Nadgledaju gradilišta, kritiziraju radnike i za to su plaćeni: kako su talijanski umirovljenici osvojili cijeli svijet

Znate li tko je Umarell? Upoznajte umirovljenike koji su osvoji cijeli svijet!
piše Putni Kofer

Sigurno ste barem jednom u životu vidjeli starijeg gospodina kako samo stoji ili šeta po ulici, sa sklopljenim rukama na leđima komentira vremenske uvjete, brzu vožnju ili radove na cesti. Slične scene vjerojatno postoje diljem svijeta, ali zahvaljujući talijanskim penzionerima ova je pojava dobila i svoje službeno ime – Umarell. Dijeleći neželjene savjete po ulicama, umirovljenici u Italiji postali su prava atrakcija, a po njima je nazvan trg, imaju mobilnu aplikaciju i svojom simpatičnošću osvojili su cijeli svijet!

UMARELLI –  MUŠKARCI U MIROVINI KOJI SVOJE VRIJEME KRATE NADGLEDANJEM GRAĐEVINSKIH RADOVA

Posljednjih nekoliko mjeseci medije su preplavile fotografije starijih ljudi koji stoje pokraj gradilišta u Italiji i komentiraju napredak radova. Riječ Umarell dolazi iz bolonjskog dijalekta, a odnosi se na muškarce u mirovini koji vrijeme krate nadgledanjem građevinskih radova te neželjenim savjetovanjem stručnjaka i radnika na terenu. Umarelle ćete pronaći svuda: na mjestima gdje se popravljaju gradski semafori, popločavaju ulice, proširuju javni parkovi, postavljaju temelji za izgradnju nove zgrade ili tornja… Ovaj kulturološki fenomen u Italiji već godinama nasmijava brojne prolaznike, a od 2020. godine službeno je uveden i u talijanski rječnik.

Ruke iza leđa, fokusiran pogled i kritike na račun radnika njihova su omiljena zanimacija. Prepoznali su to i brojni investitori te voditelji gradilišta pa su na nekim mjestima, ako nema čuvara, penzionerima davali honorare kako bi promatrali građevinske radove. Talijanski mediji prenijeli su informaciju kako je grad Riccona dodijelio čak 11 tisuća eura za plaću Umarellima koji su bili zaduženi za nadgledanje i brojanje kamiona koji su prevozili materijale. Sve je to izazvalo smijeh javnosti, no voditelji gradilišta su izjavili kako su na ovaj način spriječili malverzacije i krađe materijala na terenu.

Volite kulturu? Ovi gradovi proglašeni su najboljima u Europi za sve ljubitelje muzeja, povijesti i umjetnosti

KULTUROLOŠKI FENOMEN KOJI RAZVIJA OSJEĆAJ PRIPADNOSTI DRUŠTVENOJ ZAJEDNICI

U gradovima oko Bolonje građevinske firme sve češće na ogradama gradilišta ostavljaju prozore da Umarelle mogu promatrati radove, a ako je gradilište ograđeno, velika je vjerojatnost da će pronaći načina da zavire iza nje. O njima je pisao talijanski pisac Danilo Masotti prije 15-ak godina koji je ovaj fenomen prikazao kao pozitivnim jer starije stanovništvo razvija osjećaj pripadnosti društvenoj zajednici, osjećaju se korisnima i manje usamljenima.

Neka su mjesta uvela i nagrade za umirovljenike koji su dali izrazit doprinos nadgledanju građevinskih radova pa se tako “Umarell godine” dodjeljuje u talijanskom gradu San Lazzaro di Savena. Kako bi umirovljenici lakše pronašli atraktivne lokacije na nadzor, napravljena je i mobilna aplikacija pod nazivom “Umarells” koja omogućava svim korisnicima pronalazak otvorenih gradilišta u Italiji.

Dok je društvu njihova pojava izuzetno zanimljiva, mnogi radnici se žale da im smetaju bespotrebni savjeti i kritike. Ipak, u ovoj dirljivoj borbi da se osjete korisnim, Umarelli su uspjeli od dokolice razviti posao, osvojili su svijet te postali pravi kulturološki fenomen.

Dosta vam je svega i maštate o pustom otoku? Pronašli smo putovanje koje će vam promijeniti život

PODIJELI:

AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ