S koferom po Hrvatskoj: Najljepša skrivena mala mjesta za izlete

Skrivena mjesta u Hrvatskoj
piše Putni Kofer

Kratki izleti u našoj okolini obilježili su prošlu godinu. Svijet putovanja kakav smo poznavali u potpunosti se promijenio, a zbog zatvaranja granica i pod pritiskom epidemije, mnogi su odlučili bolje upoznati svoju zemlju. Spriječena da putuje izvan granica zbog epidemiološke situacije u svijetu, popularna domaća blogerica Sandra 2020. godinu je posvetila otkrivanju manje poznatih mjesta. Na svom Instagram profilu svakodnevno je donosila prijedloge izleta, a s nama je odlučila podijeliti tri najljepša. Upoznajte skrivena mjesta u Hrvatskoj i Sandrine najdraže kilometre iz 2020. godine!

TORAK

Na samo dvadesetak minuta od Vodica nalazi se prekrasna pješačka staza: od sela Goriš do jezerskog vrela Torak. Staza je dugačka nešto manje od 3 kilometra te je idealno odredište za sve ljubitelje aktivnog odmora u prirodi.

Na kraju staze dočekat će vas vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na sutok Krke i Čikole te Torak, prirodni fenomen na lijevoj obali Čikole. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru pa ga se naziva jezerskim vrelom. Sama se staza račva u dva smjera: jedan dio vodi do vidikovca, dok se drugi spušta do Torka.

Čim vani zahladi, na stolove stiže kraljica zime: evo kako napraviti savršenu sarmu

Šetajući stazom Goriš – Torak, putem kojim je nekada lokalno stanovništvo išlo do svojih polja i vrtova, sada možete provesti aktivno jutro ili popodne, uživajući u mirnijem doživljaju Krkinih ljepota. S jedne strane vas očarava sutok, a s druge puca pogled na utvrdu Ključica. To je najočuvanija srednjovjekovna utvrda u Nacionalnom parku „Krka“.

GOLUBINJAK 

Svega sat i pol vremena vožnje od Zagreba nalazi se Golubinjak. To je idealno mjesto za provesti dan jer možete uživati u prekrasnom goranskom krajoliku. Prošetajte kroz šumu, obiđite nekoliko špilja i okrijepite se u goranskim specijalitetima (preporuka za Evu u Lokvama ili Bitoraj u Fužinama). U proljeće iznajmite mjesto za roštiljanje i uživajte u prekrasnoj prirodi.

Odmah na ulazu u park nalazi se ogromna livada i lijepo drveno dječje igralište na kojem se djeca mogu igrati dok vi u miru ispijate kavu. U blizini restorana nalazi se i sportsko igralište, boćalište te stijena za slobodno penjanje. Ako volite aktivan odmor, ovdje zasigurno možete pronaći nešto za sebe.

''Oči su ti ocean'': neobično pleme iz Indonezije čiji pripadnici imaju prekrasne plave oči

Ako želite samo prošetati, postoji više uređenih poučnih staza, kraćih i dužih, koje uglavnom nisu zahtjevne poput Kružne staze (40ak minuta) ili Staze spilja. Jedna od zanimljivosti na stazi su i ova Paklena vrata iza mene, široka 4 te visoka 8 metara, a ono što je meni bilo najljepše je kontrast kombinacije bijelih stijena i šarenih, jesenskih boja.

TOUNJ

Donedavno sam bila uvjerena kako za dobru fotografiju doslovno moram otići na drugi kontinent ili neku egzotičnu destinaciju. Okolnosti su nas natjerale da nekoliko mjeseci provedemo unutar granica Lijepe naše. I gle čuda! Uvjerila sam se kako ne trebam preletjeti pola svijeta, već da doslovce na sat-dva od doma imam mjesta za koja iskreno donedavno nisam znala ni da postoje, a fotografije ispadaju wow!

Jedno od tih mjesta je i šetnica Tounjčica. Ovu šetnicu obvezno dodajte na listu za svoj sljedeći izlet. Duga je dva kilometra, a usput ćete vidjeti i stari Frankopanski most. Tu su i klupe za odmor te ulaz u Tounjsku špilju iz kojeg izvire istoimena rijeka. Sami ulaz u spilju je moguće pogledati, ali u daljnje istraživanje nemojte ipak bez speleološke opreme. U ovoj spilji pronađena i endemske vrste slatkovodne spužve koju danas nazivamo Tounjska spužvica.

Okolna šuma je obojena doslovno cijelom paletom boja tako da je na ovom zapravo malenom mjestu moguće napraviti stvarno divne fotke. Šetnica je izuzetno “pitoma” te nezahtjevna. Vjerujem kako je i djeca bez problema mogu proći, ulaz je besplatan, a parking odmah pored.

Uskoro putuješ i želiš bolje upoznati Hrvatsku?

Putni Kofer donosi vodiče za mnoge hrvatske gradove i njihove posebnosti. ŠTO posjetiti? GDJE jesti? KAKO provesti vrijeme?

PODIJELI:

AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ