Napravite sami piće koje miriše na zimu i advent: imamo savršen recept za kuhano vino

Crno kuhano vino
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Promrzli prsti u rukavicama grle čašu toplog napitka čiji miris puni nosnice i grije cijelo tijelo… Jedna je od to od scena koju neizostavno povezujemo s blagdanima i adventskim događanjima na otvorenom, a glavni junak je kuhano vino, mirisni, topli napitak bez kojeg je nezamislivo ovo doba godine.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

OBIČAJ KUHANJA SEŽE DALEKO U POVIJEST, A NAJVAŽNIJE JE KUPITI DOBRO VINO

Običaj kuhanja vina i dodavanja različitih začina seže daleko u povijest, pili su ga još rimski vojnici početkom 2. stoljeća kako bi se ugrijali za vrijeme svojih opsada i osvajanja. Običaj se proširio diljem Europe, a u svakoj su zemlji u kuhano vino dodavali neke svoje začine i dodatke i tako mu davali osobni potpis. I danas je omiljeno u nordijskim zemljama, gdje ovo piće zovu glog, u Austriji ili Njemačkoj obožavaju svoj Glühwein, u Moldaviji se u njega dodaje i papar, a u Kanadi, dakako, obavezni javorov sirup.

Ako želite dašak adventa unijeti i u svoj dom, donosimo provjeren recept za kuhano vino koje možete pripremiti u svojoj kuhinji. Najvažnije je kupiti dobro vino, ono koje biste pili i bez dodatka šećera i začina. Ne morate kupiti butelju od 100 kuna, ali nemojte ni na ovaj način pokušavati zamaskirati najlošija vina s dna police. Nakon što ste odabrali vino, možete se baciti na kuhanje!

PROVJEREN RECEPT ZA KUHANO VINO: SASTOJCI

  • 0,75 l crnog ili bijelog vina
  • 1-2 dcl vode
  • 40 g šećera
  • 2 štapića cimeta
  • 5 klinčića
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 1 nešpricana naranča

PRIPREMA

Pomiješajte vino i vodu i stavite grijati na laganu vatru. Dodajte šećer i sve začine, a naranču s korom narežite na kriške i stavite kuhati u vino. Neka se postepeno zagrijava na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, neka temperatura bude do točke vrenja, ali bez da proključa. Nakon dvadesetak minuta isključite štednjak, procijedite začine i uživajte u svom mirisnom napitku!

PODIJELI ČLANAK