Izleti oko Zagreba: nekoliko genijalnih ideja za provesti dan u prirodi

Izleti oko Zagreba u prirodu
piše Putni Kofer

Kome je dosta asfalta, betona, ispušnih plinova automobila i smoga? Kome nije! Zato je vikend ili slobodan dan idealna prilika za napuniti pluća čistim zrakom i baterije za novi radni tjedan. U savršenu formulu za odmor dodat ćemo malo zelenila, koju kap znoja i fini ručak kao nagradu za trud! Sigurno se pitati što sve vidjeti, no okolica Zagreba nudi pregršt ideja za šetnju u prirodu i izlete za djecu i roditelje. Kako biste izbjegli pretraživanje u zadnji tren ‘Izleti oko Zagreba’, za vas smo pripremili nekoliko dobrih prijedloga!

KANJON KAMAČNIK – ODLIČAN IZLET ZA SVE UZRASTE

U mjestu Vrbovsko (oko sat vremena vožnje od Zagreba) nalazi se šetnica na kojoj su drveće i rijeka Kamačnik potpuno nestvarnih boja, da se na trenutak zapitate gledate li na svijet s nekim od Instagram filtera na očima! Panova poučna staza nije dugačka ni strma, prikladna je i za djecu, a duž nje su postavljeni veliki instrumenti. Gong, potočna orgulja, medina marimba, jelenov rog, puhova zvona…. Kanjon Kamačnik je odličan za sve uzraste i stupnjeve kondicije!

VRAŽJI PROLAZ I ZELENI VIR – DVIJE JEDINSTVENE PRIRODNE ATRAKCIJE U GORSKOM KOTARU

Izlet u Gorski kotar je uvijek dobra ideja! Ovdje ćete pronaći dvije jedinstvene prirodne atrakcije koje bi svatko trebao barem jednom posjetiti – Vražji prolaz i Zeleni vir. Vražji prolaz jedan od najljepših kanjona Gorskog kotara, dužine oko 800 metara, a nastao je tisućljetnim djelovanjem vode na kamen. Kroz njega ćete proći uređenom šetnicom, mostićima, stepenicama, kako bi došli do svih najzanimljivijih dijelova ovog fenomena. Tu je i Zeleni vir, zadivljujuća 70 metara visoka stijena smještena između dva obronka, niz koju se spuštaju dva potoka i čine prekrasan slap.

Radost spuštanja niz padinu: najbolja mjesta za sanjkanje u Gorskom Kotaru

PARK PRIRODE ŽUMBERAK – SAMOBORSKO GORJE: OAZA DRVEĆA, POTOČIĆA I ZELENILA

Čak i ako niste planinar i ne želite se puno umarati, u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje pronaći ćete svoj komadić mira i zelenila. Jeste li znali da ovo bogato gorje skriva čak 377 vrsta gljiva, 38 vrsta orhideja, 110 ptičjih vrsta? Odaberite neki od restorana u šumi, na obali rijeke, adrenalinski park, šetnice… U kanjonu potoka Rakovice nalazi se i Eko selo Žumberak, gdje se možete okušati u jahanju.

PARK ŠUMA, DVORAC I JEZERO TRAKOŠĆAN: UPOZNAJTE ŠETNICE JEDINSTVENE LJEPOTE

Trakošćan je danas jedan od najljepših dvoraca u Hrvatskoj kojeg ubrajamo u spomenike kulture i prirode najviše kategorije. U njegovoj okolici možete uživati u laganoj šetnji kroz šumu i oko jezera, a priroda i pogled na dvorac će vas jednostavno očarati. Na stazi oko Trakošćanskog jezera uređena je poučna staza dužine 5 kilometara, a može se razgledati uz laganu šetnju za otprilike 2 sata. Na stazi se nalazi čak 20 poučnih točaka te ribarska kućica za predah i uživanje u nestvarnoj ljepoti krajolika.

Najljepši vrhovi Velebita: čarobni vidikovci na moćnoj planini koji vrijede svake kapi znoja

Krenite na izlet u dvorac Trakošćan i upoznajte najljepše priče iz svijeta slavne obitelji, prošetajte uz jezero, perivoj i prekrasne šume koje ga okružuju!

ISTRAŽITE RASTOKE, SKRIVENI RAJ NA ZEMLJI U KOJEM ŽIVE VILE

Iako duga samo 6,5 kilometara, rijeka Slunjčica na svom ušću u Koranu kod mjesta Slunj stvara jedan od najljepših krajolika u Hrvatskoj – Rastoke. Čak 23 slapa i brojni brzaci stvaraju šumove i žubor koji se pretvaraju u najljepši koncert prirode. Posjetitelji se mogu prošetati kroz fascinantan labirint kanala i drvenih mostića, a restorani smješteni na samoj obali nude nude nezaboravne gastronomske užitke. Slikovito mjestašce kod Slunja jedno je od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

IZVOR RIJEKE SLUNJČICE: OTKRIJTE JEDNU OD NAJLJEPŠIH STAZA NA KONTINENTU

Šetnica uz tok rijeke Slunjčice idealan je izlet za sve uzraste, a posebno će vas očarati nestvarna, tirkizna boja rijeke. Staza uz rijeku duga je 7,4 kilometara, no nije kružna pa se slobodno okrenite i vratite kada vam bude dovoljno. Početak staze je u Slunju, a očekuje vas pitoma šetnica bez velikih uspona, drveni mostići i klupice te puno zelenila i prekrasne prirode!

Sombrero, marijači, šarena kuhinja i spektakularne plaže: evo zašto je Meksiko zemlja koju vrijedi posjetiti barem jednom u životu

MEĐIMURJE – DOŽIVITE ZELENA POLJA I BREGE NA DVA KOTAČA I UPOZNAJTE MUFLONE

Jeste li znali da najmanja hrvatska županija ima jednu od najuređenijih biciklističkih infrastruktura u Hrvatskoj? Zelena međimurska polja i brege možete obići šetnjom ili na dva kotača, a nedaleko od mjesta Sveti Martin na Muri naći ćete i pravu farmu jelena! Obitelj Perhoč ponosi se s krdom od više od 120 rogatih jedinki. Tu su šumski jeleni, lopatari, kao i mufloni, a možete ih posjetiti vikendom ili uz najavu. No, tu je i niz drugih mjesta koja morate posjetiti u Međimurju.

PARK PRIRODE LONJSKO POLJE: IZNAJMITE BICIKL I ZARONITE U VELIČANSTVENI SVIJET PRIRODE

Lonjsko polje u Moslavini jedno je od najvećih močvarnih područja u ovom dijelu Europe. U njemu je svoj dom našlo 58 vrsta sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, deset vrsta gmazova, 22 vrste ribe i čak 250 vrsta ptica! Sigurno ćete na barem neke od njih naići ako posjetite ovaj park na obali Save. Obići ga možete pješke ili unajmljenim biciklom – pronaći ćete ih na svim ulazima.

REKREATIVNA ŠETNJA DO STAROG GRADA SAMOBORA

Slikoviti Samobor smjestio se na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na ulazu u romantičnu dolinu potoka Gradne. Srednjovjekovni je to gradić, s oko 15.000 stanovnika, kojeg krasi barokna arhitektura. Okružuje ga široki planinski vijenac od Okić-grada, preko Plešivice, Oštrca, Velikog Dola, Lipovca i Japetića do Žumberka. Iz centra grada isplati se poći i na malo dužu šetnju, onu do ostataka Starog grada koji s brda kao i da danas bdije nad Samoborom.

Izgrađen je u 13. stoljeću, a njime su vladali brojni velikaši i vladari. Iako danas od njega nije puno ostalo, oduševljava sve koji ga posjete. Uputite se stazom koja vodi od crkve sv. Anastazije kroz ulicu Svete Ane – na vrhu te ulice dočekat će vas prekrasan pogled na okolna brda.

MEDVEDNICA: OMILJENO IZLETIŠTE ZAGREPČANA KRIJE MISTIČNE ŠPILJE, RUDNIKE, SLAPOVE…

Najposjećeniji hrvatski park prirode je Medvednica, od milja zvana i Zagrebačka gora, planina koja je neizostavni dio metropole i omiljeno izletište njezinih stanovnika. Najviši vrh je Sljeme na visini 1032 metra nadmorske visine, a diljem planine otvoren je niz planinarskih kuća i domova za odmor i okrjepu. Najznačajnije znamenitosti parka su rudnik Zrinski, u blizini planinarskog doma Grafičar, špilja Veternica i slap Sopot na zapadnom dijelu, jedinstvene Horvatove stube, Medvedgrad… Medvednica ima više od 70 uređenih planinarskih staza koje su popularne među planinarima i biciklistima iz cijele zemlje.

Za dodatnu inspiraciju donosimo nekoliko prijedloga za izlet na Sljeme, među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe!

KALNIK – IDEALNO MJESTO ZA AKTIVNI OBITELJSKI IZLET

Udaljen 80 kilometara od Zagreba, Kalnik se ubraja među popularnija planinarska izletišta u Hrvatskoj. Nalazi na granici Zagorja, Prigorja i Podravine, i rijetko koja planina na tako malom prostoru nudi toliko toga. Uživajte u živopisnom šumskom svijetu, poučnim stazama i ostacima dviju starih gradina (manja od njih nalazi se na vrhu Malog Kalnika, a veća na Velikom Kalniku). Upustite se u penjačke avanture ili pak guštajte u dobrom obroku u planinarskom domu.

Ova je planina duga 16 kilometara, visoka je u prosjeku između 400 i 500 metara, a veliki dio nje je proglašen zaštićenim krajolikom. Ako idete automobilom, možete se koristiti cestom koja vodi do samoga planinarskog doma, no mjestimice je vrlo strmo. Cesta prema domu odvaja se od ceste Križevci – Gornja Rijeka i vodi preko sela Sudovca i sela Kalnika. 

LOKVARSKO JEZERO – SKRIVENI KUTAK GORSKOG KOTARA

Mir, tišina, privatnost, priroda…Zaputite se u smjeru slavne goranske ceste Lujzijane i krenite na izlet na Lokvarsko jezero. Iako je riječ o umjetnom jezeru, njegova okolina je u potpunosti prirodna i okružuje ga prekrasna šuma koja je kao stvorena za šetnje i rekreaciju. Ovdje se često održavaju razni sportski, planinarski i biciklistički susreti, a sjajna je lokacija i za one koji uživaju u ribolovu.

Mislite da ste vidjeli sve u okolici Zagreba?

Jedna od omiljenih tura Zagorjem upravo je ona u kojoj se obilaze dvorci, no tu je i niz kleti i imanja s finom domaćom hranom, kao i muzeja koji pričaju priču o bogatoj i slavnoj prošlosti. Putni Kofer vam donosi 3 super prijedloga za izlet u Hrvatsko zagorje, preporuke za obiteljska izletišta u okolici Zagreba te popis gradova oko Zagreba koji su idealni za jednodnevne izlete.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: