Nacionalni parkovi Hrvatske: mjesta na kojima čovjek može samo stati i pokloniti se prirodi i njezinoj savršenosti

Nacionalni parkovi Hrvatske: 8 prirodnih atrakcija koje morate posjetiti
Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Hrvatska je zemlja nevjerojatnih prirodnih ljepota, a ono što posebno oduševljava je njezina raznolikost. Od prekrasnih planinskih lanaca, gustih šuma, do otoka razbacanih po kristalno plavom moru, sve najljepše od Hrvatske može se vidjeti u njezinih osam nacionalnih parkova. Status nacionalnog parka druga je najviša razina koju neko područje može dobiti, zaštićenija su samo područja proglašena strogim rezervatom, a ovih osam atrakcija dobilo je ovaj prestižni status kako bi se osigurala njihova očuvanost i netaknuta ljepota.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

NP BRIJUNI: OTOČJE KAO STVORENO ZA OPUŠTENI ODMOR TURISTI SU OTKRILI JOŠ U 19. STOLJEĆU

Čarobno otočje smješteno nedaleko od Pule s razlogom se smatra biserom istarskog poluotoka, a turisti su ga kao idealno mjesto za odmor otkrili još krajem 19. stoljeća. Brijuni se sastoje od ukupno 14 otoka i otočića, a najpoznatiji je Veliki Brijun koji je i najčešće odredište turističkih posjeta. Osim nevjerojatnih prirodnih ljepota, Brijuni su bogati i povijesnom i kulturnom baštinom, a posebna su atrakcija stope dinosaura koji su nekad nastanjivali otok.

Ovo je otočje obožavao i Josip Broz Tito, koji je na Brijune dovodio državnike iz cijelog svijeta, a iz njegovog vremena potječu i egzotične životinje koje je dobivao na dar – ljame, zebre te možda i najpoznatija stanovnica Brijuna – slonica Lenka. Ovdje žive i jeleni lopatari, paunovi, mufloni, okruženi bujnom mediteranskom vegetacijom.

Ulaznica za Brijune stoji 200 kuna van sezone i 270 kuna u najprometnijim ljetnim mjesecima, a uključuje prijevoz brodom iz Fažane, vođenu turu turističkim vlakićem, posjet Safari parku i muzeju. Krajnje je vrijeme da ovo očaravajuće mjesto uvrstite na svoju bucket listu – evo što sve posjetiti i doživjeti na Brijunima.

Znate li gdje se nalazi najduža ulica u Hrvatskoj? Spaja čak tri županije i ima više od 600 kućnih brojeva

NP KORNATI: RAJ ZA NAUTIČARE NAJLJEPŠE JE OBIĆI BRODOM

Kornati su najrazvedenija otočna skupina u Sredozemlju i sastoje se od čak 89 otoka, otočića i hridi poput bisera razbacanih po morskoj pučini. Bilo da otoke gledate s mora, kopna ili zraka, doživljaj je neponovljiv, no ovo je otočje poseban doživljaj obići brodom pa su Kornati oduvijek omiljena destinacija nautičara iz cijelog svijeta. No čak i ako nemate jedrilicu, ne morate ostati uskraćeni za ove ljepote: izlete brodicama za turiste organiziraju lokalci iz svih obližnjih mjesta, poput Vodica, Biograda, s Murtera, Dugog otoka…

Oni su kroz povijest odlazili na otoke raditi i baviti se poljoprivredom, čemu svjedoče i stoljetni maslinici i suhozidi. Otoci su podijeljeni na dva niza, Kornatski i Piškerski, a najpoznatiji su otoci Kornat, Žut, Piškera, Ravni Žakan… Ulaznica u nacionalni park, ovisno o veličini plovila, stoji od 150 do 7000 kuna po danu, a dnevni turistički izleti iz okolnih mjesta stoje od 200-tinjak kuna nadalje.

NP KRKA: BUČNA IGRA VODE, ČAROBNI SLAPOVI I POVIJESNI LOKALITETI

Nevjerojatna igra vode, slapova, kaskada i jezera smjestila se na prostoru parka u zaleđu Šibenika. Na nešto više od 100 četvornih kilometara površine nalazi se sedam impresivnih slapova, Bilušića buk, Brljan, Manojlovac, Rošnjak, Miljacka slap, Roški slap i Skradinski buk, koji oduzimaju dah ljepotom i zaglušujućim šumom vode u slobodnom padu. Najpoznatiji je lokalitet Skradinski buk, slap visok 45 metara, koji je najlakše posjetiti brodom iz Skradina. No i ostale lokacije u parku, iako manje razvikane, vrijedne su posjeta i uživanja.

Nešto sjevernije se smjestio Roški slap i Ogrlice, mjesto na kojem Krka slikovito preskače sedrene stijene i stvara prekrasne oblike, hidroelektrana Jaruna je najstarija u Europi i druga najstarija na svijetu, na Visovačkom jezeru smješten je otočić Visovac na kojem se nalazi Franjevački samostan Majke od Milosti… Istraživati ovaj park može se danima, brodom, pješke ili biciklističkim stazama, a ulaznica stoji 110 kuna van sezone, odnosno 210 u ljetnim mjesecima.

NP MLJET: NAJZELENIJI OTOK KRIJE PRIRODNE BISERE I POVIJESNU BAŠTINU

Najstarije zaštićeno područje na Mediteranu nalazi se na samom jugu zemlje i zauzima oko dvije trećine najšumovitijeg hrvatskog otoka, Mljeta. More, jezera, krške jame i špilje, brojne biljne i životinjske vrste, bogata kulturna i povijesna baština… Sve ćete to pronaći na Mljetu.

Najpoznatiji lokaliteti u nacionalnom parku su Veliko i Malo jezero koji su solinskim kanalom povezani s morem te otočić Svete Marije koji se nalazi na Velikom jezeru. Na njemu je Benediktinski samostan iz 12. stoljeća i posjet otoku uključen je u cijenu ulaznice za park.

U mjestu Polače nalaze se ostaci rimske palače, treće najstarije očuvane rimske građevine u Hrvatskoj, a cijeli je park prekriven gustom šumom, opasan slikovitim plažama i ispresijecan pješačkim, planinarskim i biciklističkim stazama za ljubitelje aktivnog odmora. Ulaznica za odrasle od početka lipnja do kraja rujna stoji 150 kuna, a izvan glavne sezone cijena je 70 kuna.

NP PAKLENICA: MJESTO NA KOJEM PLANINA LJUBI MORE

Park u kojem se nalaze neki od najviših velebitskih vrhova i najimpresivnije stijene za penjanje san je svih iskusnih planinara i alpinista. No istovremeno, Paklenica i za one bez penjačkom i planinarskog iskustva krije niz tajni koje je mnogo lakše otkriti. Kanjoni Velike i Male Paklenice sa svojim pitomim, uređenim stazama prikladni su i za šetače bez puno kondicije i iskustva, a turistička su atrakcija i špilje i jame koje otkrivaju tajne podzemnog svijeta Velebita.

Među 115 speleoloških objekata, u kojima je skriven cijeli jedan svijet mnogobrojnih endemskih vrsta životinja, posjetitelje najviše privlači špilja Manita peć u donjem dijelu Velike Paklenice. Park je u nižim dijelovima bogat šumama, dok su viši vrhovi krševiti i kameni, no s njih se pružaju neki od najljepših pogleda na Jadran i Velebit. Jednodnevna ulaznica za odrasle u ljetnim mjesecima stoji 60 kuna, a u pred i postsezoni 40 kuna.

NP PLITVIČKA JEZERA: POGLED NA VELIKI SLAP KADAR JE KOJI JE OSVOJIO CIJELI SVIJET

Plitvička jezera najstariji su nacionalni park Hrvatske, a među prvima su u našoj zemlji stavljeni na UNESCO-ov Popis svjetske prirodne i kulturne baštine. Nacionalni park sastoji se od šesnaest većih, imenovanih, i znatan broj malih jezera koji su kaskadno povezani slapovima. Svako godišnje doba Plitvička jezera pokazuju u novom, jednako prekrasnom i raskošnom ruhu: od zimskih mjeseci kada snijeg i led okuju jezera i slapove, do toplog i za šetnju idealnog ljeta, preko romantičnih zagasitih boja jeseni, sve do proljeća kada se sve zazeleni i voda nabuja…

Najpoznatiji kadar parka je pogled na Veliki slap, koji se naziva još i slap Plitvice, a sa svojih 80-ak metara radi se o najvišem slapu u Hrvatskoj. Nacionalni park ima dva ulaza i nekoliko preporučenih ruta obilaska, a ovisno o odabranom razdoblju, ruti i ulazu, cijena ulaznice za odrasle ljeti stoji od 200 do 300 kuna, no zimi i izvan sezone Plitvice možete posjetiti o cijeni od tek 80 kuna.

NP RISNJAK: GUSTA I BOGATA ŠUMA MJESTO JE PRIRODE KAKVA JE NEKAD BILA

U najzelenijem dijelu Hrvatske smjestio se nacionalni park u kojem se na tek šezdesetak četvornih kilometara smjestilo čak 14 šumskih zajednica, a 70 posto parka je u zoni stroge zaštite. Parkom dominiraju masivi Risnjak (1528 m/nv) i Snježnik (1506 m/nv), omiljeni među planinarima i ljubiteljima prirode. No niži predjeli dostupni su i onima koji nisu za svladavanje težih uzbrdica.

Šetnice do izvora rijeke Kupe i poučna staza Liska relativno su ravne staze koje vode kroz prekrasne krajolike i izletnicima otkrivaju najljepše od ovoga kraja bez velikih napora. Na području parka životinja po kojoj je dobio ime, ris, bila je izumrla pa su nove jedinke doseljene iz susjednih zemalja, a ovdje obitavaju i medvjedi, vukovi, lisice… Risnjak je najljepše istražiti na planinarskom ili pješačkom izletu, ulaznica za odrasle stoji 45 kuna i vrijedi dva dana.

NP SJEVERNI VELEBIT: ŠARENILO RAZNOLIKOSTI I NAJLJEPŠE PLANINSKE PANORAME U HRVATSKOJ

Iako nije najviša, Velebit je svakako najpoznatija i među planinarima omiljena hrvatska planina, a njegov je sjeverni dio zaštićen kao mjesto posebne ljepote. Čitav je prostor Nacionalnog parka obilje raznolikosti: tu su šume, travnjaci, stijene, izvori, vodena staništa… Najpoznatiji lokaliteti su Velebitski botanički vrh, zatim strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, a nacionalnim parkom prolazi i najpopularnijih 16, od ukupno 57 kilometara najpoznatije planinarske šetnice u Hrvatskoj – Premužićeve staze.

Planinari osvajaju najljepše vrhove parka, među kojima su najpopularniji Veliki Zavižan, Zavižanski Pivčevac, Balinovac, Vučjak, a oni željni informacija ne propuštaju posjetiti Kuću Velebita u Krasnom, posjetiteljski i informacijski centar sa svim najvažnijim informacijama o parku i ovoj moćnoj planini. Ulaznica za odraslu osobu stoji 45 kuna i vrijedi tri dana.

PODIJELI ČLANAK