Svako četvrto skijalište u Europi ne radi zbog manjka snijega! Na ovim mjestima ipak možete računati na snježne radosti tijekom veljače i ožujka

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

S iznimkom jednog tjedna u siječnju, ova je zima u Hrvatskoj iznadprosječno topla, s obiljem sunca i dnevnim temperaturama i do 15 stupnjeva. Naša zemlja tu nije iznimka, iza nas je globalno najtopliji siječanj ikad zabilježen. Na jugu Španjolske u jednom je trenutku bilo čak 30 stupnjeva, što se u prvom mjesecu godine još nikad nije dogodilo. Sve ovo uzrokuje velike probleme na skijalištima. Procjenjuje se da ih je trenutno 24 posto zatvoreno, a u siječnju njih čak 28 posto zbog previsokih temperatura nije moglo ugostiti skijaše. Portal Euronews napravio je zato pregled skijališta na kojima trenutno ima snijega i donosi odgovor na pitanje- kamo na skijanje u veljači 2024.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

KOLIČINA SNIJEGA SVAKE SE GODINE SMANJUJE ZA 5 POSTO

Veljača i početak ožujka skijaškim je znalcima oduvijek bio najdraži termin, s puno snijega i kvalitetnim stazama. Sljedećeg tjedna su i školski praznici, koje će mnogi iskoristiti za obiteljsko zimovanje. Stranica Skiresort.info dobar je izvor aktualnih informacija na europskim i svjetskim skijalištima. A one pokazuju da su neke destinacije dosta rizične ako je glavna aktivnost na koju na zimovanju računate baš skijanje. Kako piše Euronews, alpske destinacije uvijek su bile bogate snijegom, no njegova se količina smanjuje za 5,6 posto godišnje u posljednjih pola stoljeća. Evo kakva je situacija sa snijegom u pojedinim zemljama.

NA PODRUČJU FRANCUSKE “TRI DOLINE” OTVORENO JE 95 POSTO OD 600 KILOMETARA STAZA

U Francuskoj su brojna skijališta, posebno ona u Pirinejima, ove godine iskusila visoke temperature i borbu s manjkom snijega. Snijeg još, dakako, može napadati, no oni koji žele biti sigurni mogu se uputiti na područje Les Trois Vallées. U bajkovite i snježne “tri doline” će, najavljeno je, ostati otvoreno 95 posto staza.

Taj skijaški kompleks ima 600 kilometara staza različite dužine, te niz resorta i hotela i idealan je za obiteljsko zimovanje. U Švicarskoj je također zatvoreno nekoliko skijališta, ali ona na većim nadmorskim visinama imaju sasvim dovoljan snježni pokrivač. Laax, Verbier i područje Četiri doline objavili su da 95 posto njihovih staza ostaje otvoreno.

SLOVAČKA JASNA I BUGARSKI BOROVETS DOBRO STOJE, IZBJEGNITE BANSKO

Na Bugarskom skijalištu Bansko proteklog je vikenda zbog jake kiše otkazana utrka Svjetskog kupa, a Euronews navodi da je skijanje moguće na manje od pola staza. Zato tu destinaciju preporučuju izbjegavati, a kao alternativu navode skijalište Jasna u Slovačkoj i bugarski Borovets, koji su objavili da je većina njihovih staza otvoreno i da su uvjeti idealni. Portal navodi da Austrija nema pretjeranih problema s visokim temperaturama, da su fantastična skijališta u toj zemlji gotovo sva otvorena, te da je na nekima napadao i svježi snijeg. Posebno preporučuju Kitzsteinhorn na zapadu zemlje.

U ITALIJI VIŠE PROBLEMA SA SNIJEGOM IMAJU DOLOMITI

Kad se radi o Italiji, portal navodi kako su lokacije u talijanskim Dolomitima gore pogođene od onih u Alpama, ali da je većina staza još uvijek dostupna. Prema njihovim podacima, oko 75 posto staza i lokacija na Via Lattea, oko Sauze d’Oulxa i Sestrierea, je otvoreno. Skandinavija pak nema problema s visokim temperaturama, snijega ima dovoljno, ali Norvešku su pogodili jaki olujni vjetrovi koji su pokvarili dio skijaške sezone.

Nama najbliža Slovenija također ima problema s održavanjem snijega, na nekim skijalištima radi tek polovica staza i pokoji ski lift. Ako planirate zimski odmor, najbolje je provjeriti aktualne informacije na službenim stranicama svake pojedine destinacije.

PODIJELI ČLANAK