Može li se na Baliju doista jesti za manje od 2 eura? Istražili smo je li hrana na ovom rajskom otoku povoljna kao što svi pričaju

Warunzi, smoothie bowle i beach barovi, Bali nudi sve, ali cijene ovise o vašem izboru. Donosimo realnu sliku o troškovima hrane na otoku

Foto: Shutterstock

Vjerojatno nema ljubitelja egzotike kojem Bali nije destinacija koju želi posjetiti barem jednom u životu. Ovaj indonezijski otok bogova, toliko jedinstven da mu je teško pronaći dostojnu konkurenciju, čaroban je spoj šarolike kulture, ljubaznih ljudi, zadivljujuće prirode, bezbrojnih aktivnosti, tropskog vremena, ali i kulinarskih remek-djela. U posljednjem desetljeću, Bali je postao i raj za gurmane koji svakodnevno dijele fotografije iz kafića i restorana gdje tanjuri izgledaju kao umjetnička djela. Instagram je prepun prizora šarenih smoothie bowlova, tanjura punih pad thaia, voćnih kombinacija i porcija riže uz kokosove napitke, sve uz opise poput: „Za manje od 5 eura!“ No, je li to doista istina? Može li se na Baliju zaista jesti tako jeftino?

PRVO I NAJOSNOVNIJE: BALI ZA LOKALCE I BALI ZA TURISTE NISU ISTO MJESTO

Prvo treba razumjeti osnovnu stvar: Bali za lokalce i Bali za turiste nisu isto mjesto. Dok jedni svakodnevno jedu u jednostavnim obiteljskim restoranima poznatim kao warunzi, drugi posežu za tanjurima s kvinojom, avokadom i chia sjemenkama u fancy restoranima s visećim biljkama i skandinavskim drvenim stolicama. Ta dva Balija koegzistiraju, ali nude potpuno različita iskustva i potpuno različite cijene.

KRALJ PRISTUPAČNOSTI ZOVE SE WARUNG

U warunzima se ruča brzo, toplo i domaće, najčešće ono što je upravo skuhano tog dana. Porcija riže, povrća, prženog tofua, uz možda koji komad piletine i jaje, često će vas stajati između 1 i 2 eura. To su cijene o kojima govore mnogi blogeri i putnici kada hvale cijene na Baliju. Hrana je jednostavna, ukusna i nevjerojatno pristupačna. Prema procjeni sa stranice Peter Orsel Travel, prosječni trošak lokalnog obroka u warungu iznosi između 15.000 i 40.000 IDR, što je približno 1 do 2,5 američkih dolara, odnosno do 2,3 eura

HIPSTERSKI BALI: AVOKADO, KVINOJA I FLAT WHITE

No čim zakoračite u Canggu, Ubud ili Seminyak, Bali poprima sasvim drugo lice. Ovdje ćete vidjeti jelovnike s matcha latteima, bowlovima s mango pjenama i organskim tostovima s avokadom. Ambijent je savršen za Instagram, a porcije često dolaze uz cvijet na tanjuru i dekoraciju od kokosa. Cijene u tim restoranima više nalikuju onima na Zapadu: smoothie bowl može koštati i 8 do 10 eura, kava između 2,50 i 3,50 eura, a obrok za dvoje s desertom i pićima često iznosi između 30 i 40 eura. I dalje je to povoljno ako dolazite iz Zagreba, Beča ili Pariza, ali znatno skuplje od lokalnih warunga. Pitanje je samo što želite: autentično i lokalno, ili internacionalno i udobno.

NAJISPLATIVIJE MJESTO ZA KUPOVINU JE LOKALNA TRŽNICA

Oni koji se odluče za kuhanje u apartmanu, posebno ako borave duže i imaju pristup kuhinji, mogu uštedjeti još više. Lokalne tržnice prepune su svježeg voća i povrća, začina, kokosovih proizvoda, ribe i riže, sve po cijenama koje su višestruko niže od europskih. Papaja veličine glave može vas koštati oko jednog eura i pol, kilogram banana oko jednog eura, dok se osnovni začini i riža kupuju za nekoliko desetaka centi. Mnogi se turisti iznenade koliko hrane mogu kupiti za nekoliko eura, ali i koliko različito može izgledati kupovina izvan supermarketa.

CIJENE PIĆA? OVISI ŠTO TRAŽITE

Kad je riječ o piću, Bali je ponovno dvojak. Ako se odlučite za svježe iscijeđenu kokosovu vodu direktno iz ploda, platit ćete je oko jednog do dva eura. Lokalno pivo Bintang u trgovinama košta oko 1,50 eura, a u barovima između tri i četiri. No, kokteli u beach clubovima i luksuznim kafićima mogu vas bez problema stajati desetak eura, što ponovno dovodi do pitanja: što zapravo tražite na Baliju?

PA, JE LI HRANA ZAISTA POVOLJNA?

Odgovor je da, ako želite i znate gdje tražiti. Bali je rijetka destinacija u kojoj sami određujete razinu svojih troškova. Oni koji jedu lokalno mogu dnevno trošiti svega nekoliko eura, dok oni koji uživaju u uređenim restoranima i internacionalnoj ponudi plaćaju gotovo europske cijene. Prosječni dnevni trošak za tri obroka može iznositi između tri i pet eura ako jedete samo lokalno, desetak do petnaest eura ako kombinirate, i dvadeset do trideset eura ako isključivo jedete u turističkim restoranima.

Pročitajte još