Izleti oko Zagreba: nekoliko genijalnih ideja za provesti dan u prirodi

Izleti oko Zagreba u prirodu
piše Putni Kofer

Kome je dosta asfalta, betona, ispušnih plinova automobila i smoga? Kome nije! Zato je vikend ili slobodan dan idealna prilika za napuniti pluća čistim zrakom i baterije za novi radni tjedan. U savršenu formulu za odmor dodat ćemo malo zelenila, koju kap znoja i fini ručak kao nagradu za trud! Sigurno se pitati što sve vidjeti, no okolica Zagreba nudi pregršt ideja za šetnju u prirodu i izlete za djecu i roditelje. Kako biste izbjegli pretraživanje u zadnji tren ‘Izleti oko Zagreba’, za vas smo pripremili nekoliko dobrih prijedloga!

KANJON KAMAČNIK – ODLIČAN IZLET ZA SVE UZRASTE

U mjestu Vrbovsko (oko sat vremena vožnje od Zagreba) nalazi se šetnica na kojoj su drveće i rijeka Kamačnik potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! Panova poučna staza nije dugačka ni strma, prikladna je i za djecu, a duž nje su postavljeni veliki instrumenti: gong, potočna orgulja, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Kanjon Kamačnik je odličan za sve uzraste i stupnjeve kondicije!

VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR – DVIJE JEDINSTVENE PRIRODNE ATRAKCIJE U GORSKOM KOTARU

Izlet u Gorski kotar je uvijek dobra ideja! Ovdje ćete pronaći dvije jedinstvene prirodne atrakcije koje bi svatko trebao barem jednom posjetiti. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, a nastao je tisućljetnim djelovanjem vode na kamen. Kroz njega ćete proći uređenom šetnicom, mostićima, stepenicama, kako bi došli do svih najzanimljivijih dijelova ovog fenomena. Tu je i Zeleni vir, zadivljujuća 70 metara visoka stijena smještena između dva obronka, niz koju se spuštaju dva potoka i čine prekrasan slap.

PARK PRIRODE ŽUMBERAK – SAMOBORSKO GORJE: OAZA DRVEĆA, POTOČIĆA I ZELENILA

Čak i ako niste planinar i ne želite se puno umarati, u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje pronaći ćete svoj komadić mira i zelenila. Jeste li znali da ovo bogato gorje skriva čak 377 vrsta gljiva, 38 vrsta orhideja, 110 ptičjih vrsta? Odaberite neki od restorana u šumi, na obali rijeke, adrenalinski park, šetnice… U kanjonu potoka Rakovice nalazi se i Eko selo Žumberak, gdje se možete okušati u jahanju.

PARK ŠUMA, DVORAC I JEZERO TRAKOŠĆAN: UPOZNAJTE ŠETNICE JEDINSTVENE LJEPOTE

Trakošćan je danas jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije. U njegovoj okolici možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas jednostavno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine 5 kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na stazi se nalazi čak 20 poučnih točaka te ribarska kućica za predah i uživanje u nestvarnoj ljepoti krajolika.

Krenite na izlet u dvorac Trakošćan i upoznajte najljepše priče iz svijeta slavne obitelji, prošetajte uz jezero, perivoj i prekrasne šume koje ga okružuju!

ISTRAŽITE RASTOKE, SKRIVENI RAJ NA ZEMLJI U KOJEM ŽIVE VILE

Iako duga samo 6,5 kilometara, rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj – Rastoke. Čak 23 slapa i brojni brzaci stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz fascinantan labirint kanala i drvenih mostića, a restorani smješteni na samoj obali nude nude nezaboravne gastronomske užitke. Slikovito mjestašce kod Slunja jedno je od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

IZVOR RIJEKE SLUNJČICE: OTKRIJTE JEDNU OD NAJLJEPŠIH STAZA NA KONTINENTU

Šetnica uz tok rijeke Slunjčice idealan je izlet za sve uzraste, a posebno će vas očarati nestvarna, tirkizna boja rijeke. Staza uz rijeku duga je 7,4 kilometara, no nije kružna pa se slobodno okrenite i vratite kada vam bude dovoljno. Početak staze je u Slunju, a očekuje vas pitoma šetnica bez velikih uspona, drveni mostići i klupice te puno zelenila i prekrasne prirode!

KUTEREVO – POSJET MEDVJEDIMA I BRIŽNIM VOLONTERIMA

Još niste posjetili utočište za medvjede, jedinstveno u Hrvatskoj? Krajnje je vrijeme. Nalazi se u velebitskoj dolini nedaleko od Otočca, a u njemu možete vidjeti medvjede koji su spašeni jer su ostali bez majke. O njima brinu volonteri iz svih krajeva svijeta.

MEĐIMURJE – DOŽIVITE ZELENA POLJA I BREGE NA DVA KOTAČA I UPOZNAJTE MUFLONE

Jeste li znali da najmanja hrvatska županija ima jednu od najuređenijih biciklističkih infrastruktura u Hrvatskoj? Zelena međimurska polja i brege možete obići šetnjom ili na dva kotača, a nedaleko od mjesta Sveti Martin na Muri naći ćete i pravu farmu jelena! Obitelj Perhoč ponosi se s krdom od više od 120 rogatih jedinki: tu su šumski jeleni, lopatari, kao i mufloni, a možete ih posjetiti vikendom ili uz najavu. No, tu je i niz drugih mjesta koja morate posjetiti u Međimurju.

PARK PRIRODE LONJSKO POLJE: IZNAJMITE BICIKL I ZARONITE U VELIČANSTVENI SVIJET PRIRODE

Lonjsko polje u Moslavini jedno je od najvećih močvarnih područja u ovom dijelu Europe. U njemu je svoj dom našlo 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, deset vrsta gmazova, 22 vrste ribe i čak 250 vrsta ptica! Sigurno ćete na barem neke od njih naići ako posjetite ovaj park na obali Save, a obići ga možete pješke ili unajmljenim biciklom – pronaći ćete ih na svih ulazima u park.

REKREATIVNA ŠETNJA DO STAROG GRADA SAMOBORA

Slikoviti Samobor smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Srednjovjekovni je to gradić, s oko 15.000 stanovnika, barokne arhitekture, kojega okružuje široki planinski vijenac od Okić-grada, preko Plešivice, Oštrca, Velikog Dola, Lipovca i Japetića do Žumberka. Iz centra grada isplati se poći i na malo dužu šetnju, onu do ostataka Starog grada koji s brda kao i da danas bdije nad Samoborom. Izgrađen je u davnom 13. stoljeću, njime su vladali brojni velikaši i vladari, a danas iako od njega nije puno ostalo, oduševljava sve koji ga posjete. Uputite se prema njemu stazom koja vodi od crkve sv. Anastazije kroz ulicu Svete Ane – na vrhu te ulice dočekat će vas prekrasan pogled na okolna brda.

Mislite da ste vidjeli sve u okolici Zagreba?

Jedna od omiljenih tura Zagorjem upravo je ona u kojoj se obilaze dvorci, no tu je i niz kleti i imanja s finom domaćom hranom, kao i muzeja koji pričaju priču o bogatoj i slavnoj prošlosti. Putni Kofer vam donosi 3 super prijedloga za izlet u Hrvatsko zagorje, preporuke za obiteljska izletišta u okolici Zagreba te popis gradova oko Zagreba koji su idealni za jednodnevne izlete.

PODIJELI: