Gastro čarolija istočne Hrvatske: upoznajte najukusnije tajne Baranje

Baranjska kuhinja - gastro čarolija istočne Hrvatske
piše Putni Kofer

Jedno je sigurno, u Baranji se uvijek i u svim prilikama dobro i obilno jelo. Mnogima je prva asocijacija na ovu hrvatsku regiju beskrajna ravnica, no imaju ondje što raditi i ljubitelji divne hrane. Na kuhinju ovog područja utjecali su mnogobrojni čimbenici kao što su burna prošlost, seobe i promjene vlasti, a u baranjsku gastronomiju utkana je baština turske (orijentalne), mađarske, germanske, slavenske i otomanske recepture. U brojnim jelima baranjske kuhinje osjeća se utjecaj povijesti, a danas ona odiše raznolikošću namirnica te je prepoznatljiva u svakom dijelu Hrvatske, ali i svijeta!

TRADICIONALNA GASTRONOMIJA I SPECIFIČNO PODNEBLJE

Nigdje nije tako istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda koji borave te koji su prošli kroz prostore Baranje kao na ovom prostoru. Tradicija i običaji opstali su dan danas, a ključni dokaz tome je bogata baranjska tradicionalna kuhinja. Postoje jela koja se u mnogim krajevima pripremaju poput fiš paprikaša, ali u Baranji zbog specifičnog podneblja se spravlja na tzv. „baranjski“ način pa i samo jelo ima drugačiji okus. U brojnim receptima paprika se jasno spominje kao jedan od glavnih sastojaka, a neke od delicija po kojima je Baranja prepoznatljiva su kulen, čvarci, fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu… Ne treba zaboraviti spomenuti i sjajne gastro manifestacije na kojima ćete uživati u nezaboravnim okusima Baranje: GatorFest – festival dobrog vina, Vinski maraton, Jesen u Baranji,  Čvarak fest / Zimski vašar i Proljetni vašar u Karancu.

MJESEC BARANJSKE KUHINJE: OVOG PROLJEĆA OTKRIJTE TAJNE PRIPREME AUTENTIČNIH JELA

Svako jelo ima zanimljivu povijesnu priču, a s vremenom su se sastojci i načini pripreme promijenili. No, ipak se očuvao onaj osnovni sastojak u svim jelima, a to je priprema hrane s ljubavlju. Sigurno se sad pitate kako se pripremaju poznate baranjske delikatese poput perkelta od soma, štuke u mundiru i graha u ćupu? Vrijeme je da posjetite čarobno malo mjesto Bilje koje se smjestilo tek nekoliko kilometara nakon što prijeđete Dravu kod Osijeka. Neka to bude uvod u otkrivanje baranjske gastronomske baštine i obilazak baranjskih restorana koji samo za vas pripremaju stara jela u novom ruhu.

Gdje provesti božićne praznike? Ova regija nudi za svakoga ponešto - od atraktivnih kuća za odmor do odlične gastronomske ponude

Od 10. travnja do 2. svibnja svaki vikend možete posjetiti seoska domaćinstva u kojima će vas domaćini podučiti tajnim vještinama pripreme autentičnih baranjskih jela. U Ritu, na Planini i u vinskom podrumu u ulozi chefova nastupat će jedan od najpoznatijih hrvatskih fotografa, posljednji baranjski gajdaš, najživopisniji baranjski vinar i drugi fantastični domaćini.

Nakon što probudite sva čula degustiranjem različitih vrsta domaćih delicija, uputite se na izlet u Kopački rit, najstarijei park prirode u Hrvatskoj gdje ćete uživati u netaknutoj prirodi te raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta. Kopački rit je idealno mjesto za odmor, rekreaciju, atrakciju i svjetski poznato mjesto za promatranje ptica. Uživajte u brojnim programima, vožnji kanuima, fotosafariju, napuniti se dobrom energijom i vibrom u ovom predivnom okruženju.

Sve detalje pratite na Facebook stranici Turističke zajednice Općine Bilje – Kopački rit i na Facebook događaju Mjesec baranjske kuhinje.

Kako bi privukli turiste i smanjili siromaštvo, stanovnici ovog sela odlučili su obojiti sve kuće u šarene boje

Vidimo se u Baranji!

Fotografije: arhiva restorana Citadela, restorana Darocz, Seoski turizam Lacković, Domagoj Topić, TZO Bilje – Kopački rit

PODIJELI: