'Tekući pilav'
Hrana i piće
Nema ćeifa bez domaće kave. Ova šarmantna mjesta u Mostaru ne smijete zaobići
Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svjetlost. To znam iz iskustva – pisao je veliki Ivo Andrić. A ta svjetlost u Mostaru neku posebnu čar ima na proljeće. Sunce obasjava prve behare, ulice su žive i na terasama kafića traži se stolica više. Svi su vani, u svako doba dana, a pravog ćeifa (gušta) nema bez jednog poznatog turskog napitka koji se u Bosni i Hercegovini, naime, priprema i poslužuje na jedinstven način. Ona se zove kava, bosanska kava. Kuha se u džezvi, bakrenoj posudi šireg dna koje se naglo sužava prema vrhu. A u čemu je tajna? Pa, krenimo redom.
Prvo u posudu (ili ibrik) stavite vodu da prokuha, a u džezvu sipate onoliko kave za koliko šalica (točnije, fildžana) pripremate. Pravilo je jedna žlica za jedan fildžan. Potom kavu zalijete proključalom vodom, ali ne do samoga vrha džezve. Sve to dobro promiješate, pa džezvu vratite na vatru da se kava “digne”, ali da ne prekipi. Pustite nekoliko sekundi da se sve slegne i da se na površini formira pjena, odnosno, kajmak.
Prije samog sipanja kave u fildžane, u svaki stavite malo kajmaka. Bez toga, ništa (ne riskirajte da pravite ponovno). A da doživljaj bude potpun, sve morate i poslužiti kako treba: na tacnu ide džezva, fildžan, čaša vode i šećerluk, odnosno posuda sa šećerom i rahat lokum. U nastavku donosimo idealna mjesta u Mostaru na kojima možete popiti pravu domaću kavu, a usput i uživati u predivnom pogledu.
CAFÉ DE ALMA
U Ulici Rade Bitange, u starom dijelu grada, nalazi se Café de Alma, pravi mali raj za sve ljubitelje ovog napitka. To nije samo kafić, nego i pržionica kave. Riječ je o obiteljskom biznisu koji i dalje njeguje dobri stari zanat i oduševljava ne samo strane, nego i domaće goste. Tamo možete sjesti i ćeifiti uz tradicionalnu kavu, a možete i kupiti svježe pečena zrna, pa i cijeli pribor, ako isti ambijent želite napraviti i doma.
BIJELI BAR
Bijeli Bar je jedna od najprepoznatljivijih lokacija u gradu na kojoj ćete napraviti najljepše fotografije s pogledom na Stari most. Nalazi se u Ulici maršala Tita, a terasa je omeđena šarenim fasadama i lončanicama cvijeća koje upotpunjuju vaš ćeif dok ispijate domaću kavu na proljetnom suncu. Kako bi se dolje reklo, laganica stanje uma. A najsretniji, s ove terase imaju i idealan kadar ako ulove lokalce koji skaču sa Starog mosta.
ŠEĆERLOOK
Bilo da ste na kratkoj pauzi, druženju poslije posla ili večernjem izlasku, Šećerlook je prava mala oaza koju ne smijete zaobići. Terasa s još jednim impresivnim pogledom na Stari most, na meniju uvijek ima nezaobilaznu tradicionalnu kavu, ali i bogatu ponudu slastica među kojima je i kultna baklava. Nalazi se na adresi Mala tepa b.b. i samo vas čeka da ćeifite.
ŠADRVAN
Na glavnom sokaku, pored Starog mosta, niz kaldrmu se spustite do mjesta gdje se serviraju jela po starim receptima i toče vina s hercegovačkih vinograda. Ljetna bašta uz hladnu Neretvu idealna je za mostarske vrućine, a fildžan domaće kave poslije gurmanskog jela tamo je praktički nepisano pravilo.
VRELO
U jednom malom čarobnom mjestu, tek 12 kilometara udaljenom od Mostara, krije se najveći krški izvor u Europi i čuvena derviška tekija. To mjesto zove se Blagaj. Tamo možete obići prapovijesno nalazište Zelenu pećinu, utvrdu iz 15. stoljeća te brojne građevine koje su proglašene nacionalnim spomenicima BiH. Osim povijesnih i prirodnih ljepota, turisti tamo uživaju i u odličnoj gastro ponudi. Izvor rijeke Bune idealno je mjesto za uzgoj svjetski poznate pastrve koja se, među ostalim, poslužuje i u restoranu Vrelo. Čak i ako niste gladni, možete uživati samo u fildžanu kave na jedinstvenoj terasi s pogledom na izvor rijeke u stijeni. Ugodan vam ćeif.