva dva dana svi posjetitelji imaju priliku uživati u izvanrednim pjenušcima i domaćim jagodama, uz obilje glazbenog i zabavnog programa, sve obasjano nevjerojatnim pogledima na prekrasnu Plešivicu. Uz to, tu su ukusni zalogajčići i atmosfera koja se dugo pamti… Sve ovo poslužilo je kao osnova za mnoga priznanja i nagrade koje je manifestacija zaslužila, ali i pokaže smjer u kojem Plešivica želi ići – ravno do svjetskog vrha!

”Inovativnost je ključna riječ. Ova manifestacija definitivno nudi inovativan pristup sadražjima i privlači pozornost ljubitelja vina iz cijelog svijeta. Zapravo možemo reći da je Plešivica mjesto gdje se inovacija i tradicija susreću na jedinstven način. Osim toga, ‘Pjenušci i Jagode’ privlače nove, mlađe posjetitelje na Plešivicu. Ova manifestacija postaje magnet za turiste i doprinosi rastu interesa za Plešivicu kao vinsku destinaciju,” istaknula je Petra Masnec i naglasila da je manifestacija “Pjenušci i Jagode” mnogo više od samo vinskih užitaka.

PRVI EKOLOŠKI CERTIFIKAT, BROJNE NAGRADE, PRVA MICHELINOVA ZVJEZDICA…

Kako je objavljeno ranije ove godine, obitelj Tomac po mnogočemu visoko podiže ljestvicu kvalitete i prepoznatljivosti svojih vina, a najnoviji dokaz njihove uspješnosti u tome stjecanje je ekološkog certifikata. Upravo ekološki pristup budućnost je Plešivice, ali i ostalih vinskih regija, jer se on okreće „iskrenim“ vinima kod kojih korisnik točno zna što mu se nalazi u čaši. U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata i vinarije Tomac&Bajda, Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega.

Jastrebarsko je, uistinu, mali grad za veliki užitak. A da je tako potvrdile su brojne prestižne nagrade koje stižu iz svih dijelova svijeta. Zlatne, srebrne i brončane medalje krase gotovo svakog vinara, koji njeguju svoje trsove i svake sezone ponosno predstavljaju najbolje od svojih graševina, chardonnaya, rajnskog rizlinga, pinota, traminca…

No, ove je godine Plešivica postala još blistavija. Naime, Vinarija Korak, poznata po svojim izvanrednim vinima, dobila je prvu Michelinovu zvjezdicu. Kako se navodi na stranicama Michelina, Bernard Korak svoj jelovnik opisuje kao jedinstveni prikaz regije u kojoj se restoran nalazi. Mnogi sastojci (povrće, samoniklo bilje, kokoši i jaja, sir, kao i vino i voćni sokovi) dolaze s njihove organske farme, dok sve ostalo dolazi od malih uzgajivača i lokalnih proizvođača koji dijele njihov način razmišljanja. Veliki fokus pridaje se sezonalnosti pa tako vlasnik Bernard Korak kaže:  “Ako nije u sezoni, onda nije na jelovniku!”.

BUDUĆNOST PLEŠIVICE KAO VINSKE DESTINACIJE

Pitali smo direktoricu Turističke zajednice grada Jastrebarskog kako ona vidi budućnost Plešivice kao vinske destinacije, te smo dobili uvid u planove i inicijative koje će dalje promovirati ovu izvanrednu regiju. “Vino i pjenušci su individualni proizvod”, naglašava gospođa Masnec, ističući da Plešivica ne teži masovnosti. Umjesto toga, usredotočena je na upravljanje kvalitetom u turizmu. Ova regija ima jasnu svrhu – zadržati svoj jedinstveni karakter i autentičnost.

Vino i pjenušci na Plešivici zaista povezuju ljude i stvaraju mjesto gdje se svi osjećaju dobrodošlima. Ova regija je pravo odredište gdje se svatko može povezati s vinom i pjenušcima na jedinstven način. “Ono što istinski čini razliku je predanost vinara svojim gostima. Na Plešivici, vinar se posvećuje baš svakom gostu i pruža mu nevjerojatan niz doživljaja koji čine svaki vikend izlet drugačijim i nezaboravnim,” zaključuje Petra Masnec.

Kvaliteta, autentičnost i strast prema vinu stvaraju nevjerojatna iskustva za sve one koji posjećuju Plešivicu. Nema sumnje da je ta zelene regija spremna za još sjajnije godine na svjetskoj vinskoj sceni. Ovdje, vino i pjenušci nisu samo piće: oni su putovanje u kulturu, prirodu i strast vinara, koja svijetli poput dragog kamena na vinskom zemljovidu. Budućnost vinskog turizma na Plešivici je sjajna i više ne trebate putovati u Toskanu i Provansu za potpuni eno i gastro užitak!

PODIJELI ČLANAK