Europski Jeruzalem: grad na obali Miljacke ima „ono nešto posebno“, evo što sve posjetiti i doživjeti u Sarajevu

Europski Jeruzalem: grad na obali Miljacke ima „ono nešto posebno“, evo što sve posjetiti i doživjeti u Sarajevu
piše Putni Kofer

Višestoljetna multikulturalnost dovela je do stvaranje jedinstvene, bogate i očaravajuće sarajevske kulturne mješavine, koja poput moćnog magneta privlači posjetitelje sa svih strana svijeta. Stoga i ne čudi što Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, s otprilike 275.000 stanovnika, zovu europskim Jeruzalemom. Grad je uistinu velik, no većina atrakcija nalazi se u centru, starom gradu i oko rijeke Miljacke, pa ih možete obići pješke. Za lakše snalaženje skinite besplatnu aplikaciju Guide2Sarajevo koja nudi elektronsku mapu grada, navigaciju i čak 67 audio vodiča za top znamenitosti, a sve to bez internetske veze. Tu ćete naći preporuke za izlete, restorane, dežurne ljekarne… A za klasičare koji mapu i turističke brošure preferiraju u printanom obliku, Turistički informativni centar nalazi se u blizini glavnog trga na Baščaršiji. A baš tamo je i najbolje mjesto za započeti obilazak grada, koji, kako kažu, ima ono nešto baš posebno… Evo što sve morate posjetiti u Sarajevu!

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

ZA POČETAK I KRAJ – BAŠČARŠIJA, DUŠA SARAJEVA

Baščaršija je stari dio Sarajeva, koji je u osmansko doba bio žila-kucavica grada – njegovo glavno trgovačko središte i epicentar svih bitnijih društvenih događanja. Na Baščaršiji se nalaze i dva preostala sarajevska natkrivena bazara – Gazi Husrev-begov i Brusa bezistan te trgovine čuvenih sarajevskih zanatlija, Morića i Kolobara han… Najznačajnije građevine su drvena fontana Sebilj, te Baščaršijska i Gazi Husrev-begova džamija, medresa i biblioteka, Sahat kula…

Baščaršija je i gastronomsko središte Sarajeva i upravo ćete tamo pronaći najpoznatije sarajevske aščinice, buregdžinice, ćevabdžinice… Popiti domaću kavu iz fildžana s rahatlukom pri pogledu na Sebilj je nešto što ne smijete preskočiti, a čuveni su i ćevapi kod Želje ili u Mrkvi.

SAHAT KULA ILI JEDINI JAVNI LUNARNI SAT NA SVIJETU

U blizini Gazi Husrev begove džamije primijetit ćete kulu visoku tridesetak metara. Sahat kula oduvijek je pokazivala vrijeme namaza (molitve). Pretpostavlja se da je sarajevska sahat kula izgrađena u 16. vijeku, kada je građena i Gazi Husrev begova džamija.

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

No, ova je sahat kula drugačija jer ima jedini javni sat na svijetu koji mjeri vrijeme lunarno, odnosno prema mjesecu. Po lunarnom vremenu sat na kuli pokazuje 12 sati u trenutku astronomskog zalaska sunca. Dvanaest sati pokazuje i kada sunce izađe u ranu zoru. Kako se dužina dana svakodnevno mijenja, satni mehanizam je potrebno stalno podešavati.  Mehanizam je nabavljen u Londonu, a samo dva takva su u svijetu: u Big Benu u Londonu i Sahat kuli u Sarajevu.

UPOZNAJTE VIJEĆNICU – SVJETSKI SIMBOL SUSRETA CIVILIZACIJA

Jedna od najljepših i najzanimljivijih zgrada izgrađenih tijekom austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine jest zgrada sarajevske Vijećnice, koja nije samo arhitektonsko remek-djelo, već i svjedok povijesne drame koja se u Sarajevu odvijala od kraja 19. do početka 21. stoljeća. Atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda izvršen je 1914. godine, upravo nakon njegove posjete gradskoj vijećnici.

Tijekom posljednjeg rata, u kolovozu 1992. godine, Vijećnica je zapaljena. Izgorjelo je gotovo 90 posto bibliotekarskog fonda, a sama zgrada je postala simbol opsade i tragedije Sarajeva. Tri zaposlenice koje su tijekom rata stanovale i radile u biblioteci, uspjele su spasiti manji dio knjiga. Obnova je počela 1996., a završena je 2014. Ulaz se naplaćuje 10 KM za odrasle osobe, odnosno 5 KM za učenike, studente i umirovljenike i svakako je treba posjetiti.

LATINSKA ĆUPRIJA NA OPJEVANOJ MILJACKI I ATENTAT KOJI JE PROMIJENIO POVIJEST

Ono što su Karlov most u Pragu i Lančani most u Budimpešti, to je u Sarajevu Latinska ćuprija. Most na opjevanoj Miljacki, koju je u legende vinuo Halid Bešlić, možda nema toliko impresivnu arhitekturu kao spomenuti mostovi, ali ima atraktivniju povijesnu priču. Latinska ćuprija je jedan od najstarijih mostova u Sarajevu. Znamenit je po činjenici što je upravo u njegovoj neposrednoj blizini Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

View this post on Instagram

A post shared by Tarik Rovčanin (@tarikrovcanin)

Sarajevski atentat bio je neposredni povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, jednog od najkrvavijih događaja u povijesti čovječanstva. Atentat se dogodio pokraj tadašnje Šilerove trgovine, zgrade u kojoj je danas smješten Muzej Sarajevo 1878. – 1918.

DŽEZVA ZA MAMU I OSTALI SUVENIRI ČEKAJU VAS U KAZANDŽILUKU

Miris bakra i zveket kazandžija dočekat će vas u kultnoj zanatskoj ulici – Kazandžiluku. Radovi domaćih majstora – džezve, Ibrici, fildžani, kazani, mlinovi – od kojih su neki istinska remek-djela – najbolji su suveniri koje sa sobom možete ponijeti iz Sarajeva. Prilikom kupovine pripazite da trgovina ima oznaku Sarajevo Original Quality koja je najbolja garancija autentičnosti i kvalitete zanatlija i njihovih proizvoda.

FERHADIJA, PROŠETAJTE KROZ POVIJEST SARAJEVA

Na potezu od Baščaršije pa sve do spomenika Vječna vatra proteže se, po mnogočemu posebno, najpoznatije sarajevsko šetalište Ferhadija. Šetajući Ferhadijom upoznat ćete sve o razvoju Sarajeva od 16. vijeka do današnjih dana. Vidjet ćete građevine iz turske ili austrougarske vladavine, pa sve do modernijih građevina, a sve to uz žamor uvijek živahne ulice, prepune turista i domaćih ljudi.

Na kratkoj udaljenosti uživajte u džamijama, pravoslavnom i katoličkom hramu, najstarijoj sinagogi u gradu… Za kraj se upoznajte s Vječnom vatrom kao spomenikom za sve stradale u borbi protiv fašizma. Ferhadija će ispuniti očekivanja i za one s najizbirljivijim nepcem. Neke od najboljih slastičarni, ćevabdžinica i buregdžinica se nalaze baš u ovoj ulici.

SARAJEVSKE RUŽE KAO SPOMEN NA UŽASE RATA

Sarajevske ruže su jedinstveni spomenici na opsadu glavnog grada BiH i stradanja Sarajlija tijekom jedne od najtragičnijih epizoda u historiji Sarajeva. Tijekom opsade Sarajeva, od 1992. do 1995. godine, na grad je palo na desetine tisuća granata, koje su ostavile duboko urezane tragove u tkivo grada.

Granate koje su eksplodirale prilikom udara u asfalt načinile su karakteristične tragove u obliku cvjetova. Ovi „cvjetovi“ su, u spomen na užase koje su Sarajlije preživjele tijekom najduže opsada jednog grada u modernoj povijesti, nakon rata ispunjeni crvenim voskom. Tako konzervirane tragove granata Sarajlije su prozvale Sarajevskim ružama.

HRAM MULTIKULTURALNOSTI I RAZLIČITIH RELIGIJA

Usprkos ratnom periodu tokom kojeg je ovaj grad prošao kroz pakao, Sarajevo je uspjelo sačuvati svoju multikulturalnost i njene najznačajnije simbole. Najimpresivnije džamije Sarajeva su svakako Gazi Husrev-begova džamija, Careva džamija (jedna od najstarijih džamija u BiH), Alipašina džamija, Baščaršijska džamija i Ferhadija. Većina džamija datira iz 15. i 16. vijeka.

Kada je riječ o katoličkim crkvama, najznačajnije su Katedrala Srca Isusova, Franjevačka crkva Sv. Ante Padovanskog i Crkva Sv. Josipa. Pravoslavne crkve koje treba posjetiti su Saborna Crkva rođenja Presvete Bogorodice i Crkva Svetih Arhanđela Mihaila i Gavrila iz 14. vijeka, poznata i kao Stara pravoslavna crkva. Najznačajniji židovski hram u Sarajevu je Aškenaška sinagoga (treća po veličini u Europi), koja spada u red najvećih europskih sinagoga.

Uglavnom je zaključana za posjete, a ako želite naučiti više o povijesti i kulturi Židova u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, posjetite Muzej Jevreja smješten u staroj sinagogi iz 16. vijeka, lociranoj na obodu Baščaršije. Svi religijski objekti su dostupni za posjetu, a ulaz je besplatan, a naravno, nužno je poštovati vrijeme molitve i kodeks oblačenja.

BIJELA I ŽUTA TABIJA ZA KAVU S NAJLJEPŠIM POGLEDOM

Bijela i žuta tabija predstavljaju utvrde na brdima iznad Sarajeva, s kojih se pruža odličan pogled na cijeli grad. Bijela tabija datira s kraja 14. i početka 15. vijeka, a kasnije je nadograđivana tijekom osmanskog i austrougarskog perioda. Žuta tabija je jedna od utvrda koje su činile obrambeni bedem oko starog grada Vratnika, a ime je dobila po boji kamena od kojeg je izrađena. Danas se unutar Žute tabije nalazi kafić s ljetnom baštom, odakle možete uživati u pogledu na Sarajevo. Tijekom Ramazana sa Žute tabije puca top, čime se označava vrijeme zalaska sunca i prekid cjelodnevnog posta.

NE ZABORAVIMO SREBRENICU I GALERIJA 11/07/95

Memorijalna galerija (muzej) osnovana je 2012. godine, kako bi sačuvala sjećanje na genocid u Srebrenici, gradu u istočnoj Bosni, gdje su u srpnju 1995. godine pogubljene 8.372 osobe. Kroz širok opseg multimedijalnih sadržaja (fotografije, mape, zvučni i video materijali) galerija kroz stalnu postavku nudi dokumentarnu kao i umjetničku interpretaciju događaja koji su se odigrali u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Pored stalne postavke, galerija s vremena na vrijeme ima i gostujuće izložbe koje prikazuju aktualne događaje u svijetu. Iskustvo posjete galeriji može biti dosta emotivno i potresno i moguće je da ostatak dana nećete biti u sjajnom raspoloženju.

LUDI NOĆNI ŽIVOT: OD ALTERNATIVE DO SEVDAHA

Bilo da preferirate opuštanje u dnevnoj atmosferi nekog kafea ili želite navečer posjetiti neku svirku uživo, otići na party i izmoriti se plešući do zore, u Sarajevu ćete pronaći mjesto po vašem ukusu. Kao i u mnogim drugim manjim europskim gradovima, noćni život u Sarajevu uglavnom je aktivan četvrtkom, petkom i subotom. Izlazak nedjeljom nije najbolja ideja jer cijeli grad spava. U Sarajevu se nalazi veliki broj pubova, barova i klubova u kojima svatko može pronaći nešto što mu odgovara.

Ako više volite alternativnu glazbu i atmosferu koja uključuje rock, jazz i blues, možete birati između Cafea Opera, Zlatne Ribice i City Puba. Za pravo balkansko otiđite u srce Baščaršije i posjetite Babilon, gdje možete uživati u Ex-Yu rock glazbi. Aquarius je popularno mjesto za zagrijavanje, a nalazi se na Grbavici. Ako želite možete posjetiti i neke od popularnih sarajevskih klubova. Cinemas Club Sloga, smješten na Mejtašima, prvi je gradski rock klub u kojem glazba ovisi o danu, a varira između rocka, jazza, bluesa i drugih vrsta glazbe. Možete očekivati i glazbu uživo.

 Jazz Club Monumentum također održava koncerte uživo. Nalazi se u starom gradu, a atmosfera je živahna i uzbudljiva. Oni koji više vole plesati uz izvrsne DJ-e, trebali bi posjetiti lounge bar Haciendu na Baščaršiji, dok kasino i klub Colosseum Club s vremena na vrijeme organizira pop koncerte po pristupačnim cijenama.

Senzibilitet Bosanaca i Hercegovaca iznjedrio je sevdalinku, pa posjetioci brojnih sarajevskih restorana danas imaju priliku svjedočiti nastupima interpretatora tradicionalnih pjesama i sevdalinki. U sevdahu možete uživati i bolje ga upoznati u Art kući sevdaha, muzeju posvećenom ovom žanru i njegovim interpretatorima, u okviru kojeg se nalazi i kafe.

PODIJELI ČLANAK