Malta je posljednjih tjedana apsolutni hit među putnicima! Evo što sve posjetiti na malenom otočiću koji je udaljen tek 2 sata avionom iz Zagreba

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Nakon što je irski niskotarifni avioprijevoznik Ryanair uveo redovnu liniju između Zagreba i Malte, ova je otočna država postala pravi hit među putnicima. Povratna karta može se pronaći za manje od 50 eura, let traje točno dva sata, a zahvaljujući toplim temperaturama i sunčanim zrakama tijekom cijele godine, Maltu možete posjetiti u bilo kojem mjesecu. Cijela zemlja prostire se na 196 kvadratnih kilometara što je čini lakim odredištem za istraživanje. Od slikovitih gradića, nevjerojatnih plaža, skrovitih uvala pa sve do prirodnih ljepota, u ovoj mediteranskoj ljepotici se zaista ima što vidjeti (i raditi), a isprepletanje različitih kultura i običaja možete osjetiti na svakom koraku. U nastavku saznajte što sve posjetiti na Malti, malenom sredozemnom otočiću koji osvaja na prvu!

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

VALLETTA – GLAVNI GRAD MALTE, LUKA ZAŠTIĆENA UNESCO-OM I JEDNA OD NEZAOBILAZNIH DESTINACIJA SVAKOG ​MEDITERANSKOG KRSTARENJA

Lijepa prijestolnica Malte prava je riznica bogate kulture i povijesti. Radi se o jednom od najljepših, ali i najmanjih glavnih gradova na svijetu. Gradili su je vitezovi sv. Ivana u 16. stoljeću koji su iza sebe ostavili čak 320 spomenika vrijednih divljenja, a sve to prepoznao je i UNESCO koji je cijelo ovo područje uvrstio na listu svjetske baštine.

Sa svojom specifičnom arhitekturom, šarmantnim gradskim ulicama i pročeljima zgrada Valletta po mnogo čemu podsjeća na Dubrovnik, stoga nimalo ne iznenađuje što je nerijetko u centru filmskih i serijskih zbivanja. Ovdje je snimana i planetarno popularna serija ”Igra prijestolja”.

Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo "etičnu" kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

MDINA – SREDNJOVJEKOVNI GRADIĆ I NEKADAŠNJA PRIJESTOLNICA MALTE

Smještena na vrhu brda s pogledom na velike dijelove Malte, Mdina je mali srednjovjekovni gradić, bogat poviješću i jedna je od najvećih turističkih atrakcija na otoku. Poznatija kao ”Silent City” (Tihi grad), Mdina je okružena starim gradom Rabatom iza zidina, a njene uske kamene uličice otkrit će vam priču o stoljećima dugoj povijesti i raznim vladarima koji su upravljali Maltom.

Ovdje je sačuvana baština stara oko 4000 godina, a plemićke kuće, privatne kapele i impozantne katedrale samo su neke od znamenitosti koje možete posjetiti unutar stare gradske jezgre.

MARSAXLOKK – ŠARMANTNI RIBARSKI GRADIĆ PAMTIT ĆETE PO NJEGOVIM ŠARENIM BOJAMA

Ovo prekrasno malo ribarsko mjesto jedno je od rijetkih na otoku koje je preživjelo glo­balizaciju i održalo tradicionalni, autohtoni malteški način života. Idealno je za posjetiti nedjeljom, na dan kada se okupljaju lokalni ribari sa svježom ribom na otvorenoj gradskoj tržnici. Najveća ribarska luka na Malti u fokusu je brojih fotografa i umjetnika, a ono što je simbolizira su tradicionalne žive boje na brodovima, kućama i štandovima.

COMINO – OTOČIĆ UNUTAR MALTEŠKOG ARHIPELAGA NA KOJEM SLUŽBENO ŽIVE 3 STANOVNIKA

Ovaj uglavnom stjenoviti otok, s nazubljenim liticama, dvjema malim pješčanim plažama, čarobnim uvalama i prošaranom obalom obožavaju svi oni koji se odluče posjetiti Maltu. Popularno izletište poznato je po tirkiznoj plaži ”Plava laguna” koja ga čini idealnim za istraživanje, opuštanje, kupanje i ronjenje.

Plava laguna je karakteristična zbog bistro-tirkiznog mora, zlatnih stijena i dramatične obale, a mnogi će se složiti kako more osvijetljeno sunčanim zrakama jako lijepo izgleda u kontrastu sa sušnom malteškom zemljom. Comino je zaštićeni rezervat prirode, utočište za brojne vrste ptica i dom za tek nekolicinu stanovnika.

AKO STE SPREMNI PONOVO PROŽIVJETI NEKA SJEĆANJA IZ DJETINJSTVA ILI SAMO TRAŽITE DOBRO MJESTO ZA DRUŽENJE S OBITELJI, MALTEŠKO SELO POPAJ NEĆE RAZOČARATI

U prekrasnom zaljevu na sjeverozapadu Malte nalazi se Popajevo selo, mjesto u kojem je živio čuveni junak koji je uveseljavao generacije. Prije više od 40 godina, ovaj malteški zaljev je bio samo jedna od lijepih uvala i plaža na otoku. Za potrebe snimanja filma o mornaru Popaju, 1979. godine režiser Robert Altman i ekipa od 165 ljudi izgradili su selo od 19 autentičnih kućica u šarenim bojama.

Danas je Popajevo selo muzej na otvorenom, a posjetitelji diljem svijeta dolaze u selo kako bi upoznali svjetski poznate crtane figure. Cijena ulaznica mijenja se ovisno o sezoni i kreće od 10 do 15 eura, a Maltežani svojim posjetiteljima nude brojne edukativne i zabavne aktivnosti tijekom cijele godine. Lutkarske predstave, kino projekcije, mini golf, oslikavanje lica i vožnja brodom omogućit će djeci sjajnu zabavu, a za odrasle tu su degustacija vina, neobičan šah, pubovi i restorani.

KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE PO MALTI

Malta Public Transport najbolji je i najlakši način za istraživanje otoka. Jednokratna cijena putovanja iznosi 2 eura u ljetnim mjesecima, a dostupna je i tjedna turistička kartica za 21 euro s kojom se možete neograničeno voziti. Iako je iznajmljivanje automobila na Malti među jeftinijima u Europi, uske ulice, gusti promet i engleska ostavština (vožnja po lijevoj strani ceste) mogu predstavljati prepreku za mnoge vozače.

Kada je u pitanju hrana, najbolje je jesti u lokalnim restoranima koji su znatno jeftiniji od onih koji se nalaze u neposrednoj blizini turističkih atrakcija. Malteška hrana je kroz povijest bila pod velikim utjecajima arapske, britanske i talijanske kuhinje pa ćete ovdje moći kušati različite riblje i mesne specijalitete.

Za sve ljubitelje hodanja i čistog zraka dobro je znati da na otoku postoje čak 62 pješačke staze i ture, od kojih su mnoge tematske, a ako ste zaljubljenik u morske dubine onda ćete sigurno uživati u ronjenju jer je Malta uvrštena u top 3 svjetske destinacije za ovaj podvodni sport.

PODIJELI ČLANAK