Što posjetiti u Zadru

Vodič kroz Zadar

Grad podno Velebita magično je privlačan turistima u svako godišnje doba, a posebno ljeti. Za Zadar je slavni redatelj Alfred Hitchcock rekao da je tamo doživio najljepši zalazak sunca, pa se smjestite na obalu ili neku terasu uz more i u smiraj dana provjerite je li bio u pravu. Kultura, povijest, priroda, plaže, ovaj grad i njegova okolica imaju to sve!
1

ŠTO POSJETITI U ZADRU? UPOZNAJ GRAD KROZ PRIČE OČUVANIH ZNAMENITOSTI

Na obali uz more postavljene su dvije atrakcije koje oduševljavaju turiste iz cijelog svijeta. Morske orgulje jedinstven su projekt, niz stepenica koje se protežu duž sedamdesetak metara obale, ispod kojih su ugrađene cijevi na koje su postavljeni labiumi, odnosno zviždaljke koje sviraju sedam akorda. No ne morate razumjeti tu složenu fiziku iza ovog fenomena, jednostavno sjednite na obalu i uživajte u zvukovima koje stvara more.

Nekoliko koraka dalje, nalazi se instalacija Pozdrav suncu. Riječ je o solarnoj ploči u obliku kruga koja preko dana upija sunčevu svjetlost, a navečer radi nevjerojatne svjetlosne efekte.

Prošetajte Kalelargom, opjevanom najpoznatijom ulicom u gradu koja vodi do Foruma. Forum je smješten ispod temelja crkve sv. Donata, a potječe još iz 1. stoljeća prije Krista. Uz Forum, iz rimskog doba su sačuvani i ostaci Gradskih zidina. Iz tog doba datiraju Kopnena vrata Michelea Sanmichelija iz 1543. te Morska vrata iz 1973. godine.

2

CRKVA SV. DONATA I KATEDRALA SV. STOŠIJE

Crkva sv. Donata najprepoznatljivija je razglednica iz Zadra, ujedno i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog srednjeg vijeka, potječe iz 9. stoljeća, a ima vrlo zanimljiv, valjkasti oblik te je 27 metara visoka i 22 metara široka. Obavezno posjetite i katedralu sv. Stošije zanimljive arhitekture s prekrasnim zvonikom koji dominira gradom.

3

PROŠETAJTE BROJNIM TRGOVIMA I KAMENIM ULIČICAMA

Zadar je poput muzeja na otvorenomu, u svakoj ćete uličici i trgu pronaći dio bogate povijesti. Njegove su gradske zidine pod zaštitom UNESCO-a, stoljećima su branile grad od osvajača, a danas su omiljeno šetalište. Na svakom ćete koraku naići na šarmantne crkve, a svaki trg ima neku svoju priču. Narodni trg središte je javnog života već 500 godina, dok je Trg Petra Zoranića, posvećen slavnom zadarskom renesansnom piscu, suvremeni centar svih zabavnih zbivanja u Zadru. Uz njega se nalazi Trg pet bunara s Kapetanovom kulom, sagrađenom u 16. stoljeću. Najstarije okupljalište Zadrana bio je rimski Forum na kojemu se upijaju jutarnje i dnevne senzacije, ljetna toplina ili suncem okupani ambijent drevnog Zadra.

4

ZADAR JE GRAD ŽIVE KULTURE

Zadar je grad žive kulture, s brojnim muzejima i muzejskim postavima, predstavama, koncertima… Kneževa palača, Muzej grada Zadra, Riznica sv. Frane, Muzej antičkog stakla, samo su neki od postava koje morate vidjeti, a dolazite li s mališanima ne propustite zadarsku ispostavu poznatog Muzeja iluzija.

5

ZADARSKA TRŽNICA

Zadarska tržnica, smještena u ulici Pod bedemom, jedno je od najživopisnijih mjesta u gradu i svakako ju posjetite u jutarnjim satima kako bi doživjeli svakodnevni život stanovnika ovog grada i uživali u pogledu na svježe voće i povrće, ribu koja je netom uhvaćena u moru, vrevi, nadglasavanju i srdačnim pozdravima.

6

BARKAJOLI PREVOZE PUTNIKE I TURISTE NJEGUJUĆI TRADICIJU

Jedna od jedinstvenih tradicija u gradu su barkajoli, koji prevoze putnike do poluotoka već stotinama godina. Duga tradicija živi i danas jer brojni turisti nakon šetnje bedemima i starim gradom kao najbrži način povratka u grad biraju upravo barkajole, koji voze po svim vremenskim uvjetima i tradiciju prenose s koljena na koljeno, iz generacije na generaciju.

7

KRATKI IZLET U OKOLICI ZADRA

Na zadarskom području nalaze se čak tri parka prirode – Telašćica, Vransko jezero i Velebit, te dva nacionalna parka – NP Kornati i NP Paklenica. Svi parkovi se nalaze na manje od sat vremena vožnje od Zadra, a preporuka je, ako ste u mogućnosti, da ih posjetite sve. Kornatski arhipelag najbolje je upoznati brodom, dok u ostale parkove možete doći automobilom i posjetiti ih pješice.

8

UŽIVAJTE U AUTENTIČNOJ DALMATINSKOJ HRANI

Nemoguće je uistinu upoznati bilo koji mediteranski grad bez da se prepustite njegovoj kuhinji, mirisima i okusima. U Zadru to neće biti nikakav problem. Restoran Pet bunara na istoimenom trgu nacionalni je brend, restorani Foša i Kornat redovito dobivaju nacionalna priznanja, restoran Kaštel osim hranom oduševit će vas i nevjerojatnim pogledom s terase, a ako ste se poželjeli talijanske kuhinje, nećete pogriješiti odaberete li trattoriju Bruschetta.


PODIJELI: