Priroda je zakon! Zbog njenih „zelenih priča” vi i vaši klinci poželjet ćete istražiti prirodne ljepote Hrvatske

Otok Visovac - NP Krka (Foto: Unsplash)
piše Putni Kofer

Zelene priče Martine Markov bogato su ilustrirane edukativne priče obogaćene humorističkim elementima čija je radnja smještena u našim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Pisane su u želji da se najmlađim čitateljima dočaraju prirodne ljepote tih zaštićenih područja koje kriju bogat i raznolik živi svijet, ali i vrijednu kulturnu baštinu.

Kameni srednjovjekovni grad skriven na otočiću, iza strme litice u koju je uklesan, jedan je od najimpresivnijih na cijelom Mediteranu

Sve je počelo još 2008. godine, zbog ozlijeđene morske kornjače, koja je spletom okolnosti Uskršnje blagdane provela u domu Martine Markov na otoku Murteru. Istu je njezin tada petogodišnji sin David nazvao Leonardo, po omiljenoj Ninja kornjači, što je ponukalo ovu doktoricu prirodnih znanosti iz Murtera da postane spisateljica, odnosno da svoje zvanje biologinje, stečeno na zagrebačkom PMF-u, pretoči u edukativne Zelene priče. Uz Priču o Leonardu, u kolekciji Zelenih priča nalazimo još njih trinaest edukativnih i zabavnih priča iz naših parkova koje su ove godine predstavljene i na Međunarodnom sajmu knjiga INTERLIBER-u.

Jedanaest zelenih priča pripada serijalu Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske, a do sada su obrađeni Telašćica, Vransko jezero, Krka, Biokovo, Mljet, Lastovsko otočje, Paklenica, Sjeverni Velebit, Učka i Brijuni. Slijede Risnjak i Plitvička jezera, a onda i preostali parkovi (Žumberak-Samoborsko gorje, Medvednica, Lonjsko polje, Kopački rit, Papuk, Velebit, Dinara i Kornati). Uz slikovnice namijenjene djecu od 6 – 10 godina starosti, izdana je i slikopriča Dnevnik galeba Marka 1 za prve čitatelje koja sadrži deset skraćenih priča, po jednu iz svakog parka koje je Marko posjetio te Bojanka galeba Marka 1 – na najmlađe.

Martina Markov jako cijeni podršku kolega iz javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima koje njezini likovi posjećuju, jer oni svoje područje najbolje poznaju te ističe da je njihovi doprinosi u oblikovanju ovih edukativnih materijala neprocjenjiv. A neprocjenjivim smatra i suradnju s ilustratoricom Ivanom Grimani koja je zaslužna za sve ilustracije u njezinim malim, a velikim knjigama.

Pogled na morsko plavetnilo umiruje nas i opušta, a ovo su najljepši vidikovci u Dalmaciji s kojih pučina i otoci izgledaju posebno čarobno

“Beskrajno je zadovoljstvo svoje znanje i iskustvo prevesti na dječji jezik i prenijeti im svu tu ljubav i vezanost za prirodu jer PRIRODA JE ZAKON! Biti spisateljica za djecu je najljepši posao koji sam mogla poželjeti. Divan je osjećaj „biti galeb Marko i morska kornjača Leonardo“, obilaziti naše parkove, diviti se njihovoj ljepoti i sve to prenositi upravo djeci. “

To su priče koje djecu i roditelje vode u prirodu, u istraživanje parkova i svih njihovih stanara. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja RH dobile su preporuku za korištenje u odgojno-obrazovnim ustanovama te ih odgajatelji i učitelji razredne nastave već koriste u radu s djecom jer ih drže vrlo edukativnima – od samog upoznavanja djece s parkovima, do ponašanja/bontona u parku, upoznavanja životinja i slično. Osim slikovnica, osmišljene su i zabavne i edukativne slagalice te Memory kartice s likovima iz njezinih priča.

I sama autorica, po školama i knjižnicama te festivalima, provodi Zelene radionice u kojima joj se pridružuje i „pravi“ galeb Marko, u maloj ili velikoj varijanti. Tijekom radionica odvija se koloplet pripovijedanja, igre, pjesme i zabave što kod djece pobuđuje interes kako za čitanjem tako i za istraživanjem naših zaštićenih područja.

Zelene priče se izdaju i na engleskom jeziku i prepoznatljiv su suvenir naših zaštićenih područja – nacionalnih parkova i parkova prirode kojim se isti i dalje promiču. Zbog baštine koju obrađuju, vrijedno su štivo i za male iseljenike, a koriste se i u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Zbog svog doprinosa razvoju održivog turizma Lijepe naše dobile su i podršku Hrvatske turističke zajednice. Više o galebu Marku i Zelenim pričama možete pogledati na www.galebmarko.hr.

PODIJELI ČLANAK