Kako je moderna civilizacija uništila život jednog plemena u Africi

Batwa pleme
piše Putni Kofer

Pleme Batwa pripada grupi pigmejskih plemena i autohtoni su stanovnici centralne Afrike koji danas žive u Ugandi i Ruandi. Tisućama godina živjeli su sretno i zadovoljno u šumama, sve dok ih moderni procesi i globalizacija nisu počeli uništavati. Nevjerojatne prirodne atrakcije u Africi čine ovaj kontinent najljepšim na svijetu, no jeste li se pitali kako izgleda život njegovih stanovnika, posebice u onom tradicionalnom, plemskom obliku?

PLEMENA U AFRICI – POVIJEST I ŽIVOT KAKAV SU BATVE POZNAVALI

Batve već tisućama godina okupiraju planinsko područje zapadne Ugande i dijelove Ruande. Živjeli su kao lovci i sakupljači, prvenstveno su jeli meso, a ishranu su nadopunjavali s povrćem, voćem i sjemenkama. Luk i strijela bili su njihovo glavno lovačko oružje, a uz svinje, ova skupina lovaca često je lovila i ptice i majmune. Žene su bile zadužene za sakupljanje hrane i glavna zanimacija bila im je traženje divljeg meda iz pčelinjeg gnijezda u šupljem drvetu ili pećini. U svom postojanju Batve su se u potpunosti oslanjale na zakonitosti prašume, tako da su živjeli u travnatim kolibama, a za odjeću i obuću koristili su životinjsku kožu i krzno.

U 16. stoljeću, plemena Bantu počela su naseljavati područja u kojima su živjele Batve te sjeći i krčiti njihove šume. Kako su šume sječene radi stvaranja poljoprivrednog zemljišta i ispaše stoke, Batve su s vremenom potiskivane na sve manja i manja područja, a 1930-ih šume je država proglasila zaštićenim područjem i rezervatom.

Najugroženiji narodi na planeti: kako danas žive brojna brazilska plemena

Iako je ovaj potez spriječio daljnje krčenje šuma i pružio prijeko potrebnu zaštitu kritično ugroženim gorilama, Batve su morale napustiti svoje životne obrasce i zakonitosti šume, s kojom su živjeli u skladu tisućama godina.

Konačni udarac dogodio se 1991. godine kada su rezervati pretvoreni u Nacionalni park te je pleme deložirano. Preko noći pripadnici ovog plemena postali su kriminalci na svojoj zemlji, a pod prisilom i prijetnjom, preselili su se na rubne dijelove Parka gdje danas žive kao ilegalni skvoteri.

DANAS U POTPUNOSTI MARGINALIZIRANI I ISKLJUČENI IZ DRUŠTVA

Proglašenje šuma nacionalnim parkom bio je trenutak koji je pokrenuo njihovu degradaciju u kulturnom i civilizacijskom smislu – pripadnici plemena koji su do jučer živjeli u šumama, morali su se snaći kao poljoprivrednici da bi preživjeli, iako nisu imali ni znanja ni radne navike koje su potrebne za prilagodbu.

Gejše – simboli egzotične ljepote i čuvari japanske tradicionalne umjetnosti

Pleme Batva danas djelomično preživljava od poljoprivrede te od potpore nekoliko skupina nevladinih organizacija. Procesi koji su prethodili u njihovim životima donijeli su ‘suvremene’ probleme s kojima se susreću – unutar plemena uglavnom rade žene, a kod muškaraca je veliki problem alkohol, što ukazuje na prilično gubljenje njihovog identiteta.

Danas je ostalo samo oko 3000 pripadnika plemena koji žive u krajnjem siromaštvu i u stalnom strahu od deložacije. Njihova zajednica je u potpunosti marginalizirana te isključena iz uobičajenog društva, s ograničenim pristupom poslu, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

VELIKA LJUBAV PREMA PLESU I GLAZBI

Ono što se nije promijenilo je njihova ljubav prema glazbi i plesu koji su uz jezik njihov glavni identitet i nešto u čemu istinski uživaju. Kao što su mi rekli moji sugovornici stvarajući ovu priču, kao stranca Batve te super prime i jako su gostoljubivi, a provođenje vremena s plemenom Batve nije samo fascinantna prilika za upoznavanjem stoljetnog nomadskog života u šumi, već nagrađujući uvod u ponosnu zajednicu zbog koje ćete se osjećati nadahnuto i dirnuto.

U Indiji je zabranjeno ljubljenje na ulici, Francuzi su najbolji zavodnici, Japanci suzdržani... Kako se izražavaju emocije u različitim kulturama?

Ako se lijepo predstaviš (preko lokalnog prevodioca), voljni su pričati o sebi, a na kraju uvijek očekuju nešto zauzvrat – slatkiš ili štapić, svejedno jedodaju Biljana Trkulja i Damijan Šef, ujedno i turistički vodič za područje Ugande i Ruande, s kojima sam razgovarao o životu plemena Batve i civilizacijskim promjenama koje su zadesile to područje.

Veseli i pomalo bučni, a uvijek izuzetno zanimljivi, pripadnici ovog plemena do jučer su živjeli u šumi koja im je oduzeta. Bez vlasti, bez države, samo pojedinci i njihova volja da rade ono što im se sviđa, dok je muzika zauzimala centralno mjesto u njihovim životima. Što danas možemo naučiti od njih?

PODIJELI: