Neobično pleme u kojem se odrasle žene udaju za dječake od samo 10 godina pa ih same odgajaju i pripremaju za život

Foto: Yves Picq, Wikimedia Commons
piše Putni Kofer

Diljem svijeta nalaze se brojna primitivna plemena koja se svjesno drže izolirana od modernog društva kako bi očuvala svoju kulturu. Među njima se ističu pripadnici plemena Bonda, koji se smatraju jednim od najstarijih u Indiji. Njihova povijest datira tisućama godina, a zbog življenja u izolaciji, nisu se uspjeli prilagoditi suvremenim promjenama. Kao rezultat toga, njihova kultura je često nazivana ”zamrznutom u vremenu”, te krije neobične tradicije i običaje koji su preživjeli mnoge generacije.

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

PLEME BONDA: ŽIVOT U SKLADU S PRIRODOM I TRADICIJOM DREVNOG DOBA

Ako se uputite u izolirane brdske regije okruga Malkangiri na jugozapadu Odise u Indiji, imat ćete osjećaj kao da ste se vratili u neka davna vremena. Plemena koja tamo žive održavaju svoj primitivni životni stil koji se nije promijenio tijekom mnogih godina, a njihova kultura sadrži jednostavnost koju je teško pronaći u današnjem modernom svijetu.

Pripadnici plemena Bonda u potrazi za pravom srećom vjeruju u život u skladu s prirodom, udaljen od modernih tehnoloških izazova. Međutim, ono što čini njihovu kulturu posebno zanimljivom jest praksa udaje žena za vrlo mlade dječake te posvećivanje polovice svog života odgajanju svojih muževa. Ova tradicija odražava njihove duboke kulturalne vrijednosti i pripada jednom drugačijem vremenu, no i danas je sastavni dio njihovog načina života.

ZAŠTO SE DJEČACI MORAJU OŽENITI PRIJE SVOJE 14. GODINE?

Pleme Bonda, sa svojih 12.000 članova, i dalje se oslanja na nekadašnje načine ekonomije, poput lova za hranom i korištenja prirodnih resursa za gradnju svojih domova. Međutim, nedavno su se otvorili svijetu te dozvoljavaju putnicima da ih posjete i ostanu s njima, što im omogućuje da zarade nešto novca za kupovinu stvari koje ne mogu sami proizvesti.

Najveća zagrebačka tržnica srce je i trbuh grada, mjesto susreta i žive tradicije, ali njezina gradnja nije prošla bez neočekivanih problema

Unatoč svojoj jednostavnosti, život pripadnika ovog plemena izuzetno je intrigantan. Kao primjer, praksa udaje za mladog dječaka osmišljena je kako bi se osigurala dugotrajnost njihovog načina života te kako bi se zajamčilo opstajanje plemena. Mnogi starješine vjeruju da je upravo ta tradicija odigrala ključnu ulogu u održanju ovog primitivnog i izoliranog naroda tijekom tisućljeća.

Uobičajeno je da se žena uda za dječaka u dobi od samo deset godina. U njihovoj kulturi, žena ima odgovornost da odgaja svog mladog muža, tako da će, kad ona ostari, on biti u stanju brinuti se za nju. Žene iz ovog plemena uglavnom se udaju između 25 i 30 godina života, a ako se dječak ne oženi do svoje 14 godine, smatra se prestarim da bi bio muž.

ULOGA ŽENA U PREŽIVLJAVANJU I OČUVANJU ZAJEDNICE

U kulturi plemena Bonda, supruga igra važnu ulogu u odgoju svog “djeteta muža”. Ona prenosi znanje i vještine potrebne za preživljavanje u prirodi te osigurava da muž kada postane odrasla osoba, bude spreman preuzeti odgovornost za sebe i svoju obitelj.

Kao rezultat ove kulture, žene su u plemenu Bonda visoko cijenjene i smatraju se moćnijima i dugovječnijima od muškaraca. Stoga nije čudno što žene čine većinu stanovništva, dok se muškarci uglavnom bave lovom i prikupljanjem hrane. To je posebno zanimljivo za promatrače koji dolaze iz drugih kultura i svijetova, koji su navikli na drukčiju raspodjelu spolnih uloga.

PODIJELI ČLANAK