Čarobna Baranja skriva veličanstvene prirodne ljepote i brojne rijetke vrste ptica

Promatranje ptica u Baranji: Posjetite Bilje i park prirode Kopački rit
piše Putni Kofer

Ptice su svuda oko nas. Bez obzira živjeli u gradu ili na selu, svakodnevno se susrećemo s predivnim prizorima i zvukovima zanimljivih bića koji slobodno lete na nebu. Čim polete, ptice simboliziraju slobodu, ljepotu prirode i dolazak proljeća. U ljeto slušamo njihove zvukove i promatramo ih prije nego što opet odu. U jesen se dešava migracija koja donosi posebno uzbuđenje, a zimi možemo uživati u hranjenu i promatranju ptica koje prezimljuju na određenom području.

Mnogi kažu da je najbolji način za promatranje ptica samo gledanje i slušanje jer mnoge ptice pjevaju najljepše pjesme o prirodi i izvode impresivne koreografije na nebu. No, jeste li znali da postoje posebna mjesta na kojima možete uživati u takvim prizorima, netaknutoj prirodi, raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta? Pronašli smo jednu takvu lokaciju za koju kažu da je pravi mali raj na zemlji!

OPĆINA BILJE U BARANJI S PARKOM PRIRODE KOPAČKI RIT JEDNO JE OD NAJLJEPŠIH MJESTA ZA PROMATRANJE PTICA U HRVATSKOJ

Promatranje ptica je aktivnost koja je prepoznata u svijetu i okuplja velik broj amaterskih i profesionalnih promatrača, posebno u Velikoj Britaniji, Belgiji, Italiji, Austriji i Nizozemskoj. To su specifični gosti koji su prvenstveno veliki zaljubljenici u prirodu. Na njihov odabir destinacije ponajviše utječu sadržaji i aktivnosti koje su vezane uz boravak na otvorenom.

Kamo na vikend izlet u Dalmaciju? 9 fenomenalnih ideja za uživanje u prirodi i upijanje povijesti

U posljednjih nekoliko godina svjedoci smo kako se neke hrvatske destinacije afirmiraju među najboljim mjestima za boravak u prirodi. Jedno od takvih je i malo mjesto u Baranji, Općina Bilje, koja se smjestila na samo 5 km od grada Osijeka. U Bilju postoje tri lokacije koje su atraktivne promatračima ptica. To su Biljsko jezero (Stara Drava) na ulazu u Bilje i Park prirode Kopački rit u sklopu kojeg je i ‘Kuća u prirodi Zlatna Greda‘.

PARK PRIRODE KOPAČKI RIT – PTIČJI RAJ

Park prirode u istočnoj Hrvatskoj, nedaleko od Osijeka, naziva se i europskom Amazonom. Poseban su doživljaj brojne životinje koje upravo ovdje provode zimu. Radi se o svjetski poznatom močvarnom području koje broji više od 300 vrsta ptica. Kopački rit je velikim dijelom močvarno-poplavno područje gdje se najviše mogu promatrati ptice močvarice, vrste koje se mogu vidjeti i na drugim europskim močvarnim staništima. Ono što posebno ističe Kopački rit na listi najboljih mjesta za promatranje ptica je mogućnost promatranja više vrsta tijekom jednog posjeta.

Ovdje obitavaju i ugrožene vrste ptica kao što su štekavac, crna roda, patka njorka, čigra, riječni galeb i mnoge druge. U Kopačkom ritu se nalazi i najveća kolonija sivih čaplji u Hrvatskoj, kao i velika kolonija kormorana.

Dosta vam je tmurnih i hladnih dana? Ovih 5 destinacija u Europi idealne su za bijeg u toplije krajeve

KADA JE NAJBOLJE PLANIRATI POSJET?

Posebno je fascinantno kako ovisno o godišnjem dobu ovaj kraj potpuno mijenja svoje lice i zato ga se isplati posjetiti više puta, u različito doba godine. Najpovoljnije doba za promatranje ptica je jesen (kada je jesenska migracija u najvećem zamahu) i kasno ljeto (kada je završena sezona gniježđenja, a počinje jesenska migracija), ali naravno da je i proljeće opcija kada se priroda počne buditi.

Svaki novi posjet ovom jedinstvenom području pruža novi uvid i sliku prirode. Bilo da se radi o amaterskom ili profesionalnom promatraču, ili pak samo ljubitelju iskonske prirode, ova intrigantna destinacija ima sve za proljeće koje nam uskoro dolazi – najljepše poglede i zvukove prirode te vrlo, vrlo gostoljubive domaćine! Dovoljno dobri razlozi da isplaniramo posjet ovom baranjskom biseru – Općini Bilje!

Fotografije: Domagoj Topić, Dubravka Kovačević,

PODIJELI: