Mlada chefica Ines kreirala je jelovnik koji Čakovec stavlja na gastro kartu Europe: njena jela izgledaju kao umjetnička djela

Beška je mjesto za iskusne gurmane, ali i za one koji tek otkrivaju svijet autorske kuhinje, sezonalnosti i drugačijeg pristupa hrani

Foto: Bistro Beška

U samom centru Čakovca, gastronomskoj publici dobro poznati Bistro Beška ušao je u ljetnu sezonu s jelovnikom koji jasno komunicira vrijednosti po kojima su poznati: suvremena kuhinja, fokus na lokalne i sezonske namirnice te pažljivo osmišljeno iskustvo na tanjuru. Mladi i moderan tim, vlasnik Luka Damjanović i chefica Ines Jurišić, razvijaju Bešku kao mjesto za urbanu, informiranu publiku koja cijeni autorski pristup, originalnost i promišljenost.

UREĐENJE: URBANA ESTETIKA S OSOBNIM KARAKTEROM

Beška je prostor u kojem se dizajnerski elementi prirodno stapaju s obiteljskim naslijeđem. Kristal, porculan, cvjetni aranžmani i detalji iz prošlih vremena uklopljeni su u suvremeni interijer koji zrači gradskom elegancijom i autentičnim karakterom. Dodatnu toplinu prostoru daju terasa s obiljem zelenila, prostor za čitanje i vlastiti vrt, čime se atmosfera restorana zaokružuje u doživljaj.

FILOZOFIJA KUHINJE: SEZONSKO, LOKALNO I OSMIŠLJENO DO ZADNJEG DETALJA

Ono što Bešku dodatno izdvaja je doživljaj svakog tanjura kroz boje, teksture i kombinacije okusa koje tijekom kušanja vode, iznenađuju i ostavljaju dojam. Svaki tanjur složen je promišljeno, kako bi bio ne samo ukusan, već i vizualno i teksturno uravnotežen. Ono što veseli ovaj tim jest činjenica da se o njihovim jelima diskutira, jer pričaju priču.

Chefica Ines Jurišić, s iskustvom rada u Michelinovim restoranima i bogatim životopisom te izraženim interesom za zero-waste filozofiju i rad s domaćim sastojcima, potpisuje jelovnik koji kombinira klasične elemente kuhanja s modernim tehnikama. Rezultat su jela koja su tehnički precizna, suvremena i vizualno izuzetno atraktivna.

Primjeri s aktualnog jelovnika uključuju: Tatarski od jelena s čipsom od kapara, kiseljenom ljutikom, majonezom od vlasca i dehidriranim pačjim žumanjkom, Marinirane tikvice s umakom od kefira, badema i kruha, uz fermentirano voće i pesto od medvjeđeg luka, Caramelle tjestenina punjena sirom s umakom od pečene rajčice i uljem bosiljka, Pastrva panirana u prosu s blitvom, beurre blanc umakom i majonezom od pancete, Ražnjić od janjetine i teletine s mahunama i pečenom breskvom. Pred-desert s kiselim vrhnjem i crnim ribizlom, Meringa s borovnicom, limetom i mascarponeom.

SVAKI TANJUR IMA SVOJU PRIČU

“Naš cilj je stvarati iskustva, ona koja izazivaju emociju, ostaju u pamćenju i bude povjerenje,” ističe Damjanović. “Hrana je središte doživljaja, ali ništa ne smije biti slučajno, ni tekstura, ni miris, ni boja. Želimo da svaki tanjur ima priču.”

U Beškinoj kuhinji namirnice su uvijek svježe i sezonske, a nabavljaju se isključivo od malih i ekološki osvještenih proizvođača, dok svo sezonsko povrće dolazi iz njihovog vlastitog vrta. Fokus je na kvaliteti i podrijetlu, pa tako na tanjure stižu: Teletina Buša i janjetina s pašnjaka Like, potočne pastrve iz Belskog Dola, patke iz slobodnog uzgoja kod Ludbrega, svinjetina Mangalica, a divljač direktno od lovačkog društva Fazan iz Donje Dubrave, ističe chefica Jurišić.

PUBLIKA KOJA RAZUMIJE I ONA KOJA TEK OTKRIVA SVIJET GASTRONOMIJE

Beška je prepoznata od publike koja ima gastronomsko iskustvo. No jednako tako, Beška je i prostor otkrivanja za mlađu publiku, mjesto gdje se prvi put susreću s autorskom kuhinjom, sezonalnošću i drugačijim pristupom hrani. To je restoran za sve generacije koje biraju kako i gdje provode svoje vrijeme. Gosti ne dolaze samo uživati u gastronomiji, već doživjeti, a to iskustvo počinje ambijentom, nastavlja se tanjurom i završava osjećajem da su dio nečega osobnog i relevantnog.

Pročitajte još