U blizini Zagreba nalazi se zelena šetnica na kojoj možete doslovno postati dio prirode, doživjeti cvrkut ptica i jedinstveni močvarni svijet

Foto: Davor Kirin
piše Putni Kofer

Bijeg u prirodu i izlet koji uključuje šetnju, udisanje svježeg zraka i otkrivanje nečeg novog uvijek je dobra ideja. Najljepše šetnice u Hrvatskoj privlače brojne izletnike, a ljeti su posebno popularne one uz more. U neposrednoj blizini Zagreba, u slikovitoj Čazmi, pronašli smo jednu koja je po mnogočemu posebna. Na njoj se možete doslovno stopiti s prirodom i na tren zaboraviti da ste zapravo toliko blizu gradske užurbanosti i asfalta. Šetnja pod krošnjama Medjame udaljena je tek 10, 15 minuta laganom šetnjom od centra grada, a pruža iskustvo netaknute i pomalo divlje prirode kojom ovaj kraj obiluje.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

PROŠETAJTE KROZ ZELENILO, UZ POGLED NA VODU I ZVONKI PJEV PTICA

Drvena staza u dužini od 1,8 kilometara uređena je prošle godine. Imali smo priliku i sami obići tu vijugavu šetnicu koja prolazi ispod bujnih krošnji drveća. U svakom trenutku okruživalo nas je zelenilo, čuo se veseli cvrkut ptica, a s mirne površine okolnih voda promatrale su nas kornjače i patke.

Područje Medjame u prošlosti je bilo popularno među ribičima, no posljednjih je desetljeća bio prepušten zaboravu i poprilično zapušten. Šetnja pod krošnjama Medjame uređena je prošle godine u sklopu projekta Čazma Natura koja je ovom zelenom biseru podarila sasvim novi sjaj.

CIJELI JE PROSTOR UREĐEN TAKO DA NE UZNEMIRAVA ŽIVOTINJE I NE REMETI NJIHOV MIR

Ovo je močvarno područje poznato kao značajno stanište vodozemaca i ptica močvarica, koji i u novom uređenju vode glavnu riječ. Cijeli je pješački dio uređen tako da se ne narušava njihov mir. Pješačka staza s mostovima, u potpunosti izrađena od drva kako bi se uklopila u ambijent, uzdignuta je iznad tla.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Tako da ćete u šetnji praktički hodati među deblima stabala i krošnjama nižeg drveća, a oko vas će svoj mirni život živjeti čaplje, vodomari i divlje patkice. Duž staze postavljene su edukativne table s kojih možete saznati brojne informacije i zanimljivosti o bogatom biljnom i životinjskom svijetu koji vas okružuju. 

NAKON OBILASKA ŠETNICE, PROVEDITE DAN KUPAJUĆI SE U PRVOM BIOLOŠKOM BAZENU U HRVATSKOJ

Izlet u Čazmu i obilazak nove šetnice Medjame idealan je i za obitelji s djecom, koje će zabaviti istraživanje prirode koja okružuje drvenu stazu. Pritom će i naučiti nešto o životinja i zaštiti prirode! U ljetnim mjesecima izlet svakako upotpunite posjetom gradu Čazmi, u kojoj je u sklopu istog projekta Čazma Natura otvoren prvi biološki bazen u Hrvatskoj.

Takva vrsta bazena posebna je po tome što njegova tehnologija omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija. Oko bazena ćete naći i ležaljke, suncobrane, kafić, tako da ovdje bez problema možete provesti cijeli dan! Ulaznica za 2023. godinu stoji 3 eura preko tjedna, 5 eura vikendom, a u ponudi su i posebne obiteljske ulaznice. Sve detalje i aktualne informacije o radu bazena možete pronaći na njihovoj Facebook stranici.

PODIJELI ČLANAK