Odlična ideja za vikend: nedaleko od Zagreba održava se festival koji slavi okuse tradicije, a posjetitelje očekuju starinska jela, sjajna vina i pregršt zanimljivih radionica

Foto: Facebook / Kaj su jeli naši stari

Ako ste se ikada pitali što su jeli naši stari, odgovor ćete pronaći ovog vikenda u Vrbovcu, malenom gradiću nedaleko od Zagreba u kojem vrijeme kao da je stalo. Na tradicionalnom festivalu “Kaj su jeli naši stari”, koji se održava od petka, 23. kolovoza do nedjelje, 25. kolovoza, posjetitelji će imati priliku kušati autentična jela koja su kroz povijest stekla kultni status u hrvatskoj kuhinji. Uz raznovrsnu gastronomsku ponudu, Vrbovec će postati i središte kulturno-umjetničkih događanja, pa ćete tako imati priliku sudjelovati u izložbama, dječjim predstavama, interpretacijskim šetnjama, povijesnim turama, radionicama i sportskim natjecanjima.

KAJ SU JELI NAŠI STARI: FESTIVAL KOJI OŽIVLJAVA OKUSE I TRADICIJU VRBOVEČKOG KRAJA

Ovaj festival tradicionalne hrane postao je prepoznatljiv događaj koji vjerno dočarava bogatu gastronomsku baštinu vrbovečkog kraja. Posjetitelji imaju jedinstvenu priliku kušati autentična jela pripremljena prema stoljetnim receptima, uz korištenje isključivo domaćih namirnica s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova).

View this post on Instagram

A post shared by Kaj su jeli naši stari (@ksjns_official)

Prema riječima organizatora, koji svoje poruke prenose putem službenih web stranica, ovogodišnji festival stavlja poseban naglasak na održivost i podršku domaćim proizvođačima. U središtu pažnje su tradicionalni specijaliteti poput špeka i kobasica, dok se kraljicom festivala s pravom smatra Vrbovečka pera, zaštićena prestižnom EU znakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta.

GASTRO RADIONICE I KUPOVINA TRADICIONALNIH DOMAĆIH PROIZVODA

Organizatori su pripremili niz radionica u suradnji s nekima od najpoznatijih hrvatskih chefova, među kojima se ističu Melkior Bašić, Mario Mandarić i Tomislav Špiček. Ove radionice, osim što nude priliku za usavršavanje kulinarskih vještina, pružaju i dubok uvid u bogatstvo gastronomske tradicije.

Uz renomirane chefove, u radionicama će sudjelovati i članice udruga žena, koje kao vjerne čuvarice našeg kulinarskog naslijeđa prenose tradiciju pripreme starinskih jela na nove generacije. Njihovo sudjelovanje jamči autentičnost i posvećenost očuvanju baštine. No, festival nije posvećen samo hrani. Kroz sajam obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtništva i domaćih radinosti, posjetitelji će imati priliku kupiti i isprobati tradicionalne proizvode karakteristične za ovaj dio Hrvatske.

GASTRO KUĆICE ZANIMLJIVOG IMENA I VELIKA GLAZBENA IMENA

“Kućice koje nose simpatična imena “Picek i Racek”, “Pajcek”, “Telek”, “Fileki” i “Grah” otkrit će široki spektar domaćih jela i slastica pripremljenih od strane lokalnih ugostitelja, udruga žena, lovaca, vatrogasaca, ribiča i mnogih drugih, dok će vrbovečki vinari predstaviti najbolje što imaju u ponudi. Ne zaboravljamo ni na vegetarijance, za koje smo pripremili posebnu kućicu pod imenom “Vege”,” stoji na službenim stranicama festivala. Za odličnu atmosferu pobrinut će se poznati glazbeni izvođači! Vojko V i Grše nastupit će u petak, Petar Grašo u subotu te Željko Bebek u nedjelju.

View this post on Instagram

A post shared by Kaj su jeli naši stari (@ksjns_official)

Ovaj jedinstveni spoj gastronomije i tradicije čini Vrbovec nezaobilaznom destinacijom ovog vikenda. Dođite i doživite pravi okus tradicije, uživajte u glazbi i zabavi te otkrijte “Kaj su jeli naši stari”.

Pročitajte još