
IMPRESIVNA GRAĐEVINA
Ovakvo ukrašavanje jaja ne zahtijeva umjetne boje, a uz malo truda dobit ćete prekrasne, tople tonove i uzorke koji će oduševiti cijelu obitelj
Šarene uskrsne pisanice simbol su plodnosti, novog života i rađanja proljeća. Samu tradiciju bojenja jaja iranski narodi njeguju već barem 2500 godina, a neka su čak pronađena i u pretpovijesnim grobovima. Jaja su bila neizostavan dio poganskog slavljenja dolaska novog života nakon zime, a Egipćani su ih, kao simbol probuđenog života, bližnjima poklanjali upravo u proljeće. Za kršćane, jaja su znak Isusova uskrsnuća, a pisanicama zovemo oslikana jaja – naime, staroslavenska riječ pisati zapravo znači i slikati, što objašnjava i sam postanak pojma pisanica.
U našim krajevima vrlo je popularno bojiti jaja lukom. Tom prirodnom tehnikom, koju su koristile naše bake i prenijele na mlađe generacije, mogu se dobiti prekrasne nijanse i motivi – od crvene, žute i smeđe do ljubičaste ili pak narančaste. Žuta ljuska luka jajima će dati lijepu svjetlosmeđu nijansu, dok će crvene ljuske vaše uskrsne pisanice obojiti u bogatiju smeđu. Osim toga, ako više puta ponovite sam proces umakanja, možete stvoriti drugačiju, unikatnu nijansu za svako jaje.
Osim što je posve prirodna te ekološki i zdravstveno prihvatljivija, ova jednostavna tehnika bojenja ujedno je i jeftina te dostupna svima. Luk se, naime, pronaći u gotovo svakom domaćinstvu, a u ukrašavanju pisanica uživat će i stari i mladi. U ovom zabavnom procesu od velike pomoći bit će vam najlonka, špaga, čvrst konac ili glumica.
Ljuske luka prvo namočite u vodi i ostavite ih da odstoje preko noći. Sljedeće jutro pripremite listiće bilja (manji list masline, peršin, djetelinu…) ili cvjetove (ljubičica, tratinčica, dajte mašti na volju) i odrežite najlonke na komade. Na jaje pažljivo složite bilje, zatim sve obložite najlonkom tako da ista bude čvrsto priljubljena uz samo jaje. Na kraju sve zavežite koncem.
U loncu zakuhajte vodu s ljuskama luka i octom pa u njega stavite jaja. Možete dodati i žlicu soli koja će spriječiti pucanje jaja. Ostavite sve na srednje jakoj vatri desetak minuta. Kad lonac maknete sa štednjaka, jaja možete držati u vodi još pola sata, ali i duže, pogotovo ako želite dobiti jaču boju. Bitno je samo da se ona ne nastave kuhati.
Nakon što se voda ohladi, izvadite jaja te s njih uklonite najlonku i bilje. Ostavite ih da se malo ohlade i osuše, a za dodatan, poseban sjaj na kraju ih premažite biljnim uljem ili komadićem slanine. Tako ukrašene pisanice nježno položite u košaricu i stavite na blagdanski stol.
IMPRESIVNA GRAĐEVINA
Kvizovi
NAJSTROŽA KAZNIONICA
Ekološki turisti dobrodošli
SREĆOM NIJE AKTIVAN
Vikend za pamćenje
neočekivani heroji
Najneobičniji zakon u Europi?
INSPIRATIVNA MIKRO-EKSPEDICIJA
Carstvo boja
Nacionalni napitak
Stres i svakodnevica
Intimni svijet spisateljice
SPORTSKA LEGENDA
Želja za znanjem