Pjesma, ples i nošenje hrane na grob: evo kako se obilježava blagdan Svih svetih diljem svijeta

Svi sveti - najzanimljiviji običaji diljem svijeta

Diljem svijeta obilježava se blagdan Svih svetih, dan kada se sjećamo svojih pokojnika, odlazimo na groblje, palimo svijeće i promišljamo o vlastitoj smrtnosti te prolaznosti samog života. Smrt je sastavni dio ovozemaljskog života i ne postoji kultura koja joj nije dala određeno značenje i kompleksan sustav vjerovanja i rituala. I dok u Europi većina ljudi posjećuje vječna počivališta svojih preminulih članova obitelji te ih uređuje cvijećem i lampionima, brojni narodi diljem svijeta na različite načine se prisjećaju onih kojih više nema među nama. Evo kako izgledaju običaji diljem svijeta na dan na koji se obilježavaju Svi sveti!

PRISJEĆANJE NA MRTVE UZ PLES I KARNEVAL NA FESTIVALU OBON U JAPANU

Iako ga ne obilježavaju na isti datum kao i ljudi na Zapadu, Japanci imaju dugu tradiciju odavanja počasti preminulim članovima obitelji i prijateljima. Tijekom festivala Obon (ili samo Bon) japanski budisti se prisjećaju svojih predaka, vjerujući da se njihove duše u to vrijeme vraćaju u svijet živih jer posjećuju svoje obitelji. Prema starom tradicionalnom običaju, Japanci vješaju lanterne ispred svojih kuća kako bi osvijetlili put svojim precima, plešu se tradicionalni obon plesovi te se na kućnim oltarima i u hramovima ostavljaju darovi hrane.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Doni Belau (@girlsguidetoparis)

Obon je jedan od tri najveća japanska blagdana i često ga prate karnevali u kojima posjetitelji mogu uživati u igrama, vožnjama i prigodnoj hrani. Festival traje tri dana i slavi se od 13. do 16. kolovoza, a završava ritualom Okuribi što u prijevodu znači ‘’slanje vatre’’, a sastoji se od polaganja plutajućih lanterni u rijeke, jezera i more kako bi se osvijetlio put umrlim dušama nazad u njihov svijet.

INDIJSKA PITRU PAKSHA: PERIOD U KOJEM SE RJEŠAVAJU UROCI OD DUŠA PREMINULIH

Hinduisti vjeruju da duša putuje različitim svjetovima nakon što umre tijelo u kojem je boravila, a kako bi osigurali da ona pronađe mir i spokoj izvode se tzv. shradh rituali koji simboliziraju plaćanje dugova svojih mrtvih predaka. Period u kojem se prisjećaju svojih najmilijih zove se Pitru Paksha i traje čak šesnaest dana, a obredi koji se izvode moraju biti odrađeni s maksimalnom posvećenošću da bi duše preminulih bile zadovoljne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amit shinde photography (@amit.v.shinde)

Kako bi duše postigle Mokšu, odnosno oslobođenje od ciklusa umiranja i ponovnog rođenja, vjernici utažuju svoju žeđ i glad u ritualu s kojim bi se trebalo udovoljiti onima koji više ne postoje u fizičkom obliku. Pitru Paksha važno je razdoblje za sve koji vjeruju da su ih njihovi predci prokleli, a kako bi se riješili njihove kletve, vjernici daju darove hrane vranama koje predstavljaju umrle. Ako vrane prihvate hranu, to znači da su duše umrlih zadovoljne, a ako odbiju hranu, obitelji preminulih smatraju da su njihovi najmiliji još uvijek ljuti na njih.

OBITELJSKA OKUPLJANJA ŽIVIH I MRTVIH ČLANOVA OBITELJI NA MADAGASKARU

Obiteljska okupljanja za neke mogu biti noćna mora, a ako ste pripadnici Malagasy naroda na Madagaskaru čak vas ni smrt neće spriječiti da sudjelujete u njima. Festival Famadihana, koji u prijevodu znači ‘’okretanje tijela predaka’’, svakako je jedan od najneobičnijih običaja koji uključuje prisjećanje na mrtve članove obitelji. Naime, Famadihana se obilježava svakih nekoliko godina kako bi se novi članovi obitelji poput zetova i snaha upoznali s preminulima. Ovaj događaj se u obitelji dogovara čak godinu dana unaprijed, a kada se usuglase za okvirno vrijeme, lokalni astrolog mora odabrati tri dana u razdoblju između srpnja i rujna.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Африка | Маски | Племена (@afrikaria)

U dogovorenom vremenu otvara se grobnica, a vrhunac cijelog događaja odvija se nakon tradicionalnog obroka kada se cijela obitelj uz pratnju glazbe kreće prema grobnici te omotava tijelo preminulog člana obitelji u nove halje s predmetima koje su voljeli dok su bili živi. Na takav se način snahe i zetovi upoznaju s cijelom obitelji te je cijeli proces popraćen plesnim pokretima i veselim pjesmama.

PJESMA I PLES NEIZOSTAVNI SU DIJELOVI FÊTE GEDEA NA HAITIJU

‘’Gozba mrtvih’’ ili ‘’festival predaka’’ jedno je od najvažnijih događanja na Haitiju, ali i jedan od zanimljivijih načina kako se u svijetu ljudi prisjećaju svojih umrlih. Tijekom ovog festivala, Haićani se svečano oblače, plešu na ulicama i hodaju u procesijama sve do groblja na kojima hrane svoje preminule pretke s hranom sa svog stola. Na ovaj se način odaje počast dušama mrtvih i stječe se njihova zaštita u nadolazećoj godini. Zabavne aktivnosti odvijaju se i u crkvama diljem zemlje u kojima ćete često naići na pjesmu, bubnjanje i smijeh s kojima se žele oživjeti oni koji nisu više među nama.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caroline Thomas (@feastandfolly)

NAJPOZNATIJI DAN MRTVIH OBILJEŽAVA SE U MEKSIKU

Meksičke obitelji obilježavaju Dan mrtvih pripremom tzv. ofrenda – oltara s obilježjima svojih preminulih koji služe kao mjesto s kojeg im izražavaju dobrodošlicu u svijet živih. Na tim oltarima pripremaju darove vode i hrane kako bi se duše okrijepile nakon dugog puta povratka u ovaj svijet, a na njima ćete pronaći i obiteljske fotografije, svijeće te, u slučaju preminule djece, igračke. Latice cvijeta kadife prosute su od groba do oltara kako duše ne bi izgubile svoj put.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabriele Emde (@gaempa2)

Običaji koji prate ovaj događaj zaštićeni su kao UNESCO-va nematerijalna baština, a osim odavanja počasti preminulima, Dios de la Muerte izrazito je i društveni događaj kojeg prati zabava i veselje na ulicama meksičkih gradova i sela. Muškarci i žene svih uzrasta bojaju svoja lica u bijelu boju kako bi izgledala kao lubanje, dok uživaju u specijalitetima poput slatkog kruha, šećernih vuna u obliku lubanja, vruće čokolade i slatkog fermentiranog pića od agavinog sirupa pulque.

Pročitajte još