Što vidjeti u Vinkovcima

Vodič kroz Vinkovce

Kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce! Opjevani slavonski grad smatra se srcem šokadije, ovdje se održava jedna od najvažnijih slavonska manifestacija – Vinkovačke jeseni, a grad na Bosutu slika je prave, tradicionalne Slavonije koju svakako treba doživjeti. Spačvanska šuma, nemirni Bosut, tamburica, bogata povijest... Krenimo u obilazak!
1

ŠTO POSJETITI U VINKOVCIMA? UPOZNAJTE GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI I ZAPOČNITE ŠETNJU OD TRGA BANA ŠOKČEVIĆA

Kada krenete gradom brzo ćete shvatiti koja je povijesna ličnost posebno važna za Vinkovce – to je ban Josip Šokčević, barun koji je preuzeo titulu hrvatskog bana 1860. nakon što je ban Josip Jelačić obolio, a rođen je upravo u Vinkovcima.

Idealne lokacije u Hrvatskoj za jesenske vikend izlete: otkrijte prirodne ljepote, dvorce i tvrđave, šarmantne gradove i zelena izletišta

Njegovo ime nosi glavni gradski trg, njegov spomenik pozdravlja vas na ulazu u sam centar, a turistička zajednica organizira obilaske u kojima kroz središte grada turiste vodi upravo on, odnosno turistički vodič odjeven u bana. U svom se banovanju zalagao za jačanje uloge hrvatskog jezika, jačanje gospodarstva i razvoj željezničke mreže u Hrvatskoj, tako da su Vinkovčani na njega s razlogom ponosni.

Dok šećemo centrom, saznajemo da hodamo najstarijim europskim gradom! Zbog povoljnog geografskog položaja na rijeci, i pored šume, ovdje se naseljeno područje kontinuirano nalazi već 8200 godina. Od rimskog naselja Aureliae Cibaliae, preko srednjovjekovnog imena Sv. Ilija, do današnjih Vinkovaca, sva su povijesna razdoblja i kulture ostavile na ovom području snažan utjecaj čiji je dio vidljiv i danas.

2

GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Upravo zbog svega navedenoga, čak i oni koji nisu veliki ljubitelji povijesti i muzeja, trebali bi svratiti do Gradskog muzeja Vinkovci. Nalazi se na Trgu bana Šokčevića, ulaznica stoji tek 10 kuna, a u njemu ćete saznati sve o burnoj povijesti grada, od vučedolske i sopotske kulture pa sve do Domovinskog rata.

Za skupljanje kestena u šumama morate imati posebnu dozvolu! Evo kako ju izvaditi, koliko košta i što sve uključuje

Jedan dio te povijesti ispričat će vam sam ban Josip Šokčević – u obliku holograma! Iskustvo je to koje bi zaista bilo šteta propustiti. A saznat ćete i da je baš ovdje pronađen najstariji indoeuropski kalendar – Orion, nastao 2600 godina prije Krista.

3

UŽIVAJTE U PREKRASNOJ BAROKNOJ JEZGRI GRADA I ŠIROKIM ULICAMA

Nakon što smo se nauživali povijesti i kulture, a tako i bolje upoznali kraj u kojem se nalazimo, prošetat ćemo korzom i uživati u prekrasnoj baroknoj jezgri grada i širokim ulicama, obići ranoromaničku crkvu Svetog Ilije na Meraju i kapelicu Svete Marije Magdalene, pa popiti kavu u nekom od gradskih kafića.

U ulici Ante Starčevića potražite bar Nostalgija, a za dnevno ili večernje piće svakako ne propustite rockabilly bar Hang Loose u Ulici bana Jelačića koji drži više od 50 vrsta piva!

4

KRNJAŠ I RODNA KUĆA IVANA KOZARCA

Sada je vrijeme da posjetimo Krnjaš, najstariji dio grada u kojem se nalazi jedina preostala šokačka ulica u Vinkovcima. Tamo možete razgledati rodnu kuću Ivana Kozarca. Njezina je replika smještena uz Bosut i izvana izgleda kao originalna, stara, a u njoj se nalazi namještaj star 150 godina iz Kozarčeve mladosti.

Dok se u kući doznaju detalji o životu i radu književnika, kroz stakleni pod mogu se vidjeti arheološki ostaci i doznati što se na ovom prostoru događalo od 5700 godine prije Krista sve do najnovijih vremena.

5

ARHEOLOŠKI PARK SOPOT

Sad nam je već jasno, arheološka nalazišta važan su dio identiteta ovog kraja pa je vrijeme da posjetimo Arheološki park Sopot, smješten uz istoimeno izletište. Park je povezan s centrom grada pješačko-biciklističkom stazom dugom 3 kilometra i objedinjuje šest sopotskih kućica koje su nekada građene u močvarama, uz potoke ili kao u ovom slučaju uz rijeku Bosut. Kućice su rekonstruirane prema nalazima s toga lokaliteta, a nazvane su „sopotske“ zbog kulture kojoj su pripadale.

View this post on Instagram

A post shared by Martina Jokić Maršić (@ma_marsic)

6

VOŽNJA BICIKLOM KROZ NAJVAŽNIJE LOKALITETE

Najvažnije lokalitete vinkovačkog kraja možete upoznati i biciklom – detaljnu kartu staza možete nabaviti u turističkom uredu u centru grada. Staze su označene plavom, crvenom i žutom bojom, a zajednička im je polazna točka: most na Bosutu u središtu Vinkovaca.

Duge su od 15 do 21 kilometar i vode vas pored najvažnijih točaka Vinkovaca i okolice, a podloge su različite: šljunak, makadam, asfalt… Ono što je najbolje, možete biti sigurni da nemaju strmih dijelova. Ipak smo u srcu Slavonske ravnice…

7

KRATKI IZLET U OKOLICI VINKOVACA

Svakako istražite okolicu Vinkovaca, u selima ćete pronaći pravi šokački duh i slavonsku tradiciju. U Gradištu svratite na etno imanje Snašini kućari, gdje će vam snaša Marica pokazati predmete iz povijesti njezine obitelji i ovoga kraja. Možete i nazdraviti domaćom rakijom i uživati u hrani uzgojenoj na imanju.

Saznajte kako se tradicionalno radi slavna slavonska rakija – jedno od imanja na kojima to možete je Matkova pecara u mjestu Bošnjaci, gdje ćete nakon pogleda na velike, hrastove bačve (Slavonci bi rekli kace) sigurno poželjeti neku rakijicu ponijeti kući kao suvenir. Acin salaš u mjestu Tordinci još je jedno mjesto na kojem ćete shvatiti što je prava šokačka dobrodošlica. Imanje s mnogo životinja, od gusaka i kokoši do konja, ima i veliki restoran s tradicionalnom kuhinjom te nekoliko soba uređenih u tradicionalnom stilu.

8

LOVAČKI DOM KUNJEVCI I IZVRSTAN SLAVONSKI RUČAK

Obilazak ovog kraja ne bi bio potpun bez posjeta šumi! Posjetite Lovački dom Kunjevci i veliko imanje koje ga okružuje. Nalazi se četiri kilometra južno od centra Vinkovaca, a mjesto je za izvrstan slavonski ručak uz predivan pogled na stoljetne hrastove. Osim restorana i smještaja, nudi i obilazak šume električnim vozilima, što je posebno iskustvo jer ćete vjerojatno sresti srne, muflone, zečeve…