Izleti iz Zadra: od rustikalnog zaleđa i čarobne prirode do otoka koji čuvaju dalmatinsku tradiciju

Jednodnevni izleti u okolici Zadra
Foto: Iva Rogić /PP Vransko jezero
piše Putni Kofer

Biser srednjeg Jadrana, Zadar, poznat je po prekrasnoj arhitekturi, slavnoj Kalelargi, crkvi svetog Donata, trgu Pet bunara, Morskim orguljama i Pozdravu suncu… Bez sumnje, ovaj je grad idealno odredište za odmor u Hrvatskoj, ali iz njega možete i na niz zabavnih jednodnevnih izleta i tako produžiti svoj odmor i ispuniti ga aktivnostima. Iz Zadra začas dolazite do više nacionalnih parkova i parkova prirode, prekrasnih otoka, a možete istražiti i njegovo ruralno zaleđe. Ako vam je potreban odlazak u prirodu i odmak od svakodnevice, evo koji su izleti u okolici Zadra idealni za cijelu obitelj!

VRANSKO JEZERO: CARSTVO ZELENILA, PTICA I RIBA

Park prirode Vransko jezero od Zadra je udaljeno oko 40 kilometara, a u njemu je smješteno najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Park je zaštićeni ornitološki rezervat jer je u tom močvarnom sustavu, neobičnom spoju kopna i vode, svoj dom našlo na stotine ptica, ali i drugih biljnih i životinjskih vrsta.

Park možete obići pješke ili na biciklu, a posebno su zanimljive uređene poučne staze na kojima ćete uz šetnju naučiti nešto o ovom mjestu. Krenite poučnom stazom “Ptice Vranskog jezera”, uputite se onom do vidikovca Kamenjak, otkrijte nešto novo na poučnoj stazi o ribama… Posjet Vranskom jezeru bit će vrijeme za uživanje u prirodi, ali i opuštenu i zabavnu edukaciju!

Tajanstvena ljepotica: 5 genijalnih mjesta koja morate posjetiti u predivnoj Baranji

KANJON ZRMANJE: PUTOVIMA WINETTOA

Krška ljepotica Zrmanja duga je gotovo sedamdeset kilometara i prolazi kroz čak šest kanjona na svom putu do Jadranskog mora. Od Zadra se uputite prema Maslenici, odakle su tijekom sezone redovito organizirane ture brodom po rijeci. Zadnjih desetak kilometara toka Zrmanje, do njezina ušća u Novigradsko mora, zaštićeno je kao značajni krajobraz. Uživajte u pogledu na okolne stijene, smaragdnozelenu boju rijeke, brzace… Ovu je ljepotu prepoznala i filmska industrija pa je tako ovdje sniman film o Winettou.

MUŠKOVCI I BERBEROV BUK: HEDONIZAM NA OBALI RIJEKE

Za još uživanja u prekrasnoj Zrmanji uputite se u mjesto Muškovci, u neposrednoj blizini Obrovca, gdje su odmah na rijeci uređeni ugostiteljski objekti, a ljeti je moguće kupanje i uživanje u vodenim sportovima kao što su vožnja kajakom i kanuom. Tu se nalazi i Berberov buk, slap dugačak 200 metara, jedan od najljepših bisera cijelog toka Zrmanje.

Odmor u krošnjama: ovo su najljepše kućice na drvetu u Hrvatskoj

KUDIN MOST: PRIČA O LUDOJ LJUBAVI

Na rijeci Krupi, oko sat vremena vožnje od Zadra, smjestilo se jedno od najljepših mjesta za izlete u ovom kraju Hrvatske. Nedaleko od mjesta Golubići u okolici Obrovca nalazi se most čija ljepota očarava jednako kao i priča o njegovu nastanku. Legenda kaže kako je mladić Kude, mlinar u mlinu na Krupi, na drugoj strani rijeke ugledao djevojku Mandu u koju se odmah zaljubio. Da bi došao do nje morao je preskakati s kamena na kamen, ali Mandi baš nije išlo skakutanje po kamenju. Da bi mladi ljubavnici lakše došli jedno do drugoga, Kude je izgradio prekrasan kameni most koji se sastoji od 13 lukova i koji danas, nakon renovacije, ponosno stoji na prekrasnoj rijeci i privlači sve više izletnika i ljubitelja prirode.

NIN: GRADIĆ S TISUĆU PRIČA

Nedaleko od Zadra nalazi se najstariji hrvatski kraljevski grad, uzbudljive prošlosti i vibrantne sadašnjosti. Stara gradska jezgra Nina nalazi se na otočiću usred plitke lagune, a gradić okružuju prekrasne plaže i nalazišta ljekovitog blata. U Ninu se nalazi najmanja katedrala na svijetu, a jedan od najprepoznatljivijih motiva mjesta je krunidbena crkvica Svetog Nikole, koja se nalazi na brežuljku na ulazu u grad.

Rijeka ima savršen položaj za uzbudljive dnevne izlete: krenite u brda, na otoke i istražujte povijesne utvrde

Kamene uličice pune su arhitektonski zanimljivih građevina. Tu je i Grgur Ninski, manji od onoga u Splitu, ali njegov palac, kažu, također ispunjava želje onome tko ga dotakne. Ne propustite ni posjet Solani Nin i Muzeju soli koji na zanimljiv način predstavlja priču o dugoj tradiciji proizvodnje soli u ovom kraju.

UGLJAN I PAŠMAN: OTOCI MASLINA I PREKRASNIH PLAŽA

Točno preko puta Zadra nalazi se Preko, najveće mjesto na otoku Ugljanu. Dobra prometna povezanost iz luke Gaženica i kratko vrijeme vožnje čini ovaj otok idealnim izborom za jednodnevni izlet. Ugljan se naziva i otokom maslina, a izrazito je brdovit što ga čini omiljenim odredištem za ljubitelje aktivnog odmora.

Otoci Ugljan i Pašman povezani su mostom pa prilikom posjeta prvom svakako otiđite i do Pašmana i otkrijte prekrasne plaže, obiđite dva samostana, Franjevački i Benediktinski, prošetajte do prekrasnog vidikovca na vrhu Veliki Bokulj…

DUGI OTOK: RIBARSKA TRADICIJA I MOĆNA PRIRODA TELAŠĆICE

Do Dugog otoka vožnja je trajektom iz Zadra nešto duža, ali isplati se svake sekunde. Biser otoka je prekrasan Park prirode Telašćica, s impresivnim klifovima, odnosno okomitim stijenama koje izviru iz mora, tu je i slano jezero Mir, brojne šetnice… Na sjeverozapadnoj obali otoka nalazi se Sakarun, jedna od najpoznatijih i najljepših plaža u Hrvatskoj, a u uvali Čuna smjestio se Veli rat i slavni svjetionik Punta Bjanka, najveća lanterna na Jadranu visoka 42 metra. Najveće mjesto na otoku, Sali, tipičan je dalmatinski gradić tople atmosfere, kamenih uličica i duge ribarske tradicije, kao i tradicije proizvodnje maslinovih ulja.

Što posjetiti u Zadru? Istražite grad kroz priče očuvanih znamenitosti

Grad podno Velebita magično je privlačan turistima u svako godišnje doba, a posebno ljeti. Za Zadar je slavni redatelj Alfred Hitchcock rekao da je tamo doživio najljepši zalazak sunca pa se smjestite na obalu ili neku terasu uz more i u smiraj dana provjerite je li bio u pravu. Kultura, povijest, priroda, plaže, ovaj grad i njegova okolica imaju to sve! Putni Kofer donosi vodič koji će vam odgovoriti na pitanje što sve posjetiti u Zadru, jednom od najljepših gradova na Mediteranu.

– – – 

Potražite inspiraciju za putovanje ili vikend izlet na našem Facebook profilu ili nas zapratite na Instagramu i Tik Toku.

PODIJELI: