Najljepša mala mjesta u Italiji: u svakom se kamenu osjeti onaj pravi talijanski duh

Najljepši mali gradovi u Italiji
piše Putni Kofer

Većina turista u Italiji posjećuje slavne gradove poput Rima, Firence, Venecije, Milana, ali najljepša mjesta zapravo su slikovita mala sela i gradići u kojima duh Italije živi u svakom kamenu. Neka od njih su više, a druga manje poznata, no svima je zajedničko da nisu daleko od velikih gradova i lako ih uklopiti u raspored obilazaka kamo god se zaputili u Italiji. Od obalnih sela na Siciliji, do slikovitih gradića u srcu Toskane, ovo su mala talijanska mjesta koja morate posjetiti!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

PORTOFINO (LIGURIJA)

Obalni gradić sa samo nekoliko stotina stalnih stanovnika jedan od najljepših u koji možete uploviti brodom. Kamene uličice, dobri restorani i hoteli, a sve to uz atmosferu „malog mista“, Portofino je zasigurno jedan od bisera pokrajine Ligurija.

ALBEROBELLO (PUGLIA)

Jedna od prepoznatljivih motiva Alberobella, malog gradića u blizini Barija, su bijele kućice sa šiljastim krovovima koje neprestano izgledaju kao da su prekrivene slojem snijega. Ovo je mjesto toliko posebno da je uvršteno na popis UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

CEFALÙ (SICILIJA)

Udaljen tek sat vremena vožnje od Palerma, ovaj srednjovjekovni gradić je obavezna postaja ako se odlučite istražiti Siciliju. Lijep poput razglednice, tepaju mu mještani, a slažu se i brojni turisti, kao i filmska industrija koja ga je odabrala za kulisu nekoliko poznatih filmova. Prekrasna katedrala, šetnica uz more, nevjerojatan zalazak sunca, to su samo neki razlozi za posjet ovom mjestašcu s dušom.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

PIETRAPERTOSA (BASILICATA)

Ovaj gradić u pokrajini Basilicata izgleda potpuno nevjerojatno. Nastao je na samim padinama brda, na kojima su kuće kao nabacane na strminu. Ima tek nešto više od tisuću stanovnika, ali je pun ostataka građevina iz rimskog doba, a u njemu se nalazi i dvorac Saracen iz 9. stoljeća. Turisti ne propuštaju spustiti se zip lineom, koji je posebna atrakcija jer se iz zraka pruža jedinstven pogled na grad i okolicu.

View this post on Instagram

A post shared by Italy Traveling (@italy.traveling)

TAORMINA (SICILIJA)

Taormina ima sve, pogled na vulkan Etna na jednoj strani i pogled na more na drugoj. Ulice s uvijek živahnim kafićima, ali i ostatke antičkih građevina. Nije toliko malena, u njoj živi više od 10.000 stanovnika, ali toliko je posebna da ju posjetitelji Sicilije ne propuštaju!

VERNAZZA (LIGURIJA)

Pet sela, Cinque terre, poznati su talijanski nacionalni park, a Vernazza je po mnogima najljepše od njih. Svakako je najstrmije, duž ulica nalaze se slikovite kuće različitih boja, a gotovo u svakom trenutku može se vidjeti more. Put nizbrdo dovodi do male uvale koja je ujedno i jedino prirodno pristanište za brodove u Cinque Terre.

SAN GIMIGNANO

San Gimignano je jedan od najbolje očuvanih i najljepših srednjovjekovnih gradića u Italiji. Opasan zidinama s prekrasnim pejzažom od 14 tornjeva boje meda, ovaj toskanski dragulj ima puno toga za ponuditi ljubiteljima umjetnosti, kulture, putovanja, gastronomije… Zovu ga i Srednjovjekovni Manhattan, a zbog svoje ljepote i bogate povijesti cijeli je grad pod zaštitom UNESCO-a.

PODIJELI ČLANAK