Riznica raskoši, bogate povijesti i tradicije: ovaj biser na istoku Hrvatske je grad s najduljim kontinuitetom života u Europi, a njegova ljepota ostavlja bez daha

Vinkovci - najstariji grad u Europi
Foto: Zdravko T. /Shutterstock
piše Putni Kofer

Zlatna, zelena, plodna i moćna regija koja očarava svojim gostoprimstvom i toplinom. Tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati bajkovita Slavonija. Tamo se obitelji još uvijek druže za stolom, nazdravljaju na svakom druženju domaćom rakijom, susjedi se časte u svakoj prigodi, vrijeme ima drugačiju dimenziju pa bi vam se moglo učiniti da sporije teče… Bogata prošlost izvire iz svakog kamena i spomenika, spokoj i mir vladaju zrakom, a stari običaji podsjećaju na vremena naših roditelja, djedova, baka i sugrađana koji su ovdje živjeli prije nekoliko tisuća godina. Zaputili smo se u Vinkovce, grad s najduljim kontinuitetom života u Europi, arheološki eldorado i mjesto rođenja čuvenih rimskih careva Valentinijana i Valensa. Iako vrijeme odmiče, ljubav i toplina ovoga grada ne prestaje. Dapače, ona je sve veća i jača!

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

BOGATA PROŠLOST KOJA NIKOGA NE OSTAVLJA RAVNODUŠNIM: VINKOVCI SU JEDINI GRAD U HRVATSKOJ U KOJEM SU ROĐENA ČAK DVA RIMSKA CARA

„Kad poželiš se ravnice, dođi u Vinkovce!” Ovaj opjevani grad na istoku Hrvatske slika je prave Slavonije koju zaista treba doživjeti svim osjetilima. Na svakom koraku vidljivi su impresivni tragovi njegove višetisućljetne prošlosti koja pruža svakom posjetitelju poseban doživljaj. Kada govore o svome gradu, stanovništvo uvijek s ponosom ističe da se radi o jednom od najstarijih naselja u Europi, kako se ovdje život kontinuirano odvija više od 8000 godina te da su Vinkovci jedini grad u Hrvatskoj u kojem su rođena čak dva rimska cara.

O bogatoj povijesti svjedoče brojni arheološki nalazi, a najvjerniji prikaz zasigurno je drevna posuda poznatija kao Orion – najstariji indoeuropski kalendar koji je pronađen upravo u Vinkovcima. Nastao 2600 godina prije Krista, Orion se danas čuva u najljepšem baroknom spomeniku u Slavoniji, čuvaru višetisućljetne kulture življenja na ovim prostorima – Gradskom muzeju Vinkovci kojeg obožavaju svi ljubitelji povijesti i kulture. Svojim posjetiteljima omogućuje posjet u pratnji kućnih ljubimaca zbog čega je jedinstven takav u Hrvatskoj, a u njemu ćete saznati sve o periodu vučedolske i sopotske kulture pa sve do Domovinskog rata.

U sklopu Muzeja nalazi se i Gradska kavana u kojoj možete popiti kavicu s poznatim hrvatskim i vinkovačkim književnikom Ivanom Kozarcem, a zatim posjetiti njegovu rodnu kuću u jednoj od malobrojnih preostalih šokačkih ulica u gradu. Njezina je replika smještena uz Bosut i izvana izgleda kao originalna, a u njoj se nalazi namještaj star 150 godina iz Kozarčeve mladosti. Strastveni Kozarac nije bio tipičan pjesnik svoga doba, pisao je pučkim jezikom, a njegova djela najbolje dočaravaju život Šokadije i ljubav prema rodnoj Slavoniji.

Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo "etičnu" kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

PROŠETAJTE VINKOVAČKIM ULICAMA I UPOZNAJTE PREKRASNU BAROKNU JEZGRU GRADA

Život se u Vinkovcima ipak malo razlikuje od života u velikim gradovima, a već na prvom koraku susrest ćete tople Slavonce koji kažu da svoj gradić ne bi mijenjali ni za što na svijetu. Uz laganu šetnju lako je osjetiti čari malenog mjestašca u kojem vlada poseban mir i spokoj u zraku. Obilazak započnite od mjesta pronalaska Oriona, preko rimskih termi te srednjovjekovnog centra grada na kojemu se nalaze ostaci crkvice sv. Ilije, do baroknoga središta kojega krune zgrada Gimnazije, crkva sv. Euzebija i Poliona, park i zgrada Brodske imovne općine.

Koračajući ulicama vrlo brzo ćete shvatiti koja je povijesna ličnost posebno važna za Vinkovčane – ban Josip Šokčević čije ime nosi i glavni gradski trg. “Dao Bog dao Šokčeviću bane, da nam sreća sad po Tebi svane, zdravo bane, zdravo diko naša, u Tebi je prava nada naša“, tim riječima su mu tepali sugrađani tijekom brojnih putovanja Hrvatskom, a njegove posmrtne ostatke danas možete pronaći u kapelici sv. Marije Magdalene na vinkovačkom groblju.

ČUVARI TRADICIJE: VINKOVAČKE JESENI I RIMSKI DANI SU MANIFESTACIJE KOJE ĆE VAS PODSJETITI NA NEKA PROŠLA, MINULA VREMENA

Tradicije naših predaka i stari običaji oduvijek su izazivali emocije divljenja među posjetiteljima. Nerijetko nas podsjećaju da je život jedno veliko putovanje, a čovjek od rođenja pa sve do smrti samo putnik koji je na putu između dvaju svjetova od kojih je prvi prolazan, a drugi vječan. Upravo ti slavonski običaji, gostoljubivost i srdačnost stanovnika, pjesma, tamburica, rakija i kulen dio su kulturnog naslijeđa Slavonije i Šokadije pa se u svako godišnje doba u ovom lijepom gradiću može pronaći nešto za svoju dušu.

Vinkovci su grad čuvar tradicije, najpoznatiji po „Vinkovačkim jesenima“, manifestaciji koja pokazuje i čuva bogatstvo narodnih običaja, pjesama, plesa, ali i dobre rakije i bogate trpeze, a svake se godine održavaju trećeg vikenda u rujnu. Na jesenima sudjeluju folklorne skupine iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta, a poseban je doživljaj sudjelovati na događaju koji na najbolji mogući način dočarava izvorni govor, ljepotu narodnih nošnji i nekadašnjeg života u Slavoniji. Uz brojna tradicionalna događanja, ne nedostaje i drugih priredbi kulturnog, gospodarskog i športskog karaktera.

Manifestacija „Rimski dani“ održava se u lipnju, a ovim povijesnim, turističkim i edukativnim događajem želi se afirmirati rimsko razdoblje u kojemu su Vinkovci, Colonia Aurelia Cibalae, bili vrlo značajno naselje te se želi pokazati koliko je Rim imao utjecaj na područje grada, način života i vjerovanja. U bogatom programu svatko može pronaći nešto za sebe pa tako posjetitelji mogu kupiti rimske igračke, pohađati neku od radionica na kojima će naučiti pisati na rimskim tabletima, natjecati se u rimskim igrama i kušati jela pripremljena po rimskoj recepturi.

Dobro došli u Vinkovce, grad s najduljim kontinuitetom života na Starom kontinentu koji će vas natjerati da se zaljubite na prvi pogled!

PODIJELI ČLANAK