Ovaj jezivi dvorac jedan je od najčudnijih na svijetu: izgrađen je usred šume, bez jasne svrhe, a stoljećima se vjerovalo da čuva “ulaz u pakao”

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Stare utvrde i dvorci često su izvor brojnih legendi i vjerovanja, no s jednog do danas nije skinuta koprena mistike. Izgrađen je usred šume, daleko od pristupa vodi, gradova i trgovačkih puteva. I njegova je arhitektura neobična: nema kule, obrambene zidine i prokopane jarke koji bi otežavale pristup neprijateljima. Nije zabilježeno da je itko ikad u njemu živio. Nejasno je koga je štitio i od čega. Ako volite pomalo jezive priče i mistična mjesta, u nastavku vam predstavljamo dvorac Houska u Češkoj.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

NIJE BLIZU VODE, NEKOG GRADA, A NEMA NI KULE NI OBRAMBENE TORNJEVE

Dvorac Houska nalazi se oko 47 kilometara sjeverozapadno od Praga, u izoliranoj regiji Češke, blizu njemačke granice. Izgrađen je u 13. stoljeću, a nalazi se kilometrima od najbližeg izvora vode, grada ili trgovačkog puta. Po svemu sudeći, nije služio uobičajenoj funkciji za svoje vrijeme. Dvorac ima i složen sustav podzemnih prolaza i tunela čija svrha nije razjašnjena.  Čemu je onda služio i zašto je izgrađen? Oko toga do danas nema konsenzusa, što je plodno tlo za brojne legende i priče o paranormalnim događajima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Pavel (@pavel_145296)

PREMA LEGENDI, U JAMU JE BAČEN ZATVORENIK KOJI JE IZ NJE IZVUČEN NEKOLIKO DESETLJEĆA STARIJI

Lokalno stanovništvo u 13. je stoljeću izvijestilo o čudnim pojavama u gustoj šumi Houske. Pričalo se o krilatim zvijerima i nekoj opasnoj “rupi bez dna”. Legenda kaže kako je mjesni knez bio je odlučan odagnati sve te priče i naložio je da se u rupu baci zatvorenik kako bi dokazao da je to samo obična rupa. Međutim, njegov je pad trajao dugo, predugo i na kraju se čuo bolni vrisak. Kad su ga izvukli, bio je nekoliko desetljeća stariji nego kad je bačen i toliko uznemiren svime što je vidio da je završio u ludnici.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DVORAC I KAPELICA IZGRAĐENI SU KAKO BI BLOKIRALI ULAZ U JAMU

Sad više ni vojvodi nije bilo svejedno. Naložio je izgradnju dvorca na vrhu jame kako bi blokirao prolaz onom što se krije unutra. Dvorac je dovršen 1278., a točno na vrhu jame izgrađena je kapelica posvećena arkanđelu Mihaelu. Ta je mala crkvica neobična zbog brojnih spominjanja sotone i poganstva. Jedna statua prikazuje ljevoruku figure polu žene, polu konja, a ljevorukost se u to vrijeme smatrala znakom vraga.

Kasnije je kroz stoljeća dvorac ostao mistično mjesto koje su svi izbjegavali. U 16. stoljeću vjerovalo se da ga je okupirao švedski praktičar crne magije, koji je pokušavao napraviti eliksir za vječni život. Mještani su ga se toliko bojali da su se na kraju dva lovca ipak odvažila provaliti u dvorac kako bi ga ubila.

DANAS JE DVORAC HOUSKA TURISTIČKA ATRAKCIJA I MOŽE SE POSJETITI I OBIĆI

Postoje i priče da je dvorac bio interesantan nacistima u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme kad je Čehoslovačka bila pod njihovom okupacijom. Mještani su prijavljivali da su noću vidjeli neobjašnjiva svjetla u dvorcu i oko njega. Prolazila su stoljeća, desetljeća i danas je dvorac turistička atrakcija. Restauriran je, otvoren za posjet, a u njemu se održavaju i razne manifestacije. Dvorac i danas ostaje enigma i izvor mnogih priča i spekulacija. Bez obzira na to vjerujete li u legende i paranormalne pojave ili ne, fascinantan je to povijesni lokalitet s bogatom kulturom i tajnama koji privlače posjetitelje iz cijelog svijeta.

PODIJELI ČLANAK