Parkovi prirode u Hrvatskoj: mjesta jedinstvene ljepote na kojima priroda pokazuje svu svoju raskoš

Parkovi prirode u Hrvatskoj, mjesta jedinstvene ljepote koja oduzimaju dah
piše Putni Kofer

Hrvatska uistinu ima najnevjerojatnije prirodne ljepote. Kristalno bistro more, hladne rijeke, slikovita jezera, zelene planine, mistične močvare… Sve je to stalo u zemlju površine tek 56.594 četvornih kilometara. U Lijepoj našoj postoji devet kategorija zaštite: od strogog rezervata kao najvišeg stupnja, preko nacionalnih parkova, posebnih rezervata pa sve do parkova prirode, regionalnih parkova, spomenika prirode… Ovo su parkovi prirode u Hrvatskoj, ukupno ih je 12, naizgled su potpuno različiti, no zajednička im je ljepota i očuvanost izvorne prirode.

PARK PRIRODE BIOKOVO: PLANINA S NOGAMA U MORU I ČELOM U OBLACIMA

Za ovu planinu, zaštitnički nadvijenu nad dalmatinsku obalu, kažu kako ima stopala u moru, a čelo u oblacima. Na Biokovu je uređen niz planinarskih staza, vole ga i biciklisti, a posljednjih je godina najveća atrakcija Skywalk Biokovo, nebeska šetnica sa staklenim podom iznad litice visoke 1228 metara smještena u predjelu Ravna vlaška. No osim ovog vidikovca stvorenog ljudskom rukom, na Biokovu je niz prekrasnih lokaliteta za koje se pobrinula sama priroda, a s kojih pogled puca na more, otoke u daljini, Zabiokovlje u pozadini…

Najviši vrh planine je Sveti Jure, visok 1762 metra, a drugi značajni vrhovi su Sveti Ilija, Troglav, Vošac… Na području parka svakako se isplati vidjeti i botanički vrt Kotišina, zamišljen kao “ograđeni dio prirode”, gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom.

Gotovo sedamdeset godina nakon smrti, život i umjetnost Fride Kahlo ne prestaju fascinirati

PARK PRIRODE KOPAČKI RIT: EUROPSKA AMAZONA KRIJE I STARI KOMPLEKS DVORCA TIKVEŠ

Na ušću Drave u Dunav, na istoku Hrvatske u blizini Osijeka, smjestio se Kopački rit, jedno je od najvažnijih, najvećih i najatraktivnijih očuvanih izvornih močvarnih prostora Europe. Osim bogate prirodne baštine, impresivne flore i faune, ovaj se park prirode može pohvaliti i povijesnom i kulturnom baštinom jer se na njegovu području nalazi i kompleks dvorca Tikveš.

Park se može obići brodom ili čamcem, biciklima koji se iznajmljuju u posjetiteljskom centru, a posebno su popularni programi promatranja ptica, slušanja rike jelena i obilasci uređenim poučnim stazama.

PARK PRIRODE PAPUK: ZELENI ČUVAR SLAVONSKE RAVNICE

Usred zlatne slavonske ravnice smjestio se zeleni Papuk, od milja zvan i otokom usred Panonskog mora. Njegovi vrhovi dosežu gotovo 1000 metara nadmorske visine, a zbog geološke raznolikosti proglašen je i geoparkom. Gotovo cijelu površinu parka čine šume, zbog čega je ova slavonska planina omiljena među izletnicima i planinarima, a diljem brda mogu se vidjeti i ostaci starih srednjovjekovnih utvrda.

Dosta vam je svega i maštate o pustom otoku? Pronašli smo putovanje koje će vam promijeniti život

Vjerojatno najpopularniji lokalitet je park šuma Jankovac, u kojoj je uređena Grofova poučna staza u sklopu koje se može vidjeti grob grofa Jankovića i impresivni slap Skakavac, visok čak 35 metara.

PARK PRIRODE UČKA: SIMBOL PLANINE JE KAMENA KULA STARA VIŠE OD 100 GODINA

Planina koja povezuje Istru i Primorje, bujnog pokrova i zanimljivih dolina i krških oblika omiljeno je planinarsko odredište na koje se dolazi iz cijele zemlje. Proteže se u dužini od 20 kilometara, od prijevoja Poklon do Plominskog zaljeva. Najviši vrh Vojak nalazi se na 1401 metar nadmorske visine, a ostali značajni vrhovi su Plas, Suhi vrh, Brgud, Sisol…

Učka je proglašena parkom prirode 1999., a srce Parka je prijevoj Poklon gdje se nalazi i Centar za posjetitelje u preuređenoj zgradi koja je nekoć bila u funkciji peradarnika. Simbol Učke je kamena kula sagrađena 1911. godine na vrhu Vojak, najvišem vrhu planine, ali i cijelog istarskog poluotoka. Unutar granica Parka prirode Učka nalazi se i geomorfološki spomenik prirode Vela draga, krški kanjon klesan tijekom dugog geološkog razdoblja.

PARK PRIRODE VELEBIT: NAJVEĆE ZAŠTIĆENO PODRUČJE U HRVATSKOJ PUNO JE IZNENAĐENJA

Najveća hrvatska planina krije brojne tajne, i kažu da ju je moguće istraživati cijeli život, svaki dan, i opet ne upoznati sve što nudi. Na Velebitu su dva nacionalna parka, Sjeverni Velebit i Paklenica te strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, ali i na preostalom dijelu te moćne planine krije se čitav niz prirodnih fenomena koji su zaštićeni statusom parka prirode. 

Površinom od čak 2000 četvornih kilometara, 150 kilometara dug Park prirode Velebit daleko je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj. Tu se krije jedinstvena uvala Zavratnica, povijesni putevi kao što je Majstorska cesta i planinarska Premužićeva staza, mistične Cerovačke špilje, niz atraktivnih planinarskih staza i vrhova s kojih se pruža jedinstven pogled prema moru i kontinentu…

PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO: CARSTVO MIRA, PTICA I PREKRASNIH VIDIKOVACA

Najveće prirodno jezero u Hrvatskoj smjestilo se između Šibenika i Zadra i jedno je od rijetkih gotovo netaknutih prirodnih staništa ptica vodarica u Europi. Površina parka je 57 četvornih kilometara, od čega se najveći dio, 30 kilometara, odnosi na površinu samog jezera.

Ljubitelji ptica ovdje posebno uživaju, pogotovo na uređenoj poučnoj stazi koja vodi kroz šaš i upoznaje posjetitelja s nevjerojatnim bićima koja ga okružuju. Park se može istražiti šetnjom, vožnjom biciklima, a mjesto koje se ne propušta je vidikovac Kamenjak, s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero i impresivnu prirodu.

PARK PRIRODE ŽUMBERAK-SAMOBORSKO GORJE: ZELENI DOM ŽIVOTINJAMA, BILJKAMA, SLAPOVIMA I STARIM UTVRDAMA

U središnjem dijelu Hrvatske, između rijeka Kupe i Save, smjestio se planinski masiv pun zelenila, rječica, potoka, slapova i ostataka starih utvrda. Na području parka prirode, u idiličnim planinskom ambijentu, nalaze se i danas naseljena sela, od kojih su neka smještena na 800 metara nadmorske visine. Područje parka prirode obuhvaća južnu stranu Žumberačke gore i cijelo Samoborsko gorje, a najviši je vrh Sveta Gera na 1178 metara nadmorske visine.

Ovu prirodnu atrakciju biraju mnogi izletnici iz Zagreba, a među planinarima su posebno popularni Japetić, Oštrc i Plešivica te Okić na kojem je smještena istoimena stara utvrda. Dolina Slapnice također je vrijedan lokalitet proglašen zaštićenim krajobrazom. U Slapnici se mogu vidjeti slapovi Brisalo i Vranjak, a najviši slap parka prirode, 40 metara visok Sopot, nalazi se tri kilometra od sela Sošice.

PARK PRIRODE LASTOVSKO OTOČJE: ARHIPELAG JEDINSTVENOG PODMORJA

U sklopu parka prirode zaštićen je cijeli arhipelag koji se sastoji od 44 otoka i otočića, od kojih je najveći i centralni Lastovo, najjužniji hrvatski naseljeni otok. Parku pripadaju još otočne skupine Lastovnjaci i Vrhovnjaci te otok Sušac. Cijelo je područje zaštićeno zbog iznimnog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, jedinstvene tradicijske arhitekture, arheoloških nalazišta, ali i nevjerojatnog podzemnog svijeta koji otoke okružuje.

Na otoku Lastovu šest je naseljenih mjesta, niz zanimljivih starih crkvi, kuće stare i po 500 godina te bogato ukrašeni “fumari”, dimnjaci po kojima je cijelo područje prepoznatljivo.

PARK PRIRODE LONJSKO POLJE: U ZAGRLJAJU RIJEKE SAVE MIRNO ŽIVE STOTINE VRSTA PTICA

Najveće zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj ubraja se i među najugroženije močvarne dijelove u svijetu. Iako u svako godišnje doba pokazuje drugo, zanimljivo lice, najatraktivnije ga je posjetiti u proljeće i jesen pa ga obići biciklima, usput uživajući u pogledu na biljni i životinjski svijet, konje koji slobodno pasu, krave koje odmaraju pod drvećem…

Park prirode Lonjsko polje je dom 250 vrsta ptica, najpoznatija je roda, ali tu su i orao štekavac, stepski sokol, parka njorka i brojne druge. Rode su te koje su jedno malo selo u sklopu parka učinile svjetski poznatim. U selu Čigoč živi više roda nego ljudi, ima najveću svjetsku populaciju tih ptica u cijeloj Europi, zbog čega od 1994. nosi tituli prvog europskog sela roda.

PARK PRIRODE MEDVEDNICA: OMILJENO IZLETIŠTE ZAGREPČANA KRIJE MISTIČNE ŠPILJE, RUDNIKE, SLAPOVE…

Najposjećeniji hrvatski park prirode je Medvednica, od milja zvana i Zagrebačka gora, planina koja je neizostavni dio metropole i omiljeno izletište njezinih stanovnika. Najviši vrh je Sljeme na visini 1032 metra nadmorske visine, a diljem planine otvoren je niz planinarskih kuća i domova za odmor i okrjepu.

Najznačajnije znamenitosti parka su rudnik Zrinski, u blizini planinarskog doma Grafičar, špilja Veternica i slap Sopot na zapadnom dijelu, jedinstvene Horvatove stube… Medvednica ima više od 70 uređenih planinarskih staza koje su popularne kako među planinarima, tako i među biciklistima iz cijele zemlje.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA: MOĆNE OKOMITE HRIDI KOJE IZRANJAJU IZ MORA OSVOJILE SU I SVJETSKE MEDIJE

Na južnom dijelu Dugog otoka smjestila se uvala najpoznatija po strmim okomitim stijenama koje izviru iz mora. Upravo se ovaj park prošle godine našao na naslovnici jednog od najpoznatijih travel magazine na svijetu, Conde Nast Traveller. Telašćica je omiljena među jedriličarima, izletnicima, šetačima i kupačima, a osim okomitih hridi, koje lokalci nazivaju “stene”, neizostavno mjesto u parku je i slano jezero Mir. U akvatoriju parka nalazi se i neobičan, potpuno plosnat otočić koji zbog neobičnog oblika nosi ime – Taljurić.

PARK PRIRODE DINARA: NAJMLAĐI PARK PRIRODE ČUVA “SVETI GRAL” SVIH HRVATSKIH PLANINARA

Najmlađi park prirode u Hrvatskoj, koji je taj status zaštite dobio prošle godine, drugi je po veličini, nakon Velebita. Park prirode Dinara obuhvaća planine Dinaru, Troglav i Kamešnicu, izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja uz Cetinu. U sklopu parka nalazi se i “sveti gral” svakog planinara: najviši vrh Hrvatske Sinjal, na visini od 1831 metar nadmorske visine.

Niz je atrakcija na području najmlađeg parka prirode, poput Kudinog mosta i izvora Cetine, koji su popularne izletničke lokacije. Unutar granica parka se nalazi čak 11 područja ekološke mreže Natura 2000 – 2 područja očuvanja značajna za ptice te 9 područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove.

Naslovna fotografija: Domagoj Sever

PODIJELI:
AKTUALNO
PROČITAJTE JOŠ