Sunčani biser Hercegovine: Mostar je grad koji osvaja na prvi pogled, evo što sve u njemu vidjeti

Sunčani biser Hercegovine: Mostar je grad koji osvaja na prvi pogled, evo što sve u njemu vidjeti
piše Putni Kofer

Najveći grad u Hercegovini i peti najveći u BiH, Mostar je jedna od najposjećenijih destinacija ove zemlje, a omiljeno je odredište i brojnim turistima koji u njega dolaze s hrvatske obale. Jedno je sigurno, gotovo svi koji ga posjete, iz njega odlaze zaljubljeni u njegovu arhitekturu, opuštenost, nenametljivi šarm i bogatu prošlost kojom se ponosi. Smješten u dolini između brda Hum i u podnožju planine Velež, Mostar je i jedan od najtoplijih gradova u ovom kraju, s temperaturama koje ljeti dosežu i 40 stupnjeva, pa su proljeće i jesen idealno vrijeme za posjet ovom prekrasnom gradu. A što raditi u njemu? Sve! Šetati njegovim uličicama, upijati boje i mirise, diviti se arhitekturi… U nastavku saznajte što sve morate posjetiti u Mostaru, sunčanom biseru Hercegovine koji osvaja na prvu!

Do jedne od najljepših i najlakših staza na Sljemenu možete stići i tramvajem, duga je, ali strmih uspona gotovo da nema

ŠTO POSJETITI U MOSTARU? ŠETNJU ZAPOČNITE OD STAROG MOSTA, SIMBOLA GRADA I MOTIV RAZGLEDNICE

Simbol grada, motiv razglednica i nezaobilazno mjesto svakog obilaska je predivan Stari most na rijeci Neretvi, po mnogočemu jedinstven. Sam grad je dobio ime po “mostarima”, čuvarima mostova, tako da su mostovi oduvijek važan dio njegova identiteta. U vrijeme rata 1993. srušen je originalni most izgrađen 1566. po nalogu sultana Sulejmana, a obnovljen je 2004. pri čemu je većinom korišten originalni kamen izvađen s dna rijeke. Nakon obnove, došao je pod zaštitu UNESCO-a.

Ova prekrasna kamena građevina duga je 28,7 metara i široka 4 metra, s lukom od 21 metra, a kad se promatra s odrazom u Neretvi izgleda kao krug koji simbolizira život. Uz njegovu gradnju i povijest vežu se brojne legende, poput one da je projektant Hajrudin pobjegao netom prije dovršetka jer je sultan zaprijetio da će ga ubiti ako se most uruši.

Danas most povezuje istočni i zapadni dio grada, a osim njega atrakcija su i skokovi koji se kao službeno natjecanje odvijaju svakog ljeta. Lokalni momci naprave legendarnu “lastu” kad prikupe dovoljno novca od znatiželjnih turista.

Za skupljanje kestena u šumama morate imati posebnu dozvolu! Evo kako ju izvaditi, koliko košta i što sve uključuje

KULE KAO MOĆNE ČUVARICE I MUZEJ STAROG MOSTA

Na obje strane mosta smjestile su se dvije impozantne kule koje kao da bdiju nad onom neprocjenjivom građevinom. Na zapadnoj strani nalazi se kula Halebija, u kojoj je nekad bio zatvor, a korištena je i kao promatračnica. Na istočnoj je strani kula Tara, u kojoj se u vrijeme Osmanskog carstva čuvala municija, a danas se u njoj nalazi Muzej Starom mosta.

Na lijevoj obali Neretve nalazi se još i kula Herceguša, sagrađena u 15. stoljeću. U Muzeju smještenom u Tari možete saznati sve o povijesti Starog mosta i doznati kako se mijenjao kroz vrijeme, ali naučiti i o teškoj sudbini koja ga je zadesila tijekom rata devedesetih.

KRIVA ĆUPRIJA: GENERALNA PROBA ZA GLAVNI MOST

Nedaleko od Starog mosta smjestio se vrlo slični, ali manji kameni most – Kriva ćuprija. Izgrađena je 1558. na rječici Radobolji i smatra se da je bila probni most prije gradnje Starog. Originalni most stradao je u poplavi 2001. godine, no kasnije je na inicijativu UNESCO-a obnovljen.

KUJUNDŽILUK: ŠARENA ULICA IDEALNA ZA SHOPPING

Na istočnoj strani Starog mosta smjestila se možda i najživopisnija uličica u gradu: Kujundžiluk. Stara cesta s kamenjem iz 16. stoljeća dom je brojnim suvenirnicama, zanatskim radnjama i idealno je mjesto za kupovinu suvenira, od malih džezvica do šarenih privjesaka, marama i nakita.

Ovaj je dio grada oduvijek bio mjesto za obrtnike i trgovce, nekad je uz Neretvu bilo poredano 500 zanatskih radionica, a duh starih vremena još uvijek se osjeća u zraku kad prolazite uz današnje radnje. Ovdje možete naći i terase s najljepšim pogledom na Stari most, a ako budete imali sreće, možda iz prvog reda ugledate nekoga tko s njega izvodi atraktivan skok.

DŽAMIJE I MINARETI DOMINIRAJU VIZUROM ISTOČNOG DIJELA GRADA

Nedaleko od Starog mosta smjestila se Koski Mehmed pašina džamija iz 1617. godine, minaret i kupola su oštećeni u ratu, ali danas su obnovljeni i s minareta se pruža prekrasan pogled na Stari most. Ako se odlučite na penjanje do vrha, imajte na umu da se ulaz plaća, a za spektakularan pogled morat ćete se popeti uz 90 stepenica u uskom stubištu.

U neposrednoj blizini nalazi se i Karađoz begova džamija, najveća očuvana u gradu koju je projektirao Sinan, najveći arhitekt tog vremena.

TABHANA: STARA KOŽARSKA RADNJA DANAS JE MJESTO ZA KAVU I RUČAK

Nalazi se nedaleko od Starog mosta i mjesto je na kojem je djelovalo jedno od najjačih zanatskih udruženja, ono kožarsko. Izgrađena je sredinom 16. stoljeća, a već od 17. stoljeća je služila za štavljenje kože. Danas se tu nalaze mostarski kafići i restorani smješteni u jedinstvenom povijesnom okruženju, s prekrasnim pogledom na most.

KAJTAZOVA KUĆA: KAKO SE OVDJE ŽIVJELO PRIJE 500 GODINA

Najstarija očuvana turska kuća u Mostaru izgrađena je 1520. godine i starija je čak i od Starog mosta. Nekad je bila veća, sastojala se od muškog i ženskog dijela kuće, a danas je sačuvan samo ženski. U njoj se mogu vidjeti brojni stari predmeti, njih na stotine, koji pokazuje kako se nekad živjelo na ovim prostorima.

ZVONIK MIRA I FRANJEVAČKI SAMOSTAN: USPON DO NAJLJEPŠEG POGLEDA NA GRAD

Jedan od prepoznatljivih simbola u vizuri grada je i Zvonik mira Franjevačkog samostana. Visok je 107,2 metara, moguće se popeti na vrh i uživati u nevjerojatnom pogledu na cijeli grad iz ptičje perspektive. Lift vodi do drugog kata, odakle treba nastaviti stepenicama do vrha, gdje je zvonik ostakljen i možete uživati o neometanom panoramskom pogledu na sve strane svijeta.

SKY WALK: NEZABORAVAN POGLED ZA ONE HRABRIJE

U sklopu sportsko-avanturističkog parka Fortica nedavno je otvorena nova mostarska atrakcija: skywalk ili nebeska šetnica. Visoka je 15, a duga 35 metara i s nje se pruža nevjerojatan pogled ne samo na grad, već i na cijelu okolicu. Ako se bojite visine, pazite samo da ne gledate pod noge jer bi vam se kroz stakleni pod visina od 15 metara mogla učiniti i puno višom.

SPOJ NOVOG I STAROG: OD SAHAT KULE DO BRUCE LEEJA

Želite još? Sve što smo nabrojali nije ni približno sve što ovaj nevjerojatan grad nudi. Ne propustite ni Sahat kulu, sagrađenu 1630. godine, jednu od 21 koliko ih je nekad postojalo u gradu, a glavna im je zadaća bila pokazivati vrijeme u doba kad su džepni i ručni satovi bili luksuz. U parku Zrinjevac 2005. godine postavljen je spomenik Bruce Leeju, kao simbol solidarnosti u etnički podijeljenom gradu. Visok je 172 centimetra i obavezan je motiv za vaše fotografije iz Mostara.

U zapadnom dijelu grada na Španskom trgu svakako pogledajte i zgradu  Gimnazije Aleksa Šantića, koju lokalci zovu “stara gimnazija”.  Osnovana je 1893. godine, a njezina je arhitektura zanimljivi pseudomaurski stil kakav se može vidjeti i u Sarajevu. Uz sve navedeno, ne zaboravite da je Mostar grad fantastične hrane, uživajte u bosanskohercegovačkim specijalitetima, popijte tursku kavu s rahatlukom i udišite atmosferu ovog grada punim plućima.

Neotkrivena blaga Bosne i Hercegovine: upoznajte najljepše prirodne oaze u kojima ćete pronaći svoj mir

Putni Kofer će vas kroz ovaj tekst poslati na izlet u sedam iznimno raznolikih i zanimljivih atrakcija u koje ćete se zaljubiti na prvi pogled. Upoznajte skrivene prirodne ljepote Bosne i Hercegovine.

PODIJELI ČLANAK