Pobuna zbog ulaganja 5 milijuna eura u obnovu skijališta na planini koja nema snijega: “Radije uložite u pješačke i planinarske staze!”

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Iako se u kontekstu putovanja više priča o plažama i suncu, zimski turizam grana je vrijedna nekoliko milijardi eura godišnje. Najveći dio tog kolača, dakako, ubiru planinske destinacije prikladne za skijanje. No, zbog sve toplijih zima, snijega više nema kao nekad. To možemo vidjeti i na primjeru zagrebačke Medvednice i više puta otkazanih utrka Svjetskog skijaškog kupa. Jedno od skijališta koje je još 2010. trajno zatvorilo svoja vrata zbog nedostatka snijega je i ono na talijanskoj planini Monte San Primo. No, lokalne vlasti, čini se, ne namjeravaju tako lako odustati od zimskih gostiju! Planiraju obnoviti i urediti skijalište, zasniježiti ga umjetnim snijegom i na sve to potrošiti čak 5 milijuna eura. Naišli su, piše CNN, na veliki otpor i prosvjede ekoloških udruga.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

PLANINA VISOKA 1682 METRA PRIJE 50 GODINA JE BILA USPJEŠNO SKIJALIŠTE, KOJE JE 2010. ZATVORENO

Planina Monte San Primo visoka je 1682 metra i s nje se pruža prekrasan pogled na jezero Como, po mnogima najljepše u Italiji. U blizini je i slikoviti grad Bellagio, poznat kao “biser na jezeru” i omiljeno utočište bogatih i slavnih koji posjeduju velik broj vila na obali. Bellagio je prošle godine dobio potporu nacionalne i regionalne vlade za financiranje projekta skijališta koje će, nadaju se, privući zimske turiste. Plan, čija je cijena 5 milijuna eura, predviđa izgradnju velikog parkirališta, staza za sanjkanje i novih žičara. I sve to u području koje je prije 50 godina bilo uspješno i rado posjećeno skijaško odredište. Ono je, međutim, prije deset godina zatvoreno za zimske sportove jer su temperature rasle, a snježne padaline postale sve rjeđa pojava.

PROJEKT SPASIMO MONTE PRIMO OKUPIO JE 22 RAZLIČITE LOKALNE I EKOLOŠKE UDRUGE

Osnovan je projekt “Spasimo Monte Primo” koji uključuje čak 33 različite lokalne i ekološke udruge, a cilj im je zaustaviti projekt i podići svijest o ekološkoj krhkosti planine. Inzistiraju na tome da postoje i bolji načini da se u to područje utroši 5 milijuna eura, a koji će i dalje donositi prihode od turizma. Zasad se uzalud pokušavaju uključiti u razgovore s inicijatorima projekta, s kojima žele sjesti prije nego dođu bageri.

PROTIVNICI BRINU ZBOG NARUŠAVANJA PLANINE I POTROŠNJE ENERGIJE ZA UMJETNI SNIJEG

Protivnici projekta, navodi CNN, imaju niz zabrinutosti u vezi s predloženim planovima. One uključuju i one ekološke, ali i logističke. Umjesto preuređenja parkirališta, članovi projekta inzistiraju da bi održivije bilo ulagati u javni prijevoz. Umjesto umjetnog obnavljanja snježnih područja, željeli bi vidjeti poboljšane pješačke staze. Kraće zime, ističu, za planinu znače dužu sezonu pješačenja i planinarenja.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

Zabrinuti su i zbog potrošnje energije strojeva za izradu snijega, kao i štete na planini uzrokovane dovozom teške opreme. Pitaju se bi li, s obzirom na blizinu boljih skijaških područja, investicija mogla postati teret lokalnim poreznim obveznicima ako projekt na kraju ne bude isplativ. Skijalište se, naime, nalazi jako blizu Alpa i Dolomita, u kojima je snijeg zajamčen, pa se pitaju tko bi uopće dolazio na malo, umjetno skijalište s visokim temperaturama.

UREĐENJE JE ZASAD NA ČEKANJU JER SE ČEKA PRIKUPLJANJE JAVNIH PONUDA

Inicijatori i oni koji podržavaju projekt nisu razuvjereni argumentima protivnika. Plan je, objašnjavaju, izgraditi umjetno jezero iz kojeg će potom crpiti vodu za snježne topove. Općina Bellagio i regija Lombardija u kojoj se planina nalazi odobrile su planove, navode. Osim parkirališta, sanjkališta i novih vučnica, projekt uključuje i obnovu davno napuštenog hotela. U planu je i moderna pokretna traka koja će imati manji utjecaj na okoliš jer temelje ne bi trebalo kopati duboko u krajolik. Umjetno jezero, tvrde oni, služilo bi zajednici i ljeti i služilo bi kao rezervoar za kišu.

Tvrde da je ulaganje od pet milijuna eura važno za ovo područje, za razvoj i ponovno pokretanje turističke atraktivnosti područja zimi i ljeti. Zasad se čini da će, umjesto prosvjednika, projekt zaustaviti talijanska birokracija. Prvi planovi za skijalište Monte San Primo doneseni su i novac obećan početkom 2022. Prve ponude trebale su izaći u studenom prošle godine, no do danas se nije ništa pomaknulo s mjesta.

PODIJELI ČLANAK