Provjerili smo koje zemlje imaju najliberalnije zakone o marihuani. Neke od njih prilično dobro žive od kanabis turizma

piše Putni Kofer

Sigurno ste se barem jednom zapitali koje su to države u kojima je legalna marihuana. U Europi se posjedovanje kanabisa za osobnu upotrebu generalno tolerira, u smislu da je konzumiranje dekriminalizirano i da zbog posjedovanja trave nećete biti kazneno, već prekršajno gonjeni. Prodaja je svakako nezakonita, kao i konzumacija na javnim mjestima. U praksi to znači da vam policija i pravosuđe vjerojatno neće stvarati probleme ako vas uhvate s par grama marihuane. Vjerojatno…

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

Prva zemlja u Europi koja je legalizirala travu je Malta, dopustivši tako ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu. Sličnu politiku vode i druge europske zemlje, poput Luksemburga, Švicarske, Nizozemske i Njemačke koji ne kriju da žele osnovati legalno regulirano tržište. Prvi u svijetu koji je legalizirao i uredio prodaju i rekreativnu upotrebu marihuana jest Urugvaj, a potom je to učinila i Kanada. Rezultati su generalno bolji: deblji proračun, manje kaznenih procesa, rasterećeni sudovi, a ni jedna zemlja nije zabilježila masovno povećano korištenje kanabisa. 

Biljka kanabis i njezini derivati postali su brzorastuća industrija vrijedna oko 20 milijardi eura godišnje, a očekuje se da će donijeti više od 50 milijardi eura širom svijeta do 2024. godine. Provjerili smo koje su zemlje najliberalnije kada je u pitanju trava, a koje prilično dobro žive od kanabis turizma…

MALTA

Na Malti je krajem prošle godine (2021.) Parlament odobrio zakon o kanabisu koji je omogućio korisnicima da posjeduju, kupuju, ali i uzgajaju travu, čime je Malta postala prva europska zemlja koja zakonom regulira rekreacijsku upotrebu kanabisa. Osobe starije od 18 godina mogu posjedovati i do sedam grama kanabisa, a za uzgoj su dopuštene 4 biljke kod kuće te držanje do 50 grama suhog proizvoda. To ipak ne znači da se smije pušiti u javnosti, kazna za to je 235 eura, a ako se puši pred maloljetnikom, kazna se povećava na najviše 500 eura.

U kojem hrvatskom gradu živi najviše mladih? U slikovitom rekorderu četvrtina stanovnika ima manje od 20 godina, a svaki peti ima između 15 i 29 godina

NIZOZEMSKA

Amsterdam se tradicionalno smatra “rajem za ljubitelje trave”. Mjesto je to gdje je trava legalna, nabavljate je u coffee shopovima i policija neće učiniti ništa da vas spriječi da zapalite joint. No, službeno u Nizozemskoj marihuana nije legalizirana nego dekriminalizirana. Danas specijalizirani coffee shopovi smiju gostima prodavati po najviše pet grama kanabisa dnevno. Pritom, ne smiju točiti alkohol. Premda bi vlasti najradije pooštrili pravila te ih zabranili za turiste, većina stranih gostiju ipak tamo dolazi upravo zbog toga. Tako 57 posto stranaca tvrdi da je posjet mjestima na kojima se može kupiti marihuana jedan od važnijih razloga za dolazak u grad.

ŠPANJOLSKA

Pravni status marihuane u Španjolskoj je kompliciran. Ne postoji pravni put za pristup medicinskom kanabisu, legalno je kupovati sjeme i opremu za uzgoj, no ilegalno je prodavati kanabis. Posjedovanje i konzumacija kanabisa dekriminalizirani su, ali nisu izričito legalni. Španjolski kanabis klubovi su vrlo slični coffee shopovima u Amsterdamu. Iako tehnički nisu legalni, djeluju u sklopu rupe u zakonu koja dozvoljava osobnu potrošnju. Ipak, da bi pušili u klubu, morate biti član. A da bi postali član, morate imati preporuku drugog člana. Tako da… Malo jest komplicirano, ali je vrlo moguće strancima u Barceloni kupiti travu, čak puno lakše nego u drugim europskim zemljama.

KANADA

Kanada je 2018., s liberalnim premijerom Justinom Trudeauom na čelu, postala prva zapadna zemlja koja je legalizirala kanabis i druga u svijetu koja je to učinila, pet godina nakon Urugvaja u Južnoj Americi. Tako je Kanađanima dopušten uzgoj, posjedovanje i konzumacije kanabisa u rekreativne svrhe. Jedna državna studija iz 2021. pokazala je kako je ovaj zakon povećao dnevnu potrošnju marihuane za svega jedan posto, a među tinejdžerima tri posto. No, legalizacija je donijela brojne druge benefite, kao što je smanjenje policijskih istraga, sudskih slučajeva i zatvorskih kazni.

KOLUMBIJA

Kolumbija ima dovoljno razloga za brigu s drugim drogama, tako da su prilično blagi prema popularnoj zelenoj supstanci. Ovaj južnoamerički raj dekriminalizirao je marihuanu do 22 grama za osobnu upotrebu, legalizirao je medicinsku upotrebu i dopušta pojedincima uzgoj do dvadeset biljaka za osobnu potrošnju, bez rizika. Prodaja trave je još uvijek ilegalna.

JUŽNA AFRIKA

Južnoafrička Republika prilično je opuštena po pitanju konzumacije marihuane. Ustavni sud zemlje dekriminalizirao je privatno posjedovanje, uzgoj i korištenje trave, kada su u pitanju odrasle osobe još 2018. Međutim, kupnja, prodaja i uporaba kanabisa izvan privatnih prostora i dalje je zabranjena. Ovdje se medicinski proizvodi od kanabisa mogu propisati za bilo koje zdravstveno stanje, nakon što nadležni liječnik utvrdi da bi to moglo pomoći u liječenju. Pacijenti mogu zatražiti medicinski kanabis preko ovlaštenih zdravstvenih djelatnika koji imaju licencu južnoafričkog Regulatornog tijela za zdravstvene proizvode.

MEKSIKO

Posjedovanje do 5 grama dekriminalizirano je 2009., nakon čega je 2016. legalizirana upotreba u medicinske svrhe, a mnogi misle da će uskoro uslijediti i potpuna legalizacija za rekreativnu upotrebu. Novi zakon koji je u pripremi omogućio bi građanima da nose do čak 28 grama i uzgajaju osam biljaka za osobnu upotrebu. Osim toga, bile bi omogućene i druge dozvole za uzgoj, istraživanje te izvoz ili uvoz kanabisa.

URUGVAJ

Zemlja koja je 2014. dospjela na sve svjetske naslovnice kao prva zemlja u modernom dobu koja je legalizirala kanabis. U Urugvaju ljudi mogu otići u ljekarnu kako bi kupili marihuanu u rekreativne svrhe, ali prvo se moraju službeno registrirati kod regulatora. Mogu uzgajati i do šest biljaka kod kuće. Međutim, Urugvaj nije htio postati turistička destinacija za ljubitelje ”ganje”, pa će marihuanu smjeti kupiti samo lokalci, turistima to zakon ne dopušta. To naravno ne znači da ne možete pronaći lokalce za druženje i s njima podijeliti joint dok istražujete ovu predivnu zemlju.

ARGENTINA

Argentina je prva zemlja u svijetu koja je legalizirala medicinsku upotrebu marihuane, no sada idu korak dalje. U lipnju 2022. najavili su novi zakon koji će uspostaviti pravni okvir za uzgoj, proizvodnju, distribuciju i komercijalizaciju proizvoda, derivata i sjemenki kanabisa. Iza toga stajat će industrija koja osigurava radna mjesta, izvozi, donosi novac u proračun i koja spašava ljude, zbog zdravstvenih dobrobiti biljke. Konoplja, smatra argentinska vlada, može poslužiti kao zamjena za duhanski sektor koji se smanjuje i dovesti do inovacija u tehnologiji i razvoju proizvoda. Industrija konoplje i medicinskog kanabisa u Argentini mogla bi stvoriti 10.000 novih radnih mjesta, 500 milijuna dolara u domaćoj prodaji i 50 milijuna dolara u izvozu godišnje, prema procjenama vlade.

JAMAJKA

Možda jedino mjesto na svijetu gdje vam vjera nalaže da pušite travu. Rastafarijanci to smatraju religijskim ritualom, a “ganja” se smatra kao trava mudrosti. Stoga mnogi Jamajku doživljavaju kao meku za pušače kanabisa, no trava je tamo dekriminalizirana tek 2015. Sada zakon dopušta posjedovanje čak 50 grama marihuana i uzgoj pet biljaka za osobnu upotrebu, osim ako ste rastafarijanac – onda je možete imati u neograničenim količinama. 

SAD

Devetnaest država u SAD-u legalizirali su rekreativnu upotrebu kanabisa. Trideset sedam saveznih država legalizirali su medicinsku upotrebu marihuana kao lijeka. Prvi su prije gotovo deset godina bili Colorado i Washington. Od tada su mnogi ekonomisti ispitivali učinke legalizacije. Libertarijanska organizacija Cato Institute tvrdi da je prošle godine u SAD bilo 77.000 radnih mjesta koja se mogu zahvaliti legalizaciji kanabisa. Država Colorado od poreza godišnje uzme dvadeset milijuna dolara, a Kalifornija pedeset.

ŠRI LANKA

U Šri Lanki je uporaba kanabisa usko povezana s duhovnim slavljima i tradicionalnom medicinom. U 1980-ima, Ayurveda Act je osigurao da upotreba i prodaja marihuane u svrhu slavlja i medicine bude pravno zaštićena aktivnosti. Ayurvedski liječnici propisuju marihuanu za liječenje, dopušten je i uzgoj, ali samo od strane uzgajivača koje je odobrila vlada.

PODIJELI ČLANAK