
Skrivena ljepota Like
Promrzli prsti u rukavicama grle čašu toplog napitka čiji miris puni nosnice i grije cijelo tijelo… Jedna je od to od scena koju neizostavno povezujemo s blagdanima i adventskim događanjima na otvorenom, a glavni junak je kuhano vino, mirisni, topli napitak bez kojeg je nezamislivo ovo doba godine.
Običaj kuhanja vina i dodavanja različitih začina seže daleko u povijest, pili su ga još rimski vojnici početkom 2. stoljeća kako bi se ugrijali za vrijeme svojih opsada i osvajanja. Običaj se proširio diljem Europe, a u svakoj su zemlji u kuhano vino dodavali neke svoje začine i dodatke i tako mu davali osobni potpis. I danas je omiljeno u nordijskim zemljama, gdje ovo piće zovu glog, u Austriji ili Njemačkoj obožavaju svoj Glühwein, u Moldaviji se u njega dodaje i papar, a u Kanadi, dakako, obavezni javorov sirup.
Ako želite dašak adventa unijeti i u svoj dom, donosimo provjeren recept za kuhano vino koje možete pripremiti u svojoj kuhinji. Najvažnije je kupiti dobro vino, ono koje biste pili i bez dodatka šećera i začina. Ne morate kupiti butelju od 100 kuna, ali nemojte ni na ovaj način pokušavati zamaskirati najlošija vina s dna police. Nakon što ste odabrali vino, možete se baciti na kuhanje!
Pomiješajte vino i vodu i stavite grijati na laganu vatru. Dodajte šećer i sve začine, a naranču s korom narežite na kriške i stavite kuhati u vino. Neka se postepeno zagrijava na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, neka temperatura bude do točke vrenja, ali bez da proključa. Nakon dvadesetak minuta isključite štednjak, procijedite začine i uživajte u svom mirisnom napitku!
Skrivena ljepota Like
Skok preko granice
Slavonski div od hrasta
Kad jugo podivlja...
Kvizovi
Bez vize, ali...
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik