Marljivi vinari velikog srca: upoznajte ljude koji stvaraju najbolja plešivička vina

Plešivički vinari stvaraju najbolja vina u Hrvatskoj, upoznajte ih!
Fotografije: TZ Jastrebarsko
piše Putni Kofer

Jastrebarsko je, uistinu, mali grad za veliki užitak. Zagrljeno Samoborskim gorje, okruženo urednim vinogradima, prepuno staza za šetače i bicikliste, ovo šarmantno mjestašce s razlogom poput magneta privlači sve više turista tijekom cijele godine. Od svih sadržaja koje nudi, Jastrebarsko, ili od milja Jaska, posebno se ponosi svojim vinarima i vinima, koje slavi događanjima na kojima oni dobivaju priliku predstaviti svoj rad, a posjetitelji uživati u najboljim kapljicama iz ove male, ali plodne hrvatske vinske regije. Najbolji pjenušci u Hrvatskoj piju se na Plešivici, zbog čega je i zaslužila nadimak „hrvatske Champagne”. Regija je to svježih i pitkih vina koja savršeno prate proljetna i ljetna druženja, ovdje marljivi plešivički vinari slijede svjetske trendove, njeguju svoje trsove i svake sezone ponosno predstavljaju najbolje od svojih graševina, chardonnaya, rajnskog rizlinga, pinota, traminca… Uistinu je široka paleta vinskih sorti u ovom zelenom kraju.

KRAJ SVIBNJA I POČETAK LIPNJA SVI VINSKI PUTEVI VODE U JASTREBARSKO

Sad već poznato i mnogima omiljeno događanje, Festival jagoda i pjenušaca, ljubitelje će mjehurića u Jasku privući zadnjeg vikendu u svibnju, a i početkom lipnja svi putevi ljubitelja vina vode upravo u Jastrebarsko jer se od 3. do 5. lipnja u zelenilu perivoja dvorca Erdödy održavaju Dani vina.

Među vinarima koji će se predstaviti na obje manifestacije je vinarija Braje. Izletište Vinogradarska kuća Braje smješteno je u srcu Plešivičko-Okićkog vinogorja, gdje već više od 12 godina obitelj Braje svojim gostima nudi pravi doživljaj seoskog načina života. Osim čarobnog ambijenta i domaće hrane, ponose se izvrsnim vinima i pjenušcima. Njeguju i neke zaboravljene vinske sorte, a njihova pjenušava vina Pet Nat posljednjih godina oduševljavaju svakoga tko ih proba. Osim pjenušavih vina, Robert Braje proizvodi i druga crna vina kao što su pinot crni, portugizac i veltlinac crveni, a od bijelih rajnski rizling i pinot sivi.

Od Slavonije i Baranje pa sve do Dalmacije: donosimo 10 genijalnih ideja za izlete po cijeloj Hrvatskoj

Na obje manifestacije koje se bliže, i Danima vina i Festivalu jagoda i pjenušaca, možete kušati i izvrsna vina Saše Štula iz vinarije Dobra berba. Njihov prvi proizvod bilo je Zimsko kuhano vino predstavljeno na Adventu u Zagrebu 2013. godine i odmah je osvojilo potrošače. Iste godine, u vinariji u Ivančićima kraj Jastrebarskog, pokrenuta je proizvodnja kvalitetnih i vrhunskih vina koja su svoje tržište pronašli u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.

MIRISNA, SVJEŽA I PITKA VINA IDEALNA ZA KASNO PROLJEĆE I LJETO

Prije pet godina, 2017., na tržište su plasirali pjenušce Piena, a u proizvodnji su se odlučili za Charmat metodu i korištenje lokalnih sorti jaskanskog kraja, što se u konačnici pokazalo kao odličan izbor. Osim pjenušca, vinarija Dobra berba radi i odličnu graševinu, cabernet sauvignon, pinot, različite kupaže…

OPG Željka i Snježane Gregorić iz mjesta Vlaškovec, smještenog na južnim obroncima Plešivice, svoja će vina predstaviti i na Festivalu jagoda i pjenušaca i na Danima vina. Obitelj njeguje dugu tradiciju proizvodnje kvalitetnih i vrhunskih vina, a rade i predikatna vina i pjenušce. Od sorti, ponose se svojim portugiscem, rajnskim rizlingom, graševinom, sauvignonom, pinotom sivim, kraljevinom… 

Kamo na jednodnevni izlet? Istražite najljepše dvorce u okolici Zagreba

Vinarija Griffin Ivančić još je jedna izvrsna priča s Plešivice čija će se vina moći kušati i na Festivalu pjenušaca i jagoda, kao i na Danima vina. Sama vinarija mjesto je za odmor i uživanje u vinima, a nude degustacije i obilaske podruma uz stručno vođenje. Na dva vinska događanja predstavit će se svojim legendarnim Griffin pjenušcima, Zero, Rose, Dark Side, Brut, ali i mirnim, svježim i pitkim kapljicama s obronaka Plešivice.

Tradicija vinogradarstva u obitelji Jagunić seže daleko u povijest. U samim počecima zasnivala se na starim, domaćim sortama, a praćenjem i uvođenjem novih tehnologija i trendova obnavljaju se stari nasadi i uvode nove, inducirane sorte. Na svom imanju organiziraju vođene degustacije vina i ture, domjenke, ručkove i večere u prekrasnom ambijentu, a na Danima vina i Festivalu jagoda i pjenušaca predstavit će se sa svojim najboljim buteljama.

Riječima „ljubav je u vinu” na uživanje u darovima Plešivice pozivaju iz vinarije Kolarić, smještene u Hrastju Plešivičkom. Odlike njihovih vina su tradicija, iskrenost, prirodnost i vjernost, a kako sve to izgleda u čaši posjetitelji će moći provjeriti na oba vinska događanja koja stižu u Jastrebarsko. Odlična svježa vina, među kojima se ističe sivi pinot, ali i rizling, chardonnay, te stare plešivičke sorte, mogu se probati i na njihovom imanju na kojem nude i domaća lokalna jela i sobe za smještaj.

Advent u Hrvatskoj: najbolja mjesta za uživanje u pravom božićnom ugođaju

Obiteljsko imanje Korak nalazi se na bregovitim padinama Plešivice u samoj blizini Zagreba. Uzgajajući grožđe najviše kvalitete i svakodnevnim radom u vinogradu, čuvajući i razvijajući umjetničku viziju priprave vina, berbu po berbu kreiraju unikatne i prepoznatljive kapljice. Njihova vina dolaze u malim serijama, svako od njih ima jedinstvenu priču, što je Koraku zaslužilo titulu jedne od  vodećih hrvatskih butik vinarija. Sorte uključuju rajnski rizling, sauvignon, chardonnay, pinot crni i syrah, a ponose se svojim pjenušcima koje će predstaviti krajem svibnja na Festivalu jagoda i pjenušaca.

NAJBOLJE KAPLJICE NASTAJU OD TRSOVA SA SUNČANIH OBRONAKA PLEŠIVICE

Priča obitelji Kurtalj, koja se predstavlja na Festivalu jagoda i pjenušaca, počinje na pola puta između Jastrebarskog i Samobora, u predivnom Plešivičkom kraju, gdje se smjestilo njihovo obiteljsko gospodarstvo. Na nekim od najsunčanijih položaja Plešivice obitelj uzgaja niz sorti, od graševine,  zelenog silvanca, rajnskog rizlinga, sivog pinota, portugisca, chardonnaya, ali i tradicionalne sorte ovog kraja poput kraljevine i veltlinca. Prije 15 godina započeli su i vrlo uspješnu proizvodnju pjenušaca klasičnom metodom vrenja u boci.

Prva boca vina s potpisom obitelji Sirovica na tržište je izašla davne 1992., a danas su butelje ove vinarske obitelji s Plešivice prepoznatljive po kvaliteti i uvijek svježem i uzbudljivom okusu. Vinarija se nalazi u mirnom i prirodom okruženom krajoliku, organiziraju ture i degustacije, a na manifestacijama Dani vina i Festival jagoda i pjenušaca predstavit će posjetiteljima najbolje od svojih mirnih i pjenušavih vina.

Tri su generacije obitelji Šember i sada danas aktivne na istoimenom obiteljskom gospodarstvu u Donjim Pavlovčanima. I dalje im je najveća radost provoditi vrijeme u vinogradu i stvarati vrhunska vina na koje nitko ne ostaje ravnodušan. Obrađuju šest hektara vinograda koji se rasprostiru na brdovitim terenima Plešivičko-Okićkog vinogorja, a njihove pjenušce i vina posjetitelji će imati priliku kušati na Festivalu pjenušaca i vina koji se zadnjeg vikenda u svibnju održava u Jastrebarskom. 

U Kući dobrog vina Tomac&Bajda okrenuti su prema tradicionalnom, prirodnom i ekološki održivom vinogradarstvu i vinarstvu. Ova butik vinarija postoji od 1982. godine, a osim mirnih vina, poput Zelenog silvanca, Rajnskog rizlinga i Sauvignona, klasičnom metodom vrenja rade i pjenušavo vino, pjenušac „TomBa“. Najbolje od njihovih vinograda posjetitelji će moći probati na obje kasnoproljetne jaskanske manifestacije.

Obitelj Josipa Braje s Lokošinog dola može se pohvaliti dugom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu. Obrađuju tri hektara vinograda, smještena na sedam lokacija. Na svom imanju primaju goste koji mogu uživati u prekrasnoj prirodu i dašku prošlosti jer su vinogradi smješteni u susjedstvu nekadašnjih vinograda grofa Erdödyja. Predstavit će se na manifestaciji Dani vina, a kvaliteti njihovih proizvoda svjedoče brojne nagrade i priznanja koje su primili.

Podrum Mladina je jedan od najstarijih vinskih podruma na području Plešivice. Prvi mladinski podrum dao je izgraditi grof Erdödy davne 1736. godine, a i danas se koristi za čuvanje vrhunskih kapljica. Prošle su godine lansirali vina pod brendom Erdoro, koja su u kratkom periodu zauzela značajno mjesto na lokalnoj i nacionalnoj vinskoj sceni, a iz svoje ponude ističu i elegantni sauvignon blanc, sivi pinot i rose. Kako doznajemo, u pripremi su i pjenušci tradicionalne metode koji su još uvijek na odležavanju, a Mladina će se ovog lipnja predstaviti u Jastrebarskom na Danima vina. 

Priča vinarije Šoškić seže u 1993. godinu, kad je mladi Zagrepčanin Siniša Šoškić, elektrotehničar po struci, odlučio odustati od svog primarnog zvanja i napraviti posao od svoje druge ljubavi – vina. Kupuje i obnavlja zemlju i nekadašnji dom dr. Ante Starčevića, „oca domovine”, na kojem danas vodi uspješni vinski i seoski turizam. Obiteljsku vinariju Šoškić danas čine, osim oca Siniše i majke Dijane, dva sina Leonardo i Vjekoslav te kćer Lana. Njihova odlična i nagrađivana vina moći će se kušati na manifestaciji Dani vina početkom lipnja. Na istom će se događanju predstaviti i butikna vinarija R&J, mala, obiteljska priča čija vina itekako zaslužuju pozornost iskusnih i znatiželjnih vinoljubaca. 

PODIJELI: