Želite ukrasiti pisanice na prirodan način? Tehniku bojenja ljuskom luka koristile su i naše bake, a rezultat je fantastičan!

Ovakvo ukrašavanje jaja ne zahtijeva umjetne boje, a uz malo truda dobit ćete prekrasne, tople tonove i uzorke koji će oduševiti cijelu obitelj

Pisanice obojene ljuskom luka s biljnim uzorcima smještene u pletenu košaricu, okružene proljetnim cvijećem na drvenoj podlozi.
Foto: Canva

Šarene uskrsne pisanice simbol su plodnosti, novog života i rađanja proljeća. Samu tradiciju bojenja jaja iranski narodi njeguju već barem 2500 godina, a neka su čak pronađena i u pretpovijesnim grobovima. Jaja su bila neizostavan dio poganskog slavljenja dolaska novog života nakon zime, a Egipćani su ih, kao simbol probuđenog života, bližnjima poklanjali upravo u proljeće. Za kršćane, jaja su znak Isusova uskrsnuća, a pisanicama zovemo oslikana jaja – naime, staroslavenska riječ pisati zapravo znači i slikati, što objašnjava i sam postanak pojma pisanica.

LUK ĆE PISANICAMA DATI PREKRASNE CRVENE, SMEĐE I LJUBIČASTE NIJANSE

U našim krajevima vrlo je popularno bojiti jaja lukom. Tom prirodnom tehnikom, koju su koristile naše bake i prenijele na mlađe generacije, mogu se dobiti prekrasne nijanse i motivi – od crvene, žute i smeđe do ljubičaste ili pak narančaste. Žuta ljuska luka jajima će dati lijepu svjetlosmeđu nijansu, dok će crvene ljuske vaše uskrsne pisanice obojiti u bogatiju smeđu. Osim toga, ako više puta ponovite sam proces umakanja, možete stvoriti drugačiju, unikatnu nijansu za svako jaje.

Osim što je posve prirodna te ekološki i zdravstveno prihvatljivija, ova jednostavna tehnika bojenja ujedno je i jeftina te dostupna svima. Luk se, naime, pronaći u gotovo svakom domaćinstvu, a u ukrašavanju pisanica uživat će i stari i mladi. U ovom zabavnom procesu od velike pomoći bit će vam najlonka, špaga, čvrst konac ili glumica.

ZA OVU TEHNIKU TREBAT ĆE VAM SAMO STARA NAJLONKA, LISTIĆI BILJA I KONAC ILI ŠPAGA

Ljuske luka prvo namočite u vodi i ostavite ih da odstoje preko noći. Sljedeće jutro pripremite listiće bilja (manji list masline, peršin, djetelinu…) ili cvjetove (ljubičica, tratinčica, dajte mašti na volju) i odrežite najlonke na komade. Na jaje pažljivo složite bilje, zatim sve obložite najlonkom tako da ista bude čvrsto priljubljena uz samo jaje. Na kraju sve zavežite koncem.

U loncu zakuhajte vodu s ljuskama luka i octom pa u njega stavite jaja. Možete dodati i žlicu soli koja će spriječiti pucanje jaja. Ostavite sve na srednje jakoj vatri desetak minuta. Kad lonac maknete sa štednjaka, jaja možete držati u vodi još pola sata, ali i duže, pogotovo ako želite dobiti jaču boju. Bitno je samo da se ona ne nastave kuhati.

PISANICE ĆE DODATNO ZASJATI AKO IH PREMAŽETE ULJEM ILI KOMADIĆEM SLANINE

Nakon što se voda ohladi, izvadite jaja te s njih uklonite najlonku i bilje. Ostavite ih da se malo ohlade i osuše, a za dodatan, poseban sjaj na kraju ih premažite biljnim uljem ili komadićem slanine. Tako ukrašene pisanice nježno položite u košaricu i stavite na blagdanski stol.

Ne propustite i ove priče:

Pročitajte još